Lue vinkit palkkaneuvottelua varten.

Vinkit palkkaneuvotteluun: näin pyydät korkeampaa palkkaa

Laura Helander 31.7.2023

Omaa palkkaa ja sen suhdetta tehtyyn työhön kannattaa seurata työsuhteen aikana aktiivisesti. Pitkällä tähtäimellä liian matalaksi koettu palkka nimittäin tuppaa laskemaan motivaatiota – tämä on luonnollisesti huono juttu sekä työntekijän että työnantajan kannalta.

Jos olet sitä mieltä, ettei nykyinen palkkasi vastaa tekemäsi työn määrää ja vaatimustasoa, kannattaa asiasta mainita esihenkilöllesi. Mutta miten voisit varmistua siitä, että toiveestasi saada palkankorotus tulee totta?

Työssä tapahtuva muutos on luonteva hetki palkkaneuvottelulle

Keskustelua palkasta käydään yleensä jo ennen työsuhteen alkua, jolloin saatat itsekin päästä vaikuttamaan lähtöpalkkaasi. Osaamisesi karttuessa toiveesi palkan tarkastelusta herää silti todennäköisesti uudelleen.

– Palkankorotusta ei kannata pyytää ihan alkuvaiheessa, vaikka kokisikin oppineensa paljon. Lähtöpalkkasi on nimittäin usein jo asetettu valmiiksi perehtymisjakson jälkeistä osaamistasi vastaavalle tasolle, Baronan HR- ja taloushallinnon toimialojen palvelujohtaja Antonio Mikkonen toteaa.

Palkkaneuvottelu tuleekin ajankohtaiseksi yleensä siinä vaiheessa, kun omat työtehtävät ovat muuttuneet merkittävästi – saatat olla esimerkiksi edennyt työssäsi esihenkilön rooliin.

– Vaikkei kehityskeskustelu olekaan lähtökohtaisesti palkasta puhumista varten, reflektoidessaan omaa tekemistään työntekijä havaitsee usein perusteita palkankorotukselle. Tästä syystä kehityskeskustelut ja palkkaneuvottelut ajoittuvat työpaikalla usein samoihin aikoihin, Mikkonen huomauttaa.

Työarkeen säännöllisemmin kuuluvat one-to-one-keskustelut ovat kehityskeskusteluja parempi hetki kahdenkeskiseen ajatustenvaihtoon esihenkilön kanssa.

– One-to-one-keskusteluja pyritään käymään työntekijän omien toiveiden pohjalta, joten halukkuus puhua palkasta on kätevä tuoda niiden yhteydessä esille. Tarvittaessa esihenkilö voi varata asiaa varten myös erillisen ajan, kertoo Baronalla rekrytoinnin seniorikonsulttina toimiva Krista Pulkkinen.

Valmistaudu perustelemaan toiveesi palkankorotuksesta

Ennen palkkakeskustelua on hyvä tarkistaa oman alan työehtosopimuksesta, miten oma palkka sijoittuu palkkausjärjestelmässä. Kun lisäksi ottaa selvää oman alan markkinapalkoista, ei oma palkkatoive ole aivan tuulesta temmattu.

– Jo nopealla googlaamisella löytää hyvin tietoa eri tehtävien keskimääräisistä palkoista. Myös oman työpaikan sisäinen palkka-avoimuus voi auttaa hahmottamaan, mitä muille maksetaan ja mikä oma palkka voi realistisesti olla, Krista Pulkkinen toteaa.

Palkkatoive kannattaa määritellä jo työhakemuksessa.
Pohdittuttaako palkkatoive?Oman työpanoksen hinnoittelu on vaikeaa, mutta siihen kannattaa silti käyttää tovi. Lue, miksi ja miten palkkatoive kannattaa tuoda esille jo työhakemuksessasi.Lue lisää

Palkka-asiaa kannattaa silti aina ensisijaisesti lähestyä oman tekemisen ja asiantuntijuuden kautta ja löytää siten perusteita saada aiempaa enemmän palkkaa. Esittämällä palkkaneuvottelun aikana konkreettisia todisteita kehityksestäsi esihenkilösikin näkee palkankorotuksen todennäköisemmin perusteltuna.

– Kaikissa töissä tulokset eivät toki ole yhtä selkeästi havaittavissa eikä niitä mitata kaikilla työpaikoilla samalla tavalla. Jo pelkästään työkavereilta saadut kiitokset tai onnistuneet projektit voi aivan hyvin nostaa esille, Antonio Mikkonen muistuttaa.

Rakentava keskustelu tuottaa todennäköisimmin toivottua tulosta

Palkkaneuvotteluihin liittyy monesti jännitystä – liikkeelle ei kuitenkaan kannata lähteä sillä asenteella, että palkasta pitäisi väkisin vääntää kättä.

– Keskustelua palkasta ei tarvitse pelätä. Se on tilaisuus tuoda omat saavutukset ja työn tulokset näkyville sekä perustella niiden kautta sitä, miksi saattaisi oman työpanoksen puolesta ansaita aiempaa enemmän, Krista Pulkkinen toteaa.

Parhaimmillaan palkkaneuvottelu edistääkin molemminpuolista luottamusta ja johtaa itselle mieluiseen lopputulokseen. Hyvä lähtökohta on, jos työntekijällä on luottamukselliset välit esihenkilönsä kanssa – silloin asioista voi keskustella kevyesti ja tunnustellen.

– Keskustelu on usein hedelmällisempää ja vie asioita myös eteenpäin, jos molemmat osapuolet ovat voineet siihen valmistautua. Kerro siis esihenkilöllesi mielellään jo etukäteen, että olet kiinnostunut puhumaan palkkauksesta, Pulkkinen sanoo.

Palkkaneuvottelu on keskustelunavaus – ratkaisu löytyy usein ajan kanssa

Tosin vasta kuultuaan toiveesi ja perustelusi esihenkilö voi kunnolla alkaa miettimään, mitä palkan suhteen on tehtävissä. Harvemmin palkka-asioista sovitaan kuitenkaan yhden keskustelun pohjalta.

– Monissa yrityksissä esihenkilön hyväksynnän lisäksi tarvitaan varmistus vielä tämän omalta esihenkilöltä. Välittäessään työntekijän toiveen eteenpäin lähiesihenkilö pääsee usein samalla perustelemaan, miksi sitä itse kannattaa tai ei kannata, Antonio Mikkonen kertoo.

Muista, että yrityksen kasvun ollessa hidastunut, vastaus palkankorotustoiveeseesi voi olla myös negatiivinen, vaikka kokisitkin kehittyneesi työssäsi.

– Vaikkei asioihin pystykään aina itse vaikuttamaan, neuvottelutilanteessa kannattaa aina miettiä myös toisen henkilön näkökulmaa ja neuvotteluasemaa. Kun nämä asiat ottaa huomioon, on palkkaneuvottelussakin helpompi lähteä perustelemaan omia toiveita ja saada toinen ymmärtämään niitä, Mikkonen muistuttaa.