Case Helen: Kansainvälisen työmaan luvituksiin asiantuntijuutta ja vauhtia Baronalta

Case Helen: Kansainvälisen työmaan luvituksiin asiantuntijuutta ja vauhtia Baronalta

  1. Haaste

    Vuosaaren uusi biolämpölaitos on Helenin historian suurimpia projekteja. Koska alihankkijoiden verkosto on kansainvälinen, Helen tarvitsi ulkopuolista apua ulkomaisten työntekijöiden työmaalle luvittamiseen ja hallinnointiin.

  2. Ratkaisu

    Barona tarkisti ja päivitti luvitusprosessit sekä tarkistaa ja dokumentoi ulkomaalaisten työntekijöiden luvat Helenin käyttämään järjestelmään. Lisäksi Barona koulutti Helenin henkilöstöä ja ohjeisti alihankkijoita ulkomaalaisten työnteko-oikeudesta ja lähetetyiltä työntekijöiltä vaadittavista dokumenteista.

Helenin tuotantojohtaja Antti Saikkonen

”Barona on pystynyt tukemaan Heleniä laajasti projektin eri vaiheissa tarjoamalla osaamista ja kokemusta tällaisten isojen projektien työntekijöiden luvittamisesta. Yhteistyö on ollut erittäin hyvää ja vasteajat erilaisten asioiden ratkaisemiseksi ovat olleet kiitettävän lyhyitä.”
Antti Saikkonen
Antti Saikkonen

Helenin tuotantojohtaja Antti Saikkonen kuvailee Vuosaaren biolämpölaitoksen rakennustyömaata Heleninkin mittakaavassa valtavaksi projektiksi, yhdeksi  yhtiön historian suurimmista. Työmaalla on parhaimmillaan ahertanut samanaikaisesti yli 380 ihmistä, ja joukossa on yli 300 yritystä. Tekijöinä on toistakymmentä kansallisuutta ja työtuntien määrä mitataan sadoissatuhansissa.

Papereita, dokumentteja ja muuta selvitettävää on riittämiin.

– Kun lähimenneisyydestä ei ollut kokemusta tällaisten kansainvälisten projektien läpiviennistä, tajusimme nopeasti, että tarvitaan ulkopuolista apua. Siksi otimme yhteyttä Baronaan ja lähdimme miettimään yhteistyökuvioita.

Koronapandemia lisäsi työkuormaa

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevasta projektista tekee kansainvälisen se, että globaalisti toimivien päälaitetoimittajien alihankintaverkostot ulottuvat kaikkialle maailmaan. Työntekijöiden määrä oli valtava: Saikkosen mukaan yhteensä 1700 ihmistä on perehdytetty työmaalle. Päälaitetoimittajien lisäksi työmaalla on työskennellyt muun muassa maanrakennus- ja perustusurakoitsijoita.

Suoraan Heleniin sopimussuhteessa olevien yritysten ja niiden alihankkijoiden tilaajavastuudokumentit ovat olleet Helenin hankintapalveluiden käsissä. Barona on tukenut urakoitsijoiden hallintaa työmaan kiireellisimpinä aikoina. Barona ja Helen tekivät yhteistyössä myös luvittamisprosessin ohjeistuksen urakoitsijoille, ja Barona koulutti Helenin henkilöstöä työlupiin liittyvissä asioissa.

Lisätöitä toi koronapandemia: ulkomailta tulevilta oli tarkistettava työlupien lisäksi koronatestituloksia ja perehdytyksiin osallistuvien määrää oli rajoitettava.

Baronalta nopeita ratkaisuja

Valtaisa projekti on edennyt aikataulussa. Saikkosen mukaan biolämpölaitoksen käyttöönottovaihe alkaa toukokuussa. Ensimmäiset polttoainekuljetukset saapuvat elokuussa, ja kaupallinen käyttö on tarkoitus aloittaa vuoden loppuun mennessä.

Yhteistyön Baronan kanssa Saikkonen sanoo olleen tiivistä. Painopiste on muuttunut alkuvaiheen suunnittelusta ja ohjeistuksesta työmaan arjen pyörittämiseen. Erityisesti Barona on tarjonnut kokemusta ja osaamista lähetettyjen työntekijöiden kanssa sekä lisäresursseja, kun projekti on ollut kiireisimmillään.

– Barona on pystynyt tukemaan Heleniä laajasti projektin eri vaiheissa tarjoamalla osaamista ja kokemusta tällaisten isojen projektien työntekijöiden luvittamisesta. Yhteistyö on ollut erittäin hyvää ja vasteajat erilaisten asioiden ratkaisemiseksi ovat olleet kiitettävän lyhyitä, Saikkonen sanoo.

Lassi Kaarna
Lassi Kaarna
Lue lisää ratkaisuista
Lue lisää ratkaisuistaVoisimmeko olla avuksi kuten Helenille? Lue lisää tekniikan ja asennuksen ratkaisuista.Lue lisää