Case Neste: Barona aliurakointikumppanina Nesteen jalostamon suurseisokissa 100 hengen voimin
- Haaste
Nesteen Porvoon jalostamon suurseisokin aikana kaikki prosessiyksiköt ovat alas ajettuina, ja töiden on tärkeää edetä suunnitellusti ja aikataulussa. Huoltoseisokin onnistunut toteuttaminen edellyttää laajaa sidosryhmäverkostoa.
- Ratkaisu
Neste kartoittaa verkostoonsa jatkuvasti uusia mahdollisia kumppaneita. Barona oli mukana vuoden 2024 suurseisokissa tuottamalla alihankintana tulityö- ja luukkuvartiointipalveluita tulitöitä tekevien urakoitsijoiden tueksi kahdella eri tuotantolinjalla.
Sivun pääkuva: Neste
Nesteen Porvoon jalostamo on määräaikaishuoltonsa aikana yksi Suomen suurimmista rakennustyömaista. Kaikki jalostamon prosessiyksiköt ovat huollon ajan pysähdyksissä, minkä vuoksi huolto tunnetaan myös nimellä suurseisokki.
Säännöllisten ja suunniteltujen määräaikaishuoltojen tarkoitus on varmistaa, että toiminta jalostamolla voi jatkua turvallisesti ilman keskeytyksiä. Jalostamolla jalostetaan raakaöljyä sekä uusiutuvia ja kierrätysraaka-aineita yli sadaksi eri tuotteeksi.
Kesällä 2024 Porvoon jalostamolla huollettiin tuhansia laitteita sekä tehtiin lukuisia lakisääteisiä tarkastuksia ja laitteistojen perusparannuksia. Koska huollon työmäärä oli valtava, Nesteen omaa väkeä vahvistettiin yli sadan auditoidun urakointiyrityksen avulla. Vuonna 2024 seisokkitöihin osallistui yhteensä noin 7 600 ihmistä ja seisokin aikana työmaalla tehtiin yli 1,4 miljoonaa työtuntia.
– Huoltoseisokin onnistunut toteuttaminen vaatii laajaa sidosryhmäverkostoa. Tämän turvaamiseksi Neste kartoittaa jatkuvasti uusia potentiaalisia kumppaneita, kertoo Risto Oranne, Nesteen Project Procurement Manager.
Vuonna 2024 Barona ja Barona-yritysperheeseen kuuluva Uggla Engineering olivat mukana suurseisokissa ensimmäistä kertaa. Oranne kertoo, että Baronan valintaan vaikutti se, että yritys on tunnettu kattavasta työvoiman tarjonnasta sekä henkilöstöpalvelutoiminnan kehittämisestä.
Suurseisokissa Barona hoiti muiden toimijoiden ohella tulityö- ja luukkuvartiointia yhteensä noin sadan hengen voimin kuukauden ajan ympäri vuorokauden. Lisäksi baronalaiset hoitivat tulitöiden esivalmistelua ja aluesiivousta. Kuva: Neste
Vahva sitoutuminen turvallisuuteen sai kiitosta
Oranne kuvailee sekä jalostamoympäristöä että suurseisokin kaltaista tapahtumaa erittäin haastavaksi kaikille toimijoille, mutta erityisesti uusille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Nesteen toimintaprosesseista ja käytännöistä. Kaikilta urakoitsijoilta velvoitetaan sitoutumista Nesteen toimittajien eettisiin sääntöihin, jotka liittyvät esimerkiksi ihmis- ja työoikeuksiin, työturvallisuuteen, ympäristöön ja ilmastoon sekä eettiseen liiketoimintaan.
Suurseisokissa Barona hoiti muiden toimijoiden ohella tulityö- ja luukkuvartiointia yhteensä noin sadan hengen voimin kuukauden ajan ympäri vuorokauden. Lisäksi baronalaiset hoitivat tulitöiden esivalmistelua ja aluesiivousta. Baronan Nesteelle räätälöimä ratkaisu sisälsi sekä operatiivisen henkilöstön että työnjohdon.
Tulityövartijan tehtävä on varmistaa, että tulityökohde on turvallinen ja töitä tehdään työluvan mukaisesti. Lisäksi tulityövartija huolehtii jälkivartioinnista. Työssä on ymmärrettävä tulityön vaarat sekä kyettävä keskeyttämään tulityöt vaaratilanteessa, hälyttämään apua ja käyttämään alkusammutuskalustoa.
Luukkuvahdin tehtävä on valvoa säiliössä, kaivannossa tai muussa suljetussa tilassa työskentelevän henkilön turvallisuutta säilyttämällä henkilöön näkö- ja keskusteluyhteys. Suljetuissa tiloissa ilmanvaihto voi olla rajoittunut ja liikkuminen haastavaa, ja tiloihin liittyy usein monenlaisia vaaroja, joihin varaudutaan huolellisella ennakkosuunnittelulla. Luukkuvahti varmistaa, että säiliötyöluvassa määritellyt ennakoivat toimenpiteet on tehty, keskeyttää työn vaaratilanteessa, pitää kirjaa säiliössä olevista henkilöitä ja on jatkuvassa hälytysvalmiudessa.
Turvallisuus on suurseisokissa erittäin tärkeää. Oranne korostaa, että niin työntekijöiden kuin kumppaneiden terveys, turvallisuus ja hyvinvointi varmistetaan kaikissa seisokkitöissä. Tavoitteena on, että jokainen seisokkipäivä on turvallinen.
– Baronan toiminnassa nousi esille vahva sitoutuminen Nesteen turvallisuuskulttuuriin sekä turvallisuuden pääperiaatteiden omaksuminen osaksi jatkuvaa toimintaa.
Barona ammensi oppia aliurakoinnista huoltoseisokissa
Oranne kertoo, että turvallisuuden ja luotettavuuden lisäksi Baronalta odotettiin kykyä reagoida muutoksiin resurssitarpeissa sekä joustoa odottamattomissa tilanteissa. Muutokset toimintaympäristössä ja odottamattomat olosuhteet kentällä aiheuttivat haasteita, joista kuitenkin selvittiin.
– Vahva panostus ennakkosuunnitteluun sekä nopea reagointikyky minimoivat vaikutukset ja mahdollistivat turvallisen toiminnan jatkumisen ilman palvelukatkoja, hän sanoo.
Osana esiselvityksiä Barona kävi läpi Nesteen toteuttaman turvallisuusauditoinnin. Yhteistyötä myös kehitettiin päivittäisissä läpikäynneissä, turvallisuushavainnoilla sekä avoimella ja rakentavalla viestinnällä. Oranne kuvailee yhteistyön Baronan kanssa sujuneen kokonaisuudessaan suunnitellusti ja toiminnan olleen sekä turvallista että Nesteen prosessien mukaista.
Baronan aluejohtaja Lassi Kaarna sanoo Baronan kyvykkyyden kasvaneen suurseisokin edellyttämien riskikartoitusten, laatu- ja turvallisuusselvitysten, -suunnitelmien ja -auditointien myötä. Erityisesti kumppanuus opetti turvallisuus- ja laatuvaatimuksista sekä niihin liittyvästä dokumentaatiosta.
– Perinteisesti hieman alan ulkopuolelta tulevana toimijana meillä on kuitenkin kyvykkyys tuottaa asiakkaille kokonaisratkaisuja, hän sanoo.
– Barona-konsernin työkalupakissa on osaamista, ammattitaitoa ja kapasiteetti luoda juuri asiakkaan yksilöllisestä tarpeesta kumpuavia ratkaisuja, joista Nesteen suurseisokkiin osallistuminen on hyvä esimerkki.