Eläkkeelle pitkältä Barona-uralta: ”Olen päässyt tekemään kaikkea mahdollista”

Eläkkeelle pitkältä Barona-uralta: ”Olen päässyt tekemään kaikkea mahdollista”

Hanna Puro 10.3.2022

Rakennusalan rautainen ammattilainen ja moniosaaja Pauli Nousiainen on ollut työmailla ja Dixin toimistolla tuttu näky: Pauli on tullut Baronalle töihin kesällä 2009 ja lähes 13 vuoden aikana hän on ollut monessa mukana. Pieni haikeus nostaa päätään, kun huhtikuussa 65 vuotta täyttävä mittakirvesmies katsoo taaksepäin yli 40-vuotista uraansa. Eläkkeelle jäädessään Pauli toimii pääluottamusmiehenä ja pitää huolta kaikista Baronan rakennusalan työntekijöistä. Sen verran suuri on myös rakkaus itse lajiin, että työmaatöistä Pauli ei ole raaskinut luopua. Viimeisimpänä hän on tehnyt laudoitustöitä LTR:n Jokiniemen koulutyömaalla, ja työmaa-arki sekä ihmiset ovat säilyneet hänelle tuttuina uran loppuun asti.

Lopputyöelämän mittainen, pysyvä työpaikka

Baronalle Pauli löysi tiensä lähestulkoon sattumalta. Vuonna 2009 rakennusalan suhdanteet ja niiden myötä alan työllisyystilanne olivat huonoimmillaan sitten 1990-luvun laman, ja niin myös kokenut ammattilainen Pauli jäi työttömäksi. Pian Pauli kuitenkin huomasi, että Baronalla oli mittakirvesmiehen paikka auki, eikä aikaakaan, kun hän oli jo Baronan kautta ensimmäisellä työmaallaan.

2000-luvun loppupuolella vuokratyöllä oli vielä monen mielessä huono kaiku, mutta varauksellisuus hävisi Paulin mielestä nopeasti, kun hän huomasi, miten asiat Baronalla hoidettiin. Hyvälle tekijälle etsittiin aina hyvissä ajoin seuraava työmaa, eikä töiden jatkumisesta tarvinnut itse koskaan kantaa huolta.

”Palkat on aina maksettu ajallaan ja oikein, ja Barona noudattaa voimassa olevia työehtosopimuksia ja työlainsäädäntöä esimerkillisesti. Aina olen saanut myös kaikki tarvittavat työkalut ja -välineet työmaalle. Totesin aika pian, että nyt on asiallinen työnantaja, ja tälle tielle sitten jäin. Muissa firmoissa työskentelevät kaverit tuntevat minut ja ovat todenneet, että Baronalla on pakko olla jotain todella hyvää – enhän minä muuten olisi tänne jäänyt!” sanoo Pauli.

Tehtävien monipuolisuus valttikorttina

Paulille on ollut tärkeää myös se, että työtehtävät Baronan eri asiakasyrityksissä ovat alusta lähtien vastanneet hänen ammattiosaamistaan. Baronalla Pauli on tehnyt työmailla esimerkiksi raudoitus- ja mittatyötä sekä muuraus- ja kirvesmiestöitä. Työn monipuolisuus on ollutkin toinen avaintekijä, joka on saanut Paulin pysymään Baronalla vuodesta toiseen.

”Jos olisin työskennellyt tämän ajan rakennusliikkeellä tai esimerkiksi laudoitusfirmalla, luulen, että olisin tehnyt vain yhdenlaisia työtehtäviä. Baronalla olen sen sijaan päässyt tekemään kaikkea mahdollista”, toteaa Pauli tyytyväisenä.

Paulin eläkekahvit juotiin Dixissä 3.3.2022. Tilaisuudessa muisteltiin yhdessä Paulin pitkää uraa, ja rakennustoimialan johtaja Timo Ahola (vas.) kertoi tunteikkaassa puheessaan, että Pauli on Barona-uransa aikana työskennellyt peräti 94:llä eri työmaalla.

Pääluottamusmiehenä yhteisellä asialla

Paulin monipuoliset rakennustyötehtävät Baronalla saivat uuden käänteen vuonna 2016, kun toimialajohtaja Timo Ahola pyysi häntä Baronan rakennusalan pääluottamusmieheksi. Pyyntö yllätti Paulin täysin, sillä yleensä aloite pääluottamusmieheksi ryhtymisestä tulee työntekijäpuolelta.

Sana Paulin vahvasta työmarkkina-, TES- ja työlainsäädäntötuntemuksesta olikin kantautunut johdon korviin – Paulilla oli jo tässä vaiheessa pitkä tausta erilaisissa luottamustehtävissä, ja hän oli ollut myös mukana kehittämässä rakennusalan työehtosopimusjärjestelmää.

Tämän saman kokemuksen vuoksi Pauli aikoi ensin kieltäytyä asettumasta ehdolle. Pitkien keskustelujen jälkeen Pauli kuitenkin vakuuttui siitä, ettei tiedossa olisi jatkuvia riitatilanteita, vaan hän pystyisi edistämään työntekijöiden asiaa hyvässä hengessä.

”Tulin sitten vaaleilla valituksi, ja kyllä se näin on ollut, että kun työnantaja kunnioittaa lakeja ja sopimuksia ja molemmilta osapuolilta löytyy neuvottelutaitoa, niin pienistä väännöistä huolimatta on ollut kohtuullisen helppoa”, sanoo Pauli.

Tienraivaajan tehtävä

Historiaan Pauli tulee jäämään Baronan rakennusalan ensimmäisenä pääluottamusmiehenä, sillä vuonna 2006 perustettu tehtävä on uusi ja korvannut aiemman työmaakohtaisen luottamusmiesjärjestelmän. Nyt eläkkeelle jäädessään Paulilla on takanaan jo lähes kolme kaksivuotiskautta pääluottamusmiehenä, ja hän voi luottavaisin mielin jättää tehtävän seuraajalleen.

”Toivoisin, että myös seuraajani hoitaisi edunvalvontatyöt mahdollisimman hyvin ja paneutuisi samalla tarmolla sekä tehtäviin että päätettäviin asioihin. Pääluottamusmiehen työ ei ole aina kovin yksinkertaista ja helppoa, vaan siinä pitää tuntea laajasti asioita. Toivon, että Baronalle tulee jatkossakin yhtä ammattitaitoisia ja luotettavia tekijöitä. Se on sekä työntekijöiden, Baronan että meidän asiakkaiden etu. Toivon, että seuraajani hoitaa pelikentän hyvin ja että asiakkaidemme luottamus meihin säilyy jatkossakin”, Pauli summaa.

Uusi ovi aukeaa

Kynnykset ovat kokeneelle mittakirvesmiehelle tulleet vuosien varrella tutuiksi, mutta eläkekynnyksen yli astuminen merkitsee uutta käännekohtaa Paulin elämässä. Pauli nauraa, että uuteen elämään tottumiseen menee ihan varmasti ”muutama” päivä. Paljon mukavaa tekemistä aktiivisen miehen eläkepäiviin on kuitenkin luvassa – siitä pitävät huolet Paulin useat luottamustoimet, lähellä asuvat lapset ja lapsenlapset sekä pihapiirissä sijaitseva vaimon hevostalli askareineen.

Kokeneen ammattilaisen saha ei sekään ehdi ruostua, sillä Pauli pääsee hyödyntämään rautaista ammattitaitoaan rintamamiestalon ja piharakennusten kunnostus- ja remontointitöissä. Pauli on myös onnellinen siitä, että fyysisen työn ansiosta – ja sen kuormittavuudesta huolimatta – hän on vielä eläkkeelle jäädessään hyvässä fyysisessä kunnossa.

Koko Baronan väki kiittää Paulia ansiokkaasta ja omistautuneesta työstä sekä työmailla että työntekijöidemme parissa. Toivotamme Paulille aurinkoisia, leppoisia ja mukavia, ansaittuja eläkepäiviä!

Kiinnostaako rakennusalan työpaikat?