Älä odottele – tiesitkö, että syksy on kesärekryjen tärkeintä aikaa?
Kesätyöntekijöiden rekrytoinnin sääntö numero 1: Oikea aika aloittaa kesätyöntekijöiden rekrytoinnin suunnittelu on kesälomakauden päätyttyä.
Nurinkuriselta kuulostava ohje on tietysti kauaskatseinen, sillä kesärekryn onnistumiseen ei tarvita taikatemppuja tai poppakonsteja vaan aikaa. Kun sitä varataan rekrytoinnin suunnittelulle riittävästi, kaiken ehtii toteuttaa jouhevasti, ja lopputuloksena seuraavan kesän apujoukoiksi marssii oikeanlainen porukka oikeanlaisia tyyppejä.
Onnistunut kesätyöntekijöiden rekrytointi suunnitellaan siis edellisenä syksynä.
Viimeistään joululomalle lähdettäessä olisi hyvä olla tiedossa esimerkiksi,
- mihin tehtäviin ja kuinka monta kesätyöntekijää tarvitsette
- minkälaista osaamista kesätyöntekijöillänne pitää olla
- mistä kanavista tavoitatte tehtävään soveltuvia henkilöitä
- millä tavoilla tulette ilmoittamaan avoimista paikoista
- paljonko haluatte käyttää työpaikkojenne mainostamiseen rahaa
- minä päivänä kesätyöhaut avataan ja mainonta aloitetaan
- kuka tai ketkä vastaavat työhakemusten läpikäymisestä, hakijoiden kutsumisesta haastatteluun, haastatteluista ja rekrytointipäätöksistä
- miten kaikkea haun yhteydessä saatavia henkilötietoja hallitaan lakien mukaisesti
- miten hakijaviestintä hoidetaan parhaalla tavalla työnantajabrändinne tukemiseksi
- miten kesätyöntekijänne perehdytetään.
Ei ihan lyhyt lista.
Ajoissa! Ajoissa! Ajoissa!
Kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa on sama ilmiö kuin joulussa: se alkaa aikaisemmin vuosi vuodelta. Jos haluaa kilpailla innostuneimmista hakijoista, työpaikat pitää olla haettavissa viimeistään samaan aikaan muiden oman alan yritysten kanssa.
Aikatauluissa kannattaa olla realistinen, sillä hyvä ja toimiva hakuprosessi ei synny hetkessä. Mitä syvempää osaamista kesätyöntekijöiltä tarvitaan, sitä tärkeämpää on olla aikaisin liikkeellä. Ja hyvällä suunnittelulla pystytään paremmin reagoimaan esimerkiksi sellaisiin tilanteisiin, joissa valittu ja töihin tulossa ollut hakija päättääkin mennä toiseen työhön.
Realistisuutta tarvitaan myös työajan hallinnassa. Työhakemusten läpikäyntiin, hakijaviestintään ja haastatteluihin on syytä varata riittävästi työaikaa varsinkin silloin, jos tehtävät eivät kuulu rekrytointia hoitavan henkilön tavalliseen työnkuvaan.
Esimerkiksi neljän sopivan kesätyöntekijän rekrytointiin 50 hakijan joukosta voi arvioida menevän yhden kokonaisen työviikon tunnit. Kiireiselle tiiminvetäjälle voi olla hankalaa hoitaa kokonaisuus kunnolla, jos hän joutuu samaan aikaan huolehtimaan kaikista tavallisista työtehtävistään.
Mitä jos ollaankin myöhässä?
Joskus ollaan jo maaliskuussa, kun yrityksessä havahdutaan kesärekrytoinnin ongelmiin. Ehkä asia on jäänyt tulipalojen sammuttelussa jalkoihin tai ehkä jo sovitut rekrytoinnit ovat peruuntuneet yllättäen. Tilanne voi olla alasta ja tehtävästä riippuen hyvinkin haasteellinen.
Tällöin on tavallista pyytää rekrytointikumppanin apua. Parhaan avun kumppaniltakin saa olemalla ajoissa liikkeellä syksyn aikana, mutta loppukevään tilanne ei ole toivoton.
Alan tunteva rekrytointikumppani on asiakkaidensa kesärekrytointeja hoitaessaan tutustunut moniin hyviin ehdokkaisiin, jotka eivät ole tulleet valituiksi ja saattavat olla vapaina vielä kesäkauden kynnyksellä. Heidän kontaktoimisensa lisäksi kumppani myös tietää kanavat ja keinot, joilla sopivia ehdokkaita tavoittaa mainostamisen avulla.
Siis: vaikka ollaankin myöhässä, hanskoja ei kannata lyödä tiskiin. Kannattaa vain ottaa opiksi ja olla seuraavaa kesää varten aktiivinen heti kesälomien jälkeen.
Lue myös: