Työt vai opiskelu? Mitä jos valitsisit molemmat
Opinnot ja työt – ajatteletko, että niiden yhdistäminen on helppo nakki vai mieletöntä säätöä? Homman ei tarvitse olla hankalaa, jos muistat kuunnella omaa jaksamistasi ja valitset itsellesi työn, jossa arjen tasapainottaminen on mahdollista.
Osa-aikaisesta työstä on taloudellista hyötyä
Opiskelijana saamasi kuukausittaiset tuet eivät luultavasti päätäsi huimaa – taloudellisen tilanteen nojalla joudutkin ehkä harmiksesi tinkimään silloin tällöin menoistasi. Kesän ajalle osuva tauko opinnoista tarjoaa onneksi opiskelijalle hyvän sauman keskittyä töihin ja kerryttää lisätienestejä. Samalla pääsee tunnustelemaan, millainen työ juuri itselle sopii ja mikä itseä kiinnostaa.
Monelle työnteko opintojen ohessa myös muina vuodenaikoina voi kuitenkin olla arjen toimivuuden kannalta jopa välttämätön yhdistelmä. Koulu tuppaa usein viemään ison osan arjesta – pohdiskelet kenties itsekin, miten jaksaisit sen lisäksi käydä töissä. Mikä ratkaisuksi?
Keikkatöillä voit itse säädellä kalenteriasi
Keikkatyössä pääset itse vaikuttamaan työpaikkasi ohella siihen, täytätkö työnteolla kaiken vapaa-aikasi vai suositko hieman kevyempää tahtia – oli loma tai ei. Kannattaa muistaa, että työelämässä kuljetaan parhaimmillaan pitkä matka: keikkatyö mahdollistaa sen, ettei matkaa tarvitse painaa opintojen päättymisen jälkeenkään läpi koko ajan samalla intensiteetillä.
Hyvin suunniteltuna työsi ei siis viekään aikaa ja energiaa opiskelultasi, vaan tukee sitä tarjoamalla mahdollisuuden testata oppimiasi asioita käytännössä. Hyötyä on myös toisin päin! Vaikka työsi olisi tullut vuosien varrella sinulle jo hyvinkin tutuksi, opintojen kautta saat siihen uusia näkökulmia, varsinkin jos se liittyy samaan alaan kuin mitä opiskelet.
Omaa polkua työelämässä kannattaa aurata jo opintojen aikana
Toiveenasi on todennäköisesti työllistyä opintojesi jälkeen mahdollisimman pian? Opintojen ohessa tehtävä työ onkin mitä mainioin tapa saada jalkaa oven väliin työelämää ajatellen.
Barona tarjoaa tähän monipuolisesti mahdollisuuksia – osa-aikaista ja keikkatyötä löytyy esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalta tai asiakaspalvelun parissa. Voit siis heti tähdätä työhön, joka on samaa alaa kuin mitä opiskelet. Kannattaa silti pitää mielessä, että monessa työssä oppii taitoja, joista on hyötyä useilla eri aloilla.
Työtä tehdessäsi pääset kartuttamaan paitsi osaamistasi ja CV:täsi, myös luomaan tärkeitä verkostoja. Vaikket työskentelisikään vielä opintojesi aikana unelma-alallasi, kohtaat työskennellessäsi mahdollisesti myös oman alasi ammattilaisia ja saat heidän kauttaan mahdollisuuden esitellä itsesi sinua kiinnostaville työantajille.
Työt eivät välttämättä hidasta opintoja – saatat valmistua pikavauhtia
Työssä oppimistasi työelämätaidoista on hyötyä myös koulussa – opiskeluihin liittyy monesti paljon ryhmässä työskentelyä ja oma-aloitteisuutta. Jos opiskelet nykyistä työtäsi täydentävää tutkintoa tai olet alanvaihtaja, olet luultavasti jo töiden puitteissa tottunut omaksumaan uusia asioita nopeasti sekä reflektoimaan ja johtamaan omaa työskentelyäsi.
Toisinaan työn tekeminen jopa nopeuttaa koulusta valmistumista ja kiidättää sinut kohti unelmiesi työelämää – sinulle saattaa esimerkiksi tarjoutua mahdollisuus tehdä opinnäytetyö omaan työpaikkaasi. Omasta oppilaitoksesta kannattaa tarkistaa myös mahdollisuus oman työn opinnollistamiseen, jolla tarkoitetaan tiettyjen kurssisuoritusten korvaamista työelämässä hankitulla kokemuksella.
Työ tuo opiskelulle hyvää vastapainoa ja auttaa alanvaihdossa
Vaikka olisitkin viettänyt työelämässä jo vuosia, muista, ettei koskaan ole liian myöhäistä hypätä uudelleen opintojen pariin. Aikuisena motivaatiosi opiskelua kohtaan saattaa olla erityisen kova, sillä haluat mahdollisesti nopeasti takaisin täysipäiväiseksi työntekijäksi.
Uutta tutkintoa tavoitellessasi saatat hyvin voida jatkaa töitä nykyisessä työpaikassasi, kenties hieman kevennettynä – tuttujen rutiinien ansiosta työ voi toimia jopa mielekkäänä vastapainona opiskelulle, sillä siinä ei tarvitse samalla tavalla käyttää aikaa uuden oppimiseen kuin koulunpenkillä.
Mikäli tähtäät opinnoillasi alanvaihtoon, on sinulla keikkatöihin tarttumalla hyvä mahdollisuus kartoittaa uusia työmahdollisuuksia ja päästä paremmin kärryille siitä, missä toivoisit voivasi tulevaisuudessa työskennellä.