Hyvä työhakemus – vinkit ja ilmainen hakemuspohja

Hyvä työhakemus – vinkit ja ilmainen hakemuspohja

Oletko starttaamassa työnhakua ja löysit jo kiinnostavan avoimen työpaikan? Hienoa! Seuraava luonteva askel on työhakemuksen laatiminen. Mikä se on ja miten sellainen tehdään? Tsekkaa tästä keskeisimmät asiat työhakemukseen liittyen, jottet jää hakuasioissa lähtökuoppiin.

Erotinviiva

Työhakemus vai hakemuskirje?

Työhakemus tunnetaan myös hakemuskirjeenä, onhan rakkaalla lapsella usein monta nimeä. Yleensä onkin täysin rekrytoijasta kiinni, kumpaan termiin näistä hän on mieltynyt.

Riippumatta siitä, pyydetäänkö työpaikkailmoituksen yhteydessä kirjettä tai hakemusta, tehtävänäsi on laatia CV:täsi täydentävä, korkeintaan parin sivun mittainen teksti, jolla pyrit vakuuttamaan työnantajan osaamisestasi ja motivaatiostasi.

Työpaikkailmoitus antaa vihiä siitä, millaisia asioita työnantaja peräänkuuluttaa hakijalta. Taitojesi esittelyn ohella hakemustekstisi antaa työnantajalle mahdollisuuden hahmottaa tapaasi markkinoida itseäsi. Usein työhakemus paljastaa myös sen, oletko todella ymmärtänyt, mistä hakemassasi työssä on kyse.

Erotinviiva

Millainen on hyvä työhakemus?

Työhakemus itsessään on usein hyvin vapaamuotoinen, ja hakija pääsee itse määrittämään sen sisällön. Hakemus saattaakin aiheuttaa pientä päänvaivaa laatijalleen sen suhteen, mitä ja missä järjestyksessä kannattaisi kirjoittaa. Hakemuksen teossa auttaa, jos olet aluksi pohtinut omaa osaamistasi ja ottanut selvää siitä, mitä työnantaja hakijalta edellyttää.

Voit mainosti ottaa mallia Baronan valmiista Word-hakemuspohjasta tai esimerkiksi jotakin toista työtä varten laatimaasi hakemusta, jolloin sinun ei tarvitse aloittaa hakemuksen tekemistä joka kerta tyhjästä. Muista kuitenkin aina kohdentaa hakemuksesi siihen tehtävään ja yritykseen, johon olet juuri sillä hetkellä hakemassa!

Huomioi ainakin:
  1. Napakka aloitus

    Miten aloittaa työhakemus? Laadi napakka ja kiinnostava aloitus. Voit esitellä itsesi lyhyesti, mutta parempi on mennä suoraan asiaan. Älä tuhlaa lukijan aikaa itsestäänselvyyksiin ja turhiin faktoihin!

  2. Relevantti kokemus

    Nosta esiin hakemasi työn kannalta relevanttia kokemusta, vaikka osaamisesi olisikin laajaa. Rajaa sisältöä sen mukaan, mitä asioita työpaikkailmoitus korostaa; voit päätellä sen perusteella, mitä asioita rekrytoija painottaa valintaa tehdessään.

  3. Olennaisen kiteytys

    Pyri kiteyttämään olennainen: miksi haet paikkaa, mikä sinua motivoi, mitä juuri sinä voisit tarjota työnantajalle ja miksi juuri sinut kannattaisi valita.

  4. Aito kiinnostus

    Osoita, että olet aidosti kiinnostunut hakemastasi paikasta ja sitä tarjoavasta yrityksestä kertomalla, minkälainen mielikuva sinulle on niistä syntynyt ja mikä juuri sinuun niissä vetoaa.

  5. Mutkaton rehellisyys

    CV puhuu puolestaan, sen sisältöä on turha alkaa toistaa. Älä vähättele itseäsi, mutta ole silti rehellinen. Pyri erottumaan, mutta älä kikkaile kliseillä.

Ryhtiä työhake­mukseen
Ryhtiä työhake­mukseenMitkä yksityiskohdat pitää huomioida, jos haluaa tehdä hyvän työhakemuksen? Lue vinkit.Lue vinkit

Ota tästä Baronan esimerkkihakemus ja käytä sellaisenaan tai tee siitä mieleisesi.

Lataa hakemuspohja (Word)

Ota tästä ilmainen CV-pohja ja tee siitä itsesi näköinen.

Lataa CV-pohja (Word)

Erotinviiva

Työnhakua varten pitääkin täyttää lomake – teinkö työhakemuksen turhaan?

Monet suuria henkilömääriä rekrytoivat työnantajat saattavat käyttää apunaan sähköistä järjestelmää, jossa hakija täydentää tietonsa lomakkeeseen valmiiksi laadittujen kysymysten avulla. Tällöin et välttämättä tarvitse erikseen hakemuskirjettä tai edes CV:tä. Jos kuitenkin olet ehtinyt sellaiset jo rustata, voit poimia lomakkeella vaadittavan sisällön kätevästi suoraan niistä.

Sinun Barona!

MyBaronan kautta voit hakea yhdellä ja samalla profiililla helposti uusiin avoimiin työpaikkoihin. Siis: luo profiilisi ja löydä suosikkisi!

Luo profiili MyBronaa

Erotinviiva

Milloin ja miten tehdään avoin työhakemus?

Olet ehkä löytänyt itseäsi kiinnostavan työnantajan, jolla ei kuitenkaan näyttäisi olevan juuri tällä hetkellä avoimia työpaikkoja tarjolla. Älä anna sen estää työnhakuasi! Lähettämällä avoimen hakemuksen saatat välttyä kilpailulta ja näyttäydyt heti kättelyssä aktiivisena ja oma-aloitteisena tyyppinä.

Avoin hakemus ei kohdistu avoimeen työpaikaan, vaan ilmaisee pikemminkin halukkuutesi työskennellä yrityksessä ja kertoo taidoistasi ja taustastasi. Kerro, minkälainen tilanteesi on, miksi olet hakemassa työtä ja minkälaiset tehtävät sinua kiinnostavat. Sanoita myös motivaatiotasi ja tavoitteitasi.

Vaikka olisitkin maininnut hakemuksessasi kiinnostuksesi jotain tiettyä työtehtävää kohtaan, oma osaaminen kannattaa pyrkiä tuomaan esille mahdollisimman kattavasti, joskin tiiviissä muodossa. Tällöin rekrytointeja tekevä henkilö pystyy helpommin arvioimaan soveltuvuuttasi ja kartoittamaan sitä vastaavia työmahdollisuuksia yrityksen sisällä.

Erotinviiva

Mikä ihmeen saatekirje ja tarvitaanko sellainen?

Saatekirjeen tehtävänä on toimia esittelytekstinä jollekin sen liitteenä olevalle dokumentille. Yksinkertaisuudessaan saatekirje ilmaisee vastaanottajalle sen, mitä hänelle on lähetetty. Työnhakutilanteessa saatekirje kirjaimellisesti saattelee hakemuksesi matkaan.

Työhakemus lähetetään monissa tapauksissa sähköpostilla suoraan rekrytointia tekevälle henkilölle. Saatekirjeellä tarkoitetaan tällöin suoraan sähköpostin viestikenttään kirjoitettua lyhyttä viestiä, jossa ilmaiset vastaanottajalle lähettäneesi liitetiedostoina hakemuskirjeen että CV:si tiettyä työtehtävää varten.

Joissain tapauksissa saatat hakea työpaikkaa pelkän CV:n avulla. Koska CV on muodoltaan luettelomainen kuvaus työ- ja opintokokemuksestasi, se tulee harvemmin kertoneeksi motivaatiostasi ja persoonastasi. Tallaisessa tilanteessa sinun kannattaa tehdä työnantajaa varten tiivis esittely itsestäsi sähköpostin viestikenttään: kerro lyhyesti, kuka olet ja miksi juuri sinä olisit oivallinen valinta hakemaasi tehtävään.

Erotinviiva

Vinkit työn­hakuun
Vinkit työn­hakuunMillainen on hyvä ansioluettelo, ja mitä työhaastattelussa pitää sanoa? Lue vinkit työnhakuun.Lue vinkit työnhakuun