Näin löydät IT-alan parhaat työpaikat
Etsitkö uutta työpaikkaa IT-alalta tai kiinnostaako alan vaihto? Epävarmoinakin aikoina IT-alalle syntyy uusia työtehtäviä ja vapaita paikkoja on niin uusille tulokkaille kuin pitkän matkan tekijöille. Tästäkin huolimatta tiedän, ettei uuden työn löytäminen ole läpihuutojuttu.
Olitpa sitten koodari, teknisen tuen asiantuntija tai esimerkiksi projektipäällikkö, tässä muutama vinkki, joiden avulla helpotat omaa työnhakuasi ja löydät itsellesi mieluisan työpaikan IT-alalta.
1. Mieti mitä haluat tehdä
Aivan aluksi on syytä pysähtyä ja miettiä, millainen työ sinua oikeasti kiinnostaa. Mikäli olet tällä hetkellä työsuhteessa, mieti tarjoaako nykyinen työsi sinulle riittävästi sopivia kehittymismahdollisuuksia, vai olisiko nyt viimein aika tutkia mitä muita vaihtoehtoja työmarkkinoilla olisi tarjolla.
Mieti myös missä asioissa olet hyvä ja missä haluaisit vielä kehittyä. Tämän avulla saat uutta näkemystä oman urasi suunnitteluun ja voit tunnistaa itsestäsi piileviäkin kykyjä. Suosittelen vertailemaan erilaisia tapoja tehdä töitä. Voisiko esimerkiksi freelancerina toimiminen tarjota kaipaamaasi vapautta tai haaveiletko kenties työskentelystä ulkomailla? Kun ymmärrät paremmin mitä todella etsit, olet askeleen lähempänä mieluisan työpaikan löytämistä.
2. Tutustu eri mahdollisuuksiin verkossa
IT-alalla on tällä hetkellä kova tarve niin huippuosaajista kuin innokkaista oppijoista. Avoimia työpaikkoja löytyy nyt runsaasti ja tarjolla on sekä kokopäivätyötä että yksittäisiä projekteja. Uusien palveluiden ja teknologioiden ansiosta, alalle on ilmestynyt täysin uudenlaisiakin rooleja. Kiinnitä huomiota myös “perinteisempiin” yrityksiin. Toimialoja ravisuttelevan digimuutoksen ansiosta voit löytää sinua kiinnostavia tehtäviä yrityksistä, jotka ovat vielä tuntemattomampia IT-alan pelureina.
Koodareiden lisäksi työpaikkoja löytyy monenlaisille osaajille, esimerkiksi projektipäälliköille, Scum Mastereille ja erilaisille asiantuntijoille.
Tässä muutama sivusto, joista pääset helposti selaamaan avoimia IT-alan työpaikkoja Suomessa:
3. Löydä piilotyöpaikat
Tiesitkö, että vain joka neljäs meistä työllistyy avoimen haun kautta? Mikäli et löydä sinua kiinnostavia tehtäviä avoimista työpaikoista, voit lähestyä yrityksiä avoimen hakemuksen avulla tai vaihtoehtoisesti kevyemmin lyhyellä viestillä LinkedInissä.
Uusia tuttavuuksia löytyy helposti esimerkiksi GPTW tai Technology fast 50 -listauksista. Voit myös suunnata katseesi suoraan muihin Pohjoismaihin esimerkiksi Northstar-palvelun avulla. Toisaalta jos sinulla on jo jokin tietty yritys mielessäsi, niin kannattaa suunnata katse suoraan yrityksen sivuille tai sosiaaliseen mediaan. Tutkaile etenkin uusien asiakkuuksien julkistuksia ja muita uutisia. Ne voivat kertoa sinulle yrityksen piilevistä tarpeista.
4. Hyödynnä sosiaalista mediaa työnhaussa
Sosiaalinen media on loistava alusta työnhaulle. Löydät sieltä työpaikkailmoituksia ja voit helposti pyytää apua omalta verkostoltasi. Vaikka avun pyytäminen sosiaalisessa mediassa voi vielä tuntua liian rohkealta, kannattaa antaa sille mahdollisuus. Mikäli et kuitenkaan ole valmis osallistamaan omaa verkostoasi työnhaussa, on esimerkiksi LinkedIn hyvä paikka esitellä omaa osaamistaan ja verkostoitua muiden alan osaajien kanssa.
Hyvä profiili sosiaalisessa mediassa auttaa sinua erottautumaan ja parhaillaan saamaan kiinnostavia työtarjouksia eri yrityksiltä. Sosiaalisesta mediasta löydät myös lisätietoa sinua kiinnostavien yrityksien arjesta.
5. Tutustu työpaikkaan ennakkoon
Löysitkö kiinnostavan yrityksen, mutta jokin vielä arveluttaa. Älä pelkää ottaa yhteyttä yrityksessä työskenteleviin ihmisiin. Heiltä saat lisätietoa muun muassa työpaikan kulttuurista ja ilmapiiristä jo ennen hakuprosessin aloittamista.
Mikäli vielä arkailet yhteydenottoa, niin suosittelen ainakin tutustumaan julkisiin uratarinoihin. Saat niistä usein paremman kuvan yrityksen arjesta ja työtehtävistä kuin työpaikkailmoituksesta itsestään.
6. Käy ilmaisissa tapahtumissa
Isommissa kaupungeissa järjestetään paljon erilaisia alaan liittyviä tapahtumia, joista voit saada uusia tuttavuuksia, löytää kiinnostavia työmahdollisuuksia ja ilmaista purtavaa.
Pienempiä ja täysin ilmaisia tapahtumia pääkaupunkiseudulla järjestää meidän lisäksemme muun muassa Sytyke Ry, Qvik, Solita ja Qentinel. Löydät lisätietoa näistä ja muista tapahtumista esimerkiksi täältä.
7. Kerro osaamisestasi ja kokemuksestasi selkeästi
Kun sopiva työtehtävä ja yritys löytyy, on hyvä hetki päivittää oma CV sekä valmistella vapaamuotoinen hakemus. Kun päivität CV:täsi, pyri tuomaan osaamisesi konkreettisesti esille, kerro mitä asioita olet tehnyt ja millaisia tuloksia olet saavuttanut.
Mikäli työhistoriasi on pitkä älä pelkää tehdä pidempää CV:tä. IT-alalla pidempi CV auttaa rekrytoinnista vastaava henkilöä saamaan paremman kuvan taustastasi. Hakemuksesi kylkeen kannattaa vielä lisätä mahdollinen Github-profiili ja linkkejä vapaa-ajan projekteihisi.
8. Älä stressaa haastattelua
Haastattelu on mielestäni vanhentunut termi. Puhun itse mieluummin keskustelusta tai tapaamisesta, sillä tämä kuvaa nykypäivän haastattelun luonnetta ja tarkoitusta paremmin. Keskusteluun on hyvä valmistautua riittävällä tasolla, mutta älä turhaan stressaa tilannetta. Muista, että kohtaamisen ei ole tarkoitus olla kuulustelu vaan keskustelu.
Mieti vastauksia eri kysymyksiin ja kertaa vielä CV:si ennen H-hetkeä. Tapaamiseen kanssasi osallistuva rekrytoiva esimies tai rekrytoija haluaa useimmiten tietää:
- Kuka olet?
- Mikä sai sinut kiinnostumaan kyseisestä tehtävästä?
- Miltä osin työhistoriasi vastaa avoinna olevaa tehtävää?
- Millaisia odotuksia sinulla on työnantajaa, organisaatiota ja toimintatapoja kohtaan?
- Mistä motivoidut?
- Missä haluaisit kehittyä?
9. Pyydä apua tarvittaessa
Tuntuuko ettei intohimoasi vastaavaa työtehtävää vain löydy tai haluaisitko hieman apua työnhakuun? Mikäli omasta verkostostasi ei löydy kaipaamaasi apua, voit aina olla yhteydessä esimerkiksi IT-alan rekrytointikonsulttiin.
Rekrytointikonsultit auttavat sinua mielellään ja meillä on hyvä ymmärrys IT-alan eri tarpeista sekä valmiit suhteet alan yrityksiin. Muista, että rekrytointikonsultit ovat täällä tukemassa sinua, eikä oman rekrykonsultin hommaaminen maksa sinulle mitään.