Barona rekrytoi yli 100 sairaanhoitajaa Suomeen Filippiineiltä – kansainvälinen rekrytointi pitkäjänteiseksi ratkaisuksi hoitajapulaan

Barona 6.10.2021

Palveluyhtiö Barona rekrytoi tulevana talvena Filippiineiltä yli 100 hoitajaa Suomeen. Akuuttia osaajapulaa helpottamaan tuleva sairaanhoitajaryhmä saapuu Suomeen joulukuusta alkaen, ja seuraavan yli sadan hengen hoitajaryhmän rekrytoinnit ovat jo käynnissä. Sairaanhoitajat työllistyvät lähihoitajina vanhus- ja vammaispalveluihin eri puolelle Suomea, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, Ouluun, Turkuun, Kuopioon ja Rovaniemelle.

Sosiaali- ja terveysalan hoitajapula on eläköitymisen ja tiukentuvan hoitajamitoituksen vuoksi vuosi vuodelta vaikeutuva haaste. Valtiovarainministeriön mukaan alalle tarvitaan 70 000 uutta työntekijää vuoteen 2035 mennessä. 

– Sosiaali- ja terveysalan kiihtyvä työvoimapula on koko Suomen yhteinen haaste, jonka ratkaisemiseen tarvitaan yksityisen ja julkisen sektorin entistä tiiviimpää yhteistyötä. On selvää, että hyvinvointivaltion edellyttämää palvelutasoa ei kyetä ylläpitämään ilman kansainvälistä rekrytointia, toteaa Baronan sotetoimialan palvelupäällikkö Ringa Tuomikoski.

Baronan tavoitteena on lisätä kansainvälisen rekrytoinnin määriä lähivuosina merkittävästi.

Mahdollisimman korkea kielitaitotaso heti Suomeen saavuttaessa on tärkein tekijä onnistuneeseen kotoutumiseen ja töiden sujuvaan aloitukseen. Siksi saapuessaan Suomeen filippiiniläiset hoitajat ovat saaneet jo seitsemän kuukauden kieli- ja kulttuurikoulutuksen kotimaassaan. Hoitajat koulutetaan B1-kielitasolle, joka tarkoittaa itsenäisen kielenkäyttäjän tasoa ja on esimerkiksi edellytys Suomen kansalaisuuden saamiseen myöhemmin.

VASTUULLINEN REKRYTOINTIMALLI

Baronalla on yli 10 vuoden kokemus hoitajien eettisestä kansainvälisestä rekrytoinnista Filippiineiltä, joka on valittu kumppanimaaksi tarkan arvioinnin perusteella. Baronan rekrytoimista filippiiniläisistä yli 80 prosenttia on jäänyt Suomeen pysyvästi.

– Filippiinien sairaanhoitajakoulutus on hyvin laadukas. Lisäksi maasta löytyy sellaiset paikalliset yhteistyötahot, jotka sitoutuvat myös eettisen rekrytoinnin kansainvälisiin sääntöihin. Se on ehdoton edellytys yhteistyön tekemiselle, Tuomikoski sanoo ja jatkaa:

– Tuemme filippiiniläisiä hoitajia jo synnyinmaassaan tapahtuvan koulutuksen aikana, ja kotoutumisessa autamme esimerkiksi järjestämällä asunnon, opettamalla suomalaisia työelämätaitoja ja tukemalla vastaan tulevissa arjen haasteissa. Suomeen muuttavien sairaanhoitajien yhteisöllisyyden ja tukiverkon rakentaminen kuuluu myös meidän rekrytoijien tehtäviin. Onkin tärkeää, että erilaiset some- ja viestiryhmät otetaan alusta alkaen arjen integroitumista tukemaan.

Barona on saanut YK:n alaiselta Kansainväliseltä työjärjestöltä (ILO) eettisen rekrytoinnin tunnustuksen.

Lisätietoja:

Ringa Tuomikoski, palvelupäällikkö, sote-toimiala, Barona
050 575 9101
ringa.tuomikoski@barona.fi