Rakennusalalle töihin ilman kokemusta, mutta miten? ”Ei tarvitse olla seppä syntyessään”

Rakennusalalle töihin ilman kokemusta, mutta miten? ”Ei tarvitse olla seppä syntyessään”

Sara Murtoaro 13.9.2022

Rakennusala on perinteisesti ollut vakaa työllistäjä, mutta ilman alan peruskoulutusta tai aiempaa alan kokemusta voi olla haastavaa päästä rakennusalalle töihin. Miten työnhakija voi erottautua muista hakijoista ja napata itselleen alan ensimmäisen työpaikan?

Baronan rekrytointipäällikkö Sami Joulamo korostaa, että rakennusalalle töihin voi hakea hyvin ilman aiempaa työkokemusta tai alan perustutkintoa. Tärkeimpään rooliin nousee hyvä asenne työntekoa kohtaan sekä halu oppia uutta. Työnhaussa eduksi on työturvallisuuskortti, mutta sen puute ei ole kynnyskysymys.

– Ei tarvitse niin sanotusti olla seppä syntyessään, Joulamo rohkaisee rakennusalalle töihin haluavia.

Ilman aiempaa kokemusta tai koulutusta on helpointa päästä avustaviin töihin, esimerkiksi rakennusaputyöntekijäksi tai rakennusapulaiseksi. Niistä voi edetä vaativampiin tehtäviin ennen kaikkea suoriutumalla hyvin annetuista töistä. Tärkeintä vaativampiin tehtäviin etenemisessä on halu oppia uutta.

Rakennusalalle töihin työn kautta, ei vain koulun penkiltä

Rakennusalan ammattitutkinnon voi hankkia monta tietä pitkin. Rakennusalaa voi opiskella aina ammattioppilaitoksesta yliopistoon, joten polkuja on monia. Perinteisen koulutuksen lisäksi alan osaamista voi kerryttää paitsi työkokemuksen myös työn ohella tehtävien koulutusten kautta.

Myös Baronan liiketoimintapäällikkö Jari Maskosen mukaan tärkeintä työnhaussa on motivaatio, halu oppia uutta sekä kyky sopeutua uusiin olosuhteisiin. Hän näkee urapolun alati kasvavana virtana, johon syntyy jatkuvasti uusia uomia. Ura voi lähteä käyntiin esimerkiksi avustavista tehtävistä, joista pääsee etenemään vaativampiin tehtäviin työkokemuksen ja täydentävien koulutusten kautta.

Yksi tapa päästä rakennusalalle töihin on RekryKoulutus, jossa työtön työnhakija koulutetaan tiettyihin työtehtäviin 2—4 kuukauden pituisella koulutuksella, suurimmaksi osaksi työssäoppimisen kautta. Osaan RekryKoulutuksista voi hakea ilman aiempaa rakennusalan kokemusta. Barona tarjoaa säännöllisesti rakennusalan RekryKoulutuksia mm. rakennussiivoojan ja kattoasentajan tehtäviin.

Maskosen mukaan rekrytoiva koulutus on kolmen kauppa, josta hyötyy sekä työnantaja, koulutuksen koordinoiva taho että työnhakija. Loppupeleissä koulutus jää työntekijälle diplomina takataskuun tulevaisuuden varalle.

– Se nostaa valtavasti työmarkkina-arvoa työntekijälle, Maskonen tiivistää.

Oppisopimuskoulutukseen voi joissakin tapauksissa, esimerkiksi alanvaihtajana, päästä ilman aiempaa rakennusalan kokemusta. Oppisopimuskoulutuksessa työntekijä saa ammattitutkinnon ja pätevyyden. Tällöin koulutettava tekee koulutuksen aikana käytännön töitä ansaiten samalla TES:n mukaista palkkaa. Oppisopimus on kuitenkin helpointa suorittaa siinä vaiheessa, kun alalta on jo jonkin verran kokemusta. Lue lisää rakennusalan oppisopimuksesta.

Tutkinto ei ole kaikki kaikessa rakennusalalle töihin hakiessa

Barona Rakennuksen toimialajohtajan Timo Aholan mukaan rakennusalan ammattikoulun peruskoulutus ei aina anna valmiuksia työmaiden nykyisiin tarpeisiin, jotka ovat ajoittain hyvin spesifejä. Peruskoulutus ei siis välttämättä takaa vastavalmistuneelle suoraan alan töitä. Tämä on luonut tarvetta koulutuksille, jossa työnhakija koulutetaan tiettyyn työtehtävään.

– Kun koulutuksen aloittaessaan tietää, että valmistumisen jälkeen häämöttää vakituinen työpaikka juuri tässä ammatissa, on työllistymispolku monesti paljon suoraviivaisempi ja nopeampi kuin monta vuotta kestävä yleiskoulutus, Ahola tiivistää.

Rakennusalan uraa voi siis lähteä rakentamaan avustavista töistä kokemuksen ja täydentävien koulutusten kautta ilman alan peruskoulutusta.

5 vinkkiä, miten päästä rakennusalalle töihin ilman aiempaa kokemusta

  1. Hae avustavia tehtäviä, joista voit edetä vaativampiin hommiin. Baronalla on lähes jatkuvasti auki rakennusalan avustavia tehtäviä ympäri Suomen. Katso avoimet rakennusalan työpaikkamme.

  2. Vuokratyön kautta uusi työmaa löytyy helposti. Baronan kautta pääset rakennustyömaille lyhyisiin ja pitkiin projekteihin, ja oma yhteyshenkilösi auttaa löytämään seuraavan projektin. Lue lisää Baronasta rakennusalan työnantajana.

  3. Tutustu rekrytoiviin koulutusohjelmiin. Voisiko koulutuksen kautta aueta uusi ura raksalla?

  4. Jos sinulla ei ole aiempaa työkokemusta rakennusalalta, korosta työn kannalta olennaisia taitoja, kuten halua oppia uutta. Oletko jo lukenut vinkkimme taitopohjaisen CV:n rakentamiseen? Voisiko esimerkiksi liikuntaharrastusta korostaa fyysisissä rakennusalan töissä?

  5. Muista valmistautua hyvin työhaastatteluun, jossa voit tuoda esiin motivaatiosi ja halusi oppia uutta. Lue myös vinkkimme työhaastattelussa pärjäämiseen.

Rakennusalalle töihin Baronan kauttaBarona auttaa rakennusalan yrityksiä ja työntekijöitä löytämään toisensa eri pituisiin projekteihin – aina parin päivän keikasta pitempään projektiin. Oma yhteyshenkilö löytää juuri sinulle sopivat projektit, auttaa uudella alalla aloittamisessa ja tukee urakehityksessä.Tutustu Baronaan rakennusalan työnantajana