Töihin, opiskelemaan vai au pairiksi? Välivuosi tarjoaa mahdollisuuksia
Etkö saanut opiskelupaikkaa, jota hait? Edessä oleva välivuosi voi pääsykokeisiin panostamisen jälkeen ymmärrettävästi tuntua isolta pettymykseltä ja hukkaan heitetyiltä kuukausilta. Mutta mitä jos välivuosi ei olisikaan hidaste matkalla kohti unelmiasi?
Paikoilleen ei nimittäin tarvitse pysähtyä välivuodenkaan aikana – sinulla on erinomainen mahdollisuus kehittää itseäsi, hankkia kokemuksia ja säädellä vapaammin sitä, mitä haluat tehdä ja missä tahdissa. Ohessa muutama vinkki siihen, miten voit hyödyntää välivuoden.
Valmistaudu yrittämään uudelleen ja mieti, mitä todella haluat
Välivuoden puitteissa sinulla on hyvin aikaa henkäistä edellisen pääsykoerupeaman jäljiltä, mutta myös valmistautua seuraavaan. Voit kerrata ja omaksua aiemmin hakemaasi koulupaikkaan liittyvää materiaalia tai käydä korottamassa todistuksesi arvosanoja, jos koet sisäänpääsyn jääneen niistä kiinni.
Toisille välivuoden pitäminen on tietoinen valinta ja tilaisuus miettiä rauhassa sitä, mitä toivoo tulevaisuudelta työelämän tai jatko-opintojen suhteen. Vaikka olisitkin jo tavoitellut tiettyä opiskelupaikkaa, välivuoden aikana voit puntaroida vielä uudelleen, hakisitko kenties sittenkin johonkin toiseen kouluun tai eri alan opintojen pariin.
Muista, että vaikka välivuosi tuokin tulevaisuudensuunnitelmiisi usein varmuutta, ei sen jälkeenkään välttämättä tarvitse tietää, mitä tekisi!
Työkokemuksen kerryttäminen kannattaa aina
Myös töiden tekeminen on välivuoden aikana mahdollista ja kannattavaa – runsaasta työkokemuksesta ei ole koskaan haittaa ja samalla saat kartutettua kassaa. Muista työtä hakiessasi, että tarjolla on paljon myös paikkoja, joissa ei vaadita aiempaa työkokemusta tai koulutusta.
Töiden kautta pääset verkostoitumaan ja luomaan tulevaisuudenkin kannalta merkityksellisiä suhteita. Samalla opit tärkeitä työelämätaitoja, totut työelämän vaatimuksiin ja voit kokeilla eri vaihtoehtoja ennen kuin sitoudut opiskelemaan alaa pidemmäksi aikaa.
Esimerkiksi keikkatyö tarjoaa mahdollisuuden työskennellä eri paikoissa vaikka samankin viikon sisällä ja säädellä omaa kalenteria – tällöin aikaa jää myös muulle kuin työnteolle. Kuka tietää, vaikka löytäisit samalla unelma-ammattisi ja oman polkusi työelämässä!
Hanki osaamista yksittäisten kurssien ja koulutusten kautta
Tiesithän, että välivuoden aikana osaamista voi kertyä lukuisia reittejä pitkin? Voit suorittaa erilaisia koulutuksia ja valmennuksia myös koulun ulkopuolella ja todistaa hankitun osaamisesi niiden kautta. Osallistu rohkeasti myös tapahtumiin, joissa pääset kuulemaan sinua kiinnostavista aloista ja tapaamaan niiden ammattilaisia.
Monessa tapauksessa sinulle kertynyt taitopohja ja aiemmin tekemäsi opinnot voivat olla peruste sille, että kouluun päästyäsi saat suoritettua osan kursseista esimerkiksi näyttöinä. Lisäksi voit saada sisällytettyä esimerkiksi avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun puolella tekemiäsi kurssisuorituksia suoraan tulevaan tutkintoosi ja siten lyhentää siihen käyttämääsi aikaa.
Matkailu avartaa monella tavalla
Ehkä oletkin omasta tahdostasi päättänyt pitää ansaitun tauon ennen jatko-opintoihin hyppäämistä? Koska välivuosi ei sido sinua tiettyyn aikatauluun ja paikkaan, jos et itse niin halua, on sinun helppo hankkia kokemuksia myös matkustamalla. Maisemaa vaihtaessasi tutustut samalla uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, avarrat näkökulmiasi ja kieli- ja sosiaaliset taitosi kehittyvät.
Vaikka välivuosi tarjoaakin mainion tilaisuuden irtiotolle, ei reissun päälle tarvitse lähteä pelkästään lomailu mielessä – ulkomailla onnistuu erinomaisesti myös työnteko. Lähde esimerkiksi au pairiksi tai hae töitä Baronan Fuengirolassa ja Katowicessa sijaitsevista palvelukeskuksista, joissa asiakaspalvelutehtävät ja rento elämä kulkevat käsikädessä.
Saat monipuolisen kokemuspankin – esittele sitä ylpeydellä!
Vietitpä välivuotesi millä tavalla tahansa, olet sen jälkeen todennäköisesti monta kokemusta rikkaampi. Vaikket osaisikaan heti nähdä yksittäisten kokemuksiesi hyödyllisyyttä myöhemmän työelämän kannalta, pyri miettimään, mitä olet niiden myötä oppinut. Tuo kokemuksesi myös osaksi CV:täsi – työnhakua ajatellen myös taitopohjainen CV on arvokas asia.