Kansainvälinen Katowice – ”Helppo tapa tulla ulkomaille töihin”

Kansainvälinen Katowice – ”Helppo tapa tulla ulkomaille töihin”

Samuli Laukka 3.5.2021

Tiesitkö, että Puolan ja Tšekin rajan tuntumassa on hurjaa vauhtia kehittyvä kansainvälinen keskus, jossa voit olla yhtä aikaa aivan historiallisten keskieurooppalaisten nähtävyyksien tuntumassa sekä koko maailman esports-pääkaupungissa? Ja että siellä voi työskennellä suomeksi, suomalaisten kanssa ja suomalaisille asiakkaille?

Daria Luja ja Sakari Haavisto ovat töissä Baronan palvelukeskuksessa Puolan Katowicessa, jossa he työkavereineen palvelevat suomalaisyrityksiä, niiden työntekijöitä sekä kuluttaja-asiakkaita erilaisissa teknisissä asioissa.

– Sananmukaisesti vain törmäsin työpaikkailmoitukseen, eikä sitä ennen ollut suunnitelmissa lähteä ulkomaille. Tarvitsin ja etsin työpaikkaa, ja kun tämä tuli vastaan, hain, kertoo Sakari, joka on kaksikosta työskennellyt Puolassa pidempään.

Sakarin lähtö Puolaan osui juuri siihen aikaan, kun koronapandemia oli aluillaan Suomessa. Ulkomaille muuttamiseen lisäjännitystä toikin se, että menomatka piti järjestää agenttityyliin evakuointilennolla väärään suuntaan.

– Olimme ensin kaksi viikkoa karanteenissa, sitten viikon toimistolla ja sen jälkeen etänä kotona, mutta kaikki on sujunut oikein hyvin ja olen viihtynyt näin, Sakari sanoo.

Daria aloitti Katowicessa syksyllä, kun koronatilanne eli välivaihetta. Lento sujui normaalisti ja paikat olivat avoinna, tietysti turvaväleistä huolehtien.

– Kaikki tapahtui vähän vahingossa minullekin, sillä avoimia työpaikkoja katsellessani silmiin vain ponnahti nimi Katowice. Olen puoliksi puolalainen, ja olin jo pitkään ajatellut, että haluaisin asua Puolassa kunnolla enkä vain vierailla suvun luona, Daria kertoo.

Töissä yhä syvemmälle tekniikan maailmaan

Katowicessa baronalaisten työtehtävät ovat teknispainoitteisia. Daria työskentelee it-tuessa muun muassa sähköautojen omistajien latausapurina ja Sakari tekee it-tukitehtävien lisäksi myös palvelinvalvontaa. Kummallekaan nykyiset työtehtävät eivät ole niitä, joille he alun perin koulun penkiltä aikoivat.

– Myynti ja asiakaspalvelu ovat aina olleet minun juttujani ja opiskelinkin ravintola-alaa ja hotellivirkailijaksi, mutta olen todella iloinen, että olen nyt tässä. Olen saanut kevyempien tukitehtävien ohella syventyä vaativampiin tehtäviin, ja esihenkilöltä on tullut tukea ja kannustusta, että pystyn oppimaan ja pärjäämään. Olen todella kiitollinen, että minuun on luotettu ja minulle on tarjottu mahdollisuus oppia, Daria kertoo.

Sakarilla oli tarkoitus ryhtyä kemian opettajaksi, mutta aina sydäntä lähellä ollut tietotekniikan kanssa harrastaminen ja koodaaminen ovat vetäneet pidemmän korren.

– Palvelinten maailmasta tunsin etukäteen perusteet, mutta koulutusten ja työssä oppimisen jäljiltä koen, että nyt näkemys on nyt oikein hyvä. Vuosi on mennyt nopeasti ja tykkään tästä hommasta todella paljon, Sakari sanoo.

Lyhyt matka Suomeen ja Wieniin – ja esportsin maailmaan

Katowicen, Puolan ja Keski-Euroopan mahdollisuudet ovat avautumassa kaksikolle lähitulevaisuudessa, kun pandemia saadaan riittävästi aisoihin. Katowice itsessään ei ole suurkaupunki mutta kuitenkin vilkas kansainvälinen keskus.

Näkymä Katowicessa

– Täällä on paljon ulkomaalaisia firmoja ja työntekijöitä ja kansainvälinen tunnelma, ja toisaalta sitten puolalaiset ovat avoimia ja puheliaita, vaikka monella onkin vielä kynnys käyttää englantia. Minusta Katowice on todella helppo tapa tulla ulkomaille töihin, kun työpaikka on kuin Suomessa ja kotimaahan voi teleportata ovenavauksella, Daria nauraa. – Odotan jo innolla, että pääsen kokemaan Puolan ilman koronaa.

Sakari on Darian kanssa samoilla linjoilla, vaikka esimerkiksi muutaman tunnin matkan päässä oleviin Wieniin ja Prahaan hän ei olekaan tehnyt vielä matkasuunnitelmia.

–  Kiire ei vielä polttele takaraivossa, mutta tarkoitus on lähteä tutustumaan ympäristöön, kun se on mahdollista. Olen ollut Italiassa vaihto-oppilaana, mutta Keski-Eurooppa ei ole entuudestaan tuttu, Sakari sanoo.

Yhdestä asiasta Katowice on maailmankuulu: se on merkittävä tukikohta esportsin eli e-urheilun eli elektronisen urheilun maailmassa. Tälle kaksikolle se ei kuitenkaan ole ollut merkittävä tekijä Katowiceen lähdössä.

– Tiedän monia, jotka pitävät esportsista, mutta itse harrastan happihyppelyitä, Daria kertoo.

– Jalkojeni vieressä lattialla on minulla tälläkin hetkellä pelikone, mutta esportsia en seuraa, Sakari vastaa.

Täytyy siis kysyä vuoden päästä uudestaan. Johtihan molempien tie Katowiceenkin sattumalta ja yllättäen.

Yllättäisitkö sinäkin itsesi hakemalla töihin ulkomaille? Lue lisää »

Töihin ulkomaille?