Oppisopimus toi Käthlinille talonrakentajan koulutuksen ja lisää varmuutta työhön

Laura Helander 2.3.2023

Oppisopimuskoulutuksen suorittanut Käthlin Litmanen ja Barona Rakennuksen aluepäällikkö Mika Salminen.

Polkuja rakennusalan ammattilaiseksi on monia – perinteisen koulutuksen ja työkokemuksen ohella alalla vaadittua osaamista voi kerryttää esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen kautta. Näin teki myös Baronan kautta rakennusalalla vuodesta 2019 hommissa ollut Käthlin Litmanen, joka suoritti alkuvuodesta 2023 talonrakentajan koulutuksen.

Pääasiallisesti Pohjola Rakennuksen työmailla Äänekoskella ja Jyväskylässä työskennellyt Käthlin kertoo, ettei rakennusala aina ollut hänellä tähtäimessä. Valmistuttuaan vuonna 2010 suurtalouskokiksi hän teki satunnaisesti kokin hommia. Työ ei kuitenkaan tuntunut Käthlinistä luontevalta ja hän alkoi miettiä alanvaihtoa ja uuttaa suuntaa.

– Rakennusalalla työskentelevä mieheni houkutteli, että lähtisin rakennussiivoojaksi yhdelle työmaalle. Ajattelin ensin, että siivoojaa minusta ei tule koskaan, mutta kokeilun kautta tykästyin rakennusalaan. Työmaalla oli rempseä tekemisen meininki ja yllätyin positiivisesti siitä, kuinka hyvin töissä voi oikeasti viihtyä, Käthlin kertoo.

Käthlin kokee viihtyvänsä alla siksi, että tarjolla on ja hyvän työporukan ohella monipuolinen työympäristö ja mielekkäitä työtehtäviä, joissa hän on huomannut pärjäävänsä entistä työtään paremmin. Baronan teettämä työelämätutkimus tukee Käthlinin kokemuksia – tutkimuksen mukaan paras hyvinvointi koettiin olevan kaikista toimialoista juuri rakennusalalla.

– Työmaamestarit ovat olleet koko ajan kannustavia ja olen päässyt kokeilemaan jo ennen oppisopimuskoulutukseen lähtöä lähes kaikkea, mitä työmaalla voi tehdä. Työmaasta riippuen olen tehnyt siivouksen ohella erilaisia avustavia ja logistisia työtehtäviä. Niitä on ollut kalusteasennuksesta kipsilevyjen kantoon ja tavaroiden järjestelyyn ja vastaanottoon.

Oppisopimuskoulutuksessa viehätti mahdollisuus oppia tekemällä

Barona Rakennuksen aluepäällikkö Mika Salminen kertoo, että työmailla työskentelee paljon kokenutta porukkaa, jolla ei ole kouluja taustallaan. Ilman koulutusta ura rakennusalalla on helpointa päästä aloittamaan Käthlinin tavoin avustavista tehtävistä.

– Oppisopimuskoulutus on houkutteleva vaihtoehto niille, jotka haluavat hankkia työn ohessa sitä tukevan koulutuksen. Yksi oppisopimuskoulutuksen hyvistä puolista on, ettei se vaadi toteutuakseen ryhmää ja koulutukseen kuuluvat osaset voi suorittaa oman aikataulunsa mukaisesti, Mika kertoo.

Vaikka Käthlin oli työskennellyt rakennusalalla jo useamman vuoden ajan, hän koki koulutuksen keinona vahvistaa osaamistaan entisestään ja saada samalla lisää itseluottamusta.

– Oppisopimuskoulutuksessa itseäni miellytti erityisesti se, että työt jatkuisivat sen ohella samaan malliin kuin aiemminkin. En mielelläni istu koulunpenkillä, se ei olisi ollut minun juttuni ollenkaan. Paras tapa oppia on se, kun pääsee itse kokemaan ja tekemään, Käthlin toteaa.

"Koulutuksesta vastannut kumppani ja Barona mahdollistivat keskittymisen tutkinnon suorittamiseen eikä töihin tullut koulutuksen takia taukoa."

Hommat pyörähtivät Käthlinin kohdalla sukkelasti käyntiin hänen juteltuaan työmaalla mestarin kanssa mahdollisuudesta suorittaa talonrakentajan koulutus oppisopimuskoulutuksella. Työmaalta otettiin yhteyttä Mika Salmiseen, joka näytti toiveelle heti vihreää valoa. Baronan kautta mukaan kuvioihin tuli koulutuskumppani Gradia, jonka kanssa laadittua opintosuunnitelmaa Käthlin lähti noudattamaan.

– Oppisopimuksen sisältö riippuu tehtävässä vaadittavasta osaamistarpeesta. Pääasiassa oppisopimukset tehdään Baronalla ammattitutkinnon ympärille, johon edellytetään jo muutaman vuoden työelämäkokemusta sekä mahdollisesti perustutkintoa. Käthlinin suorittama perustutkinto puolestaan sopii hyvin kenelle tahansa alasta kiinnostuneelle, Mika kertoo.

Työpaikan tulee nimetä oppisopimuskoulutettavalle työpaikkaohjaaja, joka tuntee tälle tehdyn henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman. Käthlinin urakehitystä rakennusalalla jo pidemmän aikaa ilolla seurannut Mika Salminen hyppäsi mielellään tähän rooliin.

– Käthlin on osoittanut olevansa hyvin itsenäinen ja oma-aloitteinen, hänen perässään ei paljoa tarvitse juosta ja nykyään hän tekee työmaalla ihan suvereenisti rakennushenkilön hommia. Hän on ollut alusta asti nopea ja innostunut oppimaan ja sai oppisopimuskoulutuksenkin purkkiin kahdessa vuodessa, Mika kehuu.

Rakennusmies työssään
Kiinnostaako oppisopimus?Lue lisää rakennusalan oppisopimuksestaLue lisää

Oma tilanne ja toiveet huomioitiin koulutuksen aikana hyvin

Oppisopimuksessa opiskeleva on työsuhteessa ja häntä koskevat samat edut ja velvollisuudet kuin muitakin työntekijöitä. Mika Salminen kertoo, että Käthlinille maksettiin palkkaa myös koulutukseen kuuluneiden, etänä suoritettavien opetuspäivien ajalta, koska sen ajateltiin tukevan opiskeluun keskittymistä ja valmistumista.

– Perustutkintoon kuuluvista yhteisistä tutkinnon osista eli niin sanotuista perinteisistä kouluaineista suoritin muun muassa matematiikan ja kestävän kehityksen kurssit. Osan tutkinnon edellyttämistä opinnoista sain hyväksi luettua suurtalouskokin tutkintoon kuuluneilla suorituksilla ja sekin nopeutti opiskelujen etenemistä todella paljon, Käthlin kertoo.

Valtaosa oppisopimuskoulutuksessa oppimisesta tapahtuu työympäristössä. Opitut asiat todennetaan näyttöinä, jotka ideaalitilanteessa annetaan osana normaalia työtä, koulutuksesta vastaavan opettajan valvonnassa.

– Toisinaan tulee vastaan tilanteita, että näyttöjen edellyttämät hommat ovat saattaneet jo mennä kyseisellä työmaalla ohi tai aikatauluja on kiireen keskellä vaikea junailla näyttöihin sopiviksi. Baronalla autamme tarvittaessa löytämään useamman työmaan koulutuksen ajalle, Mika Salminen huomauttaa.

Pitkään samalle työnjohtajalle Pohjola Rakennuksella työskennelleen Käthlinin oma toive oli, että hän pystyisi suorittamaan kaikki vaaditut näytöt yhdellä ja samalla työmaalla.

– Oppisopimuksen käynnistyessä olimme juuri rakentaneet Haukkalan alueelle kaksi taloa ja sinne oli tulossa kolmas. En mielelläni hypi työmaalta toiselle, joten oli onni, että mestarit saivat järjesteltyä työt siten, että pääsin perustuksista alkaen kaikkiin vaiheisiin mukaan, Käthlin iloitsee.

Talonrakentajan koulutus on satsaus tulevaisuuteen

Käthlinille on jäänyt oppisopimuskoulutuksesta hyvät fiilikset ja hän kertoo olevansa kokonaisuuteen erittäin tyytyväinen. Paras juttu hänen mukaansa oli se, että koulutuksesta vastannut kumppani ja Barona mahdollistivat keskittymisen tutkinnon suorittamiseen eikä töihin tullut koulutuksen takia taukoa.

– Työmaa oli tosi hyvä ympäristö opiskella asioita käytännössä. Tukea oli koko ajan saatavissa sekä työmaalta että Baronan suunnalta. Mistään asioista ei tarvinnut vääntää ja minulle jaksettiin aina selittää kaikki kommervenkit, Käthlin summaa.

Käthlin ei koe olevansa omien sanojensa mukaan kirjallisesti kovin taitava, joten vastikään saatu tutkintopaperi lämmittää mieltä erityisen paljon. Talonrakentajan koulutus nostaa työntekijän työmarkkina-arvoa ja avaa mahdollisuuksia jatko-opintoihin. Käthlin suositteleekin oppisopimuskoulutukseen lähtemistä kaikille, jotka ovat halukkaita vahvistamaan osaamistaan ja etenemään urallaan.

– Tutut mestarit ovat nähneet jo aiemmin, mihin pystyn, mutta koulutus on edellyttänyt myös sellaisten hommien tekemistä, joita en ole ennen tehnyt. Eli sen puitteissa olen päässyt oppimaan vielä aiempaakin enemmän ja uskallan lähteä paremmin tekemään osaamistani vastaavia työtehtäviä.

Käthlinin jatkaa koulutuksen jälkeen töitään rakennushenkilön nimikkeellä. Tulevaisuuden suhteen hän ei ole toistaiseksi tehnyt tarkempia suunnitelmia, koska viihtyy mainiosti nykyisissä työtehtävissään – Käthlin toteaa, että kaikki on hyvin niin kauan kuin töitä riittää ja rakennusalalla se todella tuntuu toteutuvan.

Rakennustyöntekijä
Kiinnostaako rakennusala?Katso avoimet työpaikkamme. Ilmaise jo hakemuksessasi, jos olet kiinnostunut suorittamaan työn ohessa oppisopimuskoulutuksen.Katso rakennusalan työpaikat