Miten alanvaihtaja voi loistaa työnhaussa

Miten alanvaihtaja voi loistaa työnhaussa

Katriina Sahlman 26.4.2018

Oletko omasta mielestäsi nähnyt jo kaiken, mitä työelämällä voi olla tarjottavana sinulle? Oletko muistanut katsoa myös oman mukavuusalueesi ulkopuolelle? Entä jos uusi ura odottaa yhden alanvaihdon takana? Älä jää sit kun ja mut kun -asenteeseen kiinni. Ota käyttöön parhaat vinkkimme kokeneemmille alanvaihtajille ja DO IT!

Kokemus on plussaa, kun tiedät miten sitä hyödyntää

Älä häpeä työhistoriaasi, vaan pyri hyödyntämään sitä myös uudelle alalle ja uusiin työtehtäviin hakeutuessasi. Älä suolla kokemustasi CV:ssä ja hakemuksessa sellaisenaan. Pyri miettimään, miten nykyistä osaamispääomaasi voisi hyödyntää uudessa työssä. Mieti konkretian kautta, mitä eväitä työelämään ja työyhteisössä toimimiseen olet saanut edellisistä työpaikoista.

Myös täsmätaidoista voi olla yllättävää hyötyä. Ehkäpä tuleva työnantajasi on laajentamassa toimintaansa maahan, jonka harvinaista kieltä juuri sinä osaat.

Palkkapyynnössä järki käteen, mutta turha nöyristely pois

Aihe, joka voi aiheuttaa ärtymystä, mutta on ennen pitkää kohdattava: palkkataso. Jos aloitat uusissa työtehtävissä, joista sinulla ei ole juurikaan aikaisempaa työkokemusta, et voi olettaa palkkasi olevan heti kollegojen tasolla. Toisaalta sama toimii myös toisinpäin: ei saa pyytää liian pientä korvausta, jos sinulla on hyvät perusteet vaatia enemmän. Tyytymättömyys palkkaan johtaa usein haluun vaihtaa kohta uudestaan työpaikkaa. Palkkatoive tulee kuitenkin suhteuttaa siihen, miten massiivisesta uran tai ammatin vaihdosta on kyse.

Vaikka olisit ollut vielä eilen guru jossain, tänään osaamisesi voi kaivata päivittämistä.

Uusi ammatti aikuisena – miten alanvaihto onnistuu?
Uusi ammatti aikuisena – miten alanvaihto onnistuu?Houkutteleeko alanvaihto ja uusi ammatti? Et ole yksin. Useampi kuin joka kolmas on samaa mieltä. Lue, miten alanvaihto onnistuu.Lue alanvaihdosta

Voit kompensoida esihenkilökokemuksen puuttumisen

Esihenkilökokemusta toki arvostetaan, mutta esihenkilötyössä tarvittavia taitoja ja osaamista voi osoittaa myös muulla tavoin. Jos on toiminut vetovastuussa projekteissa ja on sosiaalisesti taitava, on täysin mahdollista siirtyä uusissa tehtävissä heti esihenkilön rooliin.

Toimeen tarttuva, vastuuta pelkäämätön hyvä tyyppi kiinnittää aina rekrytoijan huomion, oli kokemusta esihenkilönä tai ei.

Halusi hakea esihenkilöksi myös viestittää, että ihmisten johtaminen ja heidän kanssaan toimiminen kiinnostaa. Älä murehdi, mitä sinulta puuttuu vaan iloitse siitä, mitä sinulla jo nyt on.

Jos haluat kehittyä, miten se käytännössä näkyy?

Jos opiskeluajoistasi on vierähtänyt tovi, pysähdy hetkeksi miettimään oletko päivittänyt osaamistasi esimerkiksi nykyisen työpaikan tarjoamilla kursseilla tai omalla vapaa-ajallasi? Vai oletko myöhemmällä iällä peräti opiskellut kokonaan uuden ammatin, joka voisi kertoa rekrytoijalle motivaatiostasi itsesi ja omien taitojesi kehittämiseen?

Jos näyttöjä löytyy, taitojasi ei voi epäillä kukaan. Tee siis näkyväksi halusi uuden oppimiseen ja kehittymiseen.

Oman osaamisen markkinointi

Alan tai työpaikan vaihto voi tulla eteen yllättäen, esimerkiksi YT-neuvottelujen tuloksena. Silloin parikymmentä vuotta samassa työpaikassa ja jopa työtehtävissä uurastanut tekijä voi tuntea jäävänsä tyhjän päälle. Ei ole helppoa yhtäkkiä keksiä, miksi juuri minä olisin paras ja osaavin. Kokemus työnhakemisesta ja työmarkkinoiden pelisäännöistä voi pohjautua aikaan ennen vlogeja ja blogeja.

Sosiaalinen media on hyvä ottaa haltuun, vaikka toisten avustuksella. Samalla voi miettiä omia vahvuuksia ja tekijöitä, joita haluaa korostaa ja jotka ehkä erottavat sinut muista hakijoista.

Suosittelijoiden hyödyntäminen

Suosittelijat kannattaa miettiä ja kysyä valmiiksi. Suosittelijoita on myös hyvä olla vähintään kaksi: toinen on toiminut esimiehenäsi ja toinen työkaverinasi. Suosittelija voi olla myös asiakas. Tärkeintä on se, että hän pystyy uskottavasti perustelemaan esimerkiksi tiimityötaitojasi tai vahvuuksiasi – eli hän on tehnyt töitä kanssasi. Suosittelijalle on myös hyvä kertoa etukäteen rekrytointiprosessista, jotta hän osaa odottaa yhteydenottoa.

Älä käytä suosittelijoita, jotka eivät tiedä suosittelevasi sinua.

Tartu mahdollisuuksiin tässä ja nyt

Samalla tavoin kuin työelämä muuttuu digitalisaation, globalisaation ja robotiikan myötä, muuttuvat myös asenteet siitä, miten elämän kuuluu niin sanotusti mennä.

Osaaminen ei katso ikää, joten voit tarttua uusiin mahdollisuuksiin, jos vain itse niin päätät. Tutustu Baronan työurahuoltoon »

Vinkit työnhakuun – näin saat haluamasi työpaikan
Vinkit työnhakuun – näin saat haluamasi työpaikanMiten töitä haetaan ja miten niitä saadaan? Millainen on hyvä työhakemus, ja mitä työhaastattelussa pitää sanoa? Kokosimme vinkit työnhakuun.Lue vinkit työnhakuun
Ideoita, sparrailua tai tukea työelämäsi solmukohtaan?
Ideoita, sparrailua tai tukea työelämäsi solmukohtaan?Työurahuolto tarjoaa avun kohti mielekästä ja omannäköistä työelämää. Lue lisää Baronan työurahuollosta.Lue työurahuollosta