Taas alkaa tapahtua – elpyvällä ravintola-alalla riittää tekemistä
Hotelli- ja ravintola-alaa varjostanut pidempi hiljainen kausi alkaa olla takana päin, kun tapahtumat tekevät paluuta ja sesonki toisensa perään kutsuu asiakkaita palvelujen pariin. Ilmassa on merkkejä siitä, että uusi arki on lähtenyt hyvin käyntiin ja tahti on kiihtymässä loppuvuotta kohti mentäessä. Alalla riittää siis tekemistä – toivottavasti myös tekijöitä.
Baronan horeca-alan työntekijöille kulunut kesä on ollut ihanalla tavalla kiireinen ja esimerkiksi festareilla tehtiin tänä kesänä yhteensä 9400 työtuntia lähes 240 eri henkilön voimin. Perinteisten festareiden ohella kesään mahtui paljon muitakin tapahtumia, joiden yhteydessä on ollut tarjolla ravintolapalveluita.
Baronan kautta työllistyttiin muun muassa Ruisrockiin, Urbaaneille lavatanssifestivaaleille ja Olympiastadionille, jossa järjestettiin Apulannan ja Sunrise Avenuen konsertit. Tapahtumien määrän kasvun myötä halukkaille työntekijöille oli jälleen tarjolla myös pidempiä työputkia.
Ero edellisiin vuosiin on ollut selkeästi havaittavissa myös matkailun puolella. Kotimaan matkailu koki pandemian myötä ilahduttavan piikin, eikä suuntaus näytä olevan poistumassa. Suomi-turistien osalta asiakasmäärät lisääntyivät selkeimmin juhannuksesta alkaen, yleisen kesälomakauden startatessa. Ainakin pääkaupunkiseudun katukuvassa on voinut havaita myös ulkomaisten turistien osuuden taas kasvaneen parin vuoden tauon jälkeen.
Pandemiasta on otettu oppia
Hyvästä kesästä huolimatta tosiasia on, ettei kuluttajien liikehdintään ole vielä muodostunut selkeää säännönmukaisuutta. MaRan tekemä trenditutkimus osoittaa ravintolaruokailun määrän palanneen ennalleen koronapandemian jälkeen, mutta esimerkiksi lounassektorin asiakasmäärien ennustaminen on vaikeutunut hybridimallin ja etätyön kasvun myötä. Tämän ohella iso määrä ammattilaisia on poistunut alalta epävarmuustekijöiden seurauksena.
Baronalla halutaan olla realistisia sen suhteen, että vaikkei korona ehkä koskaan katoaisikaan elämästämme, sen kanssa opitaan elämään. Pandemia on haastanut myös hyvällä tavalla horeca-alan johtoa ja esihenkilöitä. Työnantajat ovat opetelleet kriisinhallintaa ja heränneet mahdollisesti entistä vahvemmin ajatukseen, että hyvään tulokseen pääseminen edellyttää panostusta myös johtamisen osalta.
Tekijöitä tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa
Patouman lähdettyä purkautumaan tarve työvoimalle on hotelli- ja ravintola-alalla valtava ja töitä on tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin tekijöitä. Myös työntekijöillä on luonnollisesti erilaisia tarpeita, joten heitä varten on pystyttävä tarjoamaan paitsi töitä, myös erilaisia työsuhteita.
Keikkatyö on tämänhetkinen trendi ja myös Barona työllistää ison joukon nuoria, joille oman vapaa-ajan viettäminen on vielä isommassa roolissa kuin heitä edeltävälle sukupolvelle. Töihin tarvittaisiin silti myös pitkäaikaisempia työntekijöitä, jotka haluaisivat sitoutua työtunteihin.
Alalle tulleille uusille tekijöille suunnattu Raflateam-valmennus on ollut viime syksystä alkaen hyvin suunnitelmallista ja säännönmukaista. Valmennuksen kautta nuori tekijä tai alanvaihtaja saa tuntuman työhön eikä hyppää ensimmäiseen työvuoroon ihan kylmiltään. Valmennus ei vähennä perehdytyksen tarvetta, mutta helpottaa asioiden omaksumista.
Lyhytkoulutuksen kautta työllistyi kesäksi todella hyvin porukkaa ja syyskauden Raflateamit pyörähtävät käyntiin jälleen syyskuun alussa, tulevia sesonkeja ennakoiden.
Pikkujoulusesonki työllistää tauon jälkeen
Loppuvuotta ajatellen edessä on pikkujoulukausi, joka tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Sesongin pidentyminen on alalle kaupallisesti hyvä asia, mutta tapahtumien järkevä jaksottuminen pidemmälle aikavälille luo myös positiivista variaatiota henkilöstön saatavuuteen.
Kunnollinen pikkujoulusesonki jäi viime vuodelta oikeastaan kokonaan väliin ja paljon tapahtumia on siirretty tälle kaudelle. Käynnissä oleva hintojen nousu vaikuttaa toki myös ravintola-alaan, mutta monilta yrityksiltä on saattanut jäädä rahaa säästöön tapahtumien ja yritysjuhlien ollessa tauolla. Toki löytyy myös toimialoja, joiden yrityksiin korona ei ole osunut niin kovasti.
Tapahtumia on odotettu niin työntekijöiden kuin asiakkaiden osalta kovasti. Iloksemme voimmekin todeta, että pystymme tulevana sesonkina tarjoamaan työtä jälleen säännöllisemmin ja laajemmin.
Lukuisia mahdollisuuksia löytää oma juttu
Horeca-ala on tunnetusti suuri työntarjoaja, mutta harva ymmärtää, mitä kaikkea se pitää sisällään. Töitä löytyy niin fine diningin kuin pikaruoan puolelta.
Moni lähtee liikkeelle pikaruokapuolelta, jossa pystyy aloittamaan hyvin pienelläkin kokemuksella ja pääsee helposti kerryttämään työkokemusta. Areenoilla on paljon kioskimyyjiä ja hotelli- ja ravintolapuolelta löytyy aamiaistarjoilijan tai saliapulaisen työtehtäviä. Kesällä festarityö tarjoaa tiiviin työjakson, mutta lyhyttä keikkaa voi tehdä ympäri vuoden.
Baronalla pyritään siihen, että jokainen saisi turvallisen, omaa osaamista vastaavan startin alan hommiin. Kenenkään ei tarvitse tai kannata aloittaa itselleen liian vaativista työtehtävistä. Alaan on tärkeää voida tutustua rauhassa ja edetä ennättää kyllä myöhemminkin: polku voi viedä suorittavan keikkatyön kautta vaikkapa aina johtotehtäviin asti.
Mahdollisuuksia kokeilla erilaisia työtehtäviä ja löytää niiden kautta oma juttu on siis Baronalla lukuisia, ja alkuun autetaan aina.