Uskalla unelmoida – haaveilulla voi olla yllättävä vaikutus hyvinvointiin

Annika Pelander 28.6.2023

Vetovoiman laki sanoo, että sitä saa mitä tilaa. Tästäkin syystä on tärkeää unelmoida, rohkeasti ja isosti. –työuravalmentaja Annika Pelander

Kun meiltä lapsina kysyttiin, että mikä meistä tulee isona, vastauksina olivat astronautti, presidentti, prinsessa tai ballerina. Emme kokeneet minkäänlaisia rajoja, vaan uskalsimme haaveilla isosti ja uskomme unelmiemme toteutumiseen oli vankka.

Kasvaessamme, varsinkin nuoruudesta aikuisuuteen, imimme itseemme paljon ennakkokäsityksiä ja odotuksia siitä, mitä meidän oletetaan tekevän. Tai mitä kuvittelemme, että meiltä odotetaan. Ja sitten jouduimme arjen pyöritykseen, jolloin ”ei ole aikaa” pysähtyä miettimään.

Aika on ainoa rikkaus maailmassa, jota meille kaikille jaetaan aivan yhtä paljon. Miten siis aiot käyttää aikasi täällä? Elätkö niin, että se tuo sinulle iloa? Teetkö työtä, joka saa sinut syttymään?

Kysy itseltäsi tärkeä kysymys

Kuvittele tilanne, jossa ei olisi mitään rajoituksia, vaan ihan kaikki olisi mahdollista. Voisit olla ja tehdä mitä vain toivot. Mitä haluaisit elämääsi lisää ja mitä poistaa? Millaisessa työssä olisit, miten sitä tekisit ja millainen työympäristö sinulla olisi?

Ota siis itsellesi pieni pysähtymisen hetki, mukaan paperia ja kynä sekä avoin mieli. Kysy itseltäsi kysymys: mitä minä haluan? Anna vastausten virrata vapaasti paperille ja toista kysymys hetken kuluttua uudelleen. Kirjoita, mitä ikinä mieleesi tuleekaan.  

Jos kysymys tuntuu alkuun liian isolta, pohdi omaa arvomaailmaasi; mitkä asiat ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä ja mistä et luopuisi? Asiat voivat olla pieniä tai isoja, konkreettisia tai ajattelun tasolla. Omista arvoistasi kumpuaa tavoitteita ja motivaation lähteitä.

Voit yhtä hyvin miettiä, mitä et halua. Tämäkin näkökulma vie sinua kohti vastausta kysymykseen: mitä minä haluan?

Ahdistaako työt? Kyseessä voi olla urajumi
Ahdistaako työt? Kyseessä voi olla urajumiUrajumi voi iskeä missä vaiheessa tahansa urapolkua. Lue työuravalmentajamme vinkit, kuinka päästä urajumissa eteenpäin.Lue juttu

Elämänmuutos alkaa unelmasta

Mieleeni on jäänyt eräs uravalmennustarina vuosien takaa. Elintarviketeollisuuden laboratoriossa työskennellyt mies kertoi tämän aiheen äärellä, että hän oli muistanut lapsena haaveilleensa poliisin työstä. Tuo unelma palasi hänen mieleensä ja jäi muhimaan. Valmennuksessa toki selvitimme vaihtoehtoisia reittejä ja steppejä useampiinkin erilaisiin uusiin töihin, mutta ensisijaisena oli tuo hänen haaveensa.

Valmennuksen päättymisestä oli kulunut muutama vuosi, kun kohtasin hänet uudelleen. Oli upeaa nähdä onnellisuus hänen silmistään, kun hän kertoi päässeensä poliisikouluun ja valmistuvansa aivan pian. Hänen unelmansa toteutui!

Sinäkin löydät varmasti asioita, joita voit toteuttaa jo nyt. Ja sitten on unelmia, joiden tavoittamiseen menee hieman enemmän aikaa. Vetovoiman laki sanoo, että sitä saa mitä tilaa. Ja se, mihin kiinnität huomiosi, toteutuu. Tästäkin syystä on tärkeää unelmoida, rohkeasti ja isosti.

Jos teet aina asioita samalla tavalla, niin ne pysyvät samanlaisina. Jos haluat muutosta elämääsi, tulee sinun muuttaa toimintaasi.

Aloita uskalluksella unelmoida.

Tukea työelämän solmukohtiin
Tukea työelämän solmukohtiinBaronan työurahuolto tarjoaa avun matkalla kohti mielekästä ja omannäköistä työelämää.Tutustu työurahuoltoon