Pohjalaista vetovoimaa -seminaari kokoaa yhteen alueen toimijat ja vaikuttajat

Barona 19.1.2020

Etelä-Pohjanmaan vetovoima ei synny itsestään – nyt joukko vaikuttajia ja yritysten edustajia lähtevät joukolla hakemaan ratkaisuja alueen haasteisiin. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Pohjalaista vetovoimaa -seminaari kokoaa yhteen Etelä-Pohjanmaan toimijat 11.2.2020 Seinäjoen Rytmikorjaamolle. Seminaarissa puhujina ovat muun muassa Jukka Hildén, Matti Alahuhta, Elina Viitanen sekä Tomi Mäkipelto.

”Pohjanmaalla on kova maine yrittäjyyden ja riskinoton kehtona”, sanoo Esko Aho 

Etelä-Pohjanmaan väestöennuste (aluekehityksen konsulttitoimisto MDI, 2019) esittelee madonlukuja. Etelä-Pohjanmaa lasketaan voimakkaasti supistuvien maakuntien joukkoon; koko alueella ennustetaan 2040 mennessä olevan jopa yli 10 prosenttia vähemmän asukkaita vuoden 107 tilanteeseen verrattuna. Samalla Seinäjoki kasvaa ympäryskuntien kustannuksella, mutta alue kokonaisuutena kutistuu. 

Vaikka väestöennusteet maalaavat yhdenlaista tulevaisuutta, on Pohjanmaalla hyvät edellytykset vaikuttaa kehityssuuntaan. Esko Aho kuvaa tilannetta: ”Pohjanmaalla on kova maine yrittäjyyden ja riskinoton kehtona. Sitä ei ole toistaiseksi osattu riittävästi käyttää hyväksi. Nyt tuo maine pitää kääntää vetovoimaksi, jolla varmistetaan, että kasvu ja kehitys ei tyrehdy osaavan työvoiman puutteeseen. Vetovoima ei synny itsestään. Se tarvitsee tekijänsä ja oikean ilmapiirin, joka on luotava yhdessä.”

Käyttöauton toimitusjohtaja Jyrki Viitala korostaa, kuinka tärkeää on saada tämä viesti välitettyä tulevaisuuden osaajille eli nuorille itselleen: “Esimerkiksi autotekniikan alan näkökulmasta vanhojen mielikuvien tuulettamiselle ja tiedon päivittämiselle on tilausta. Nuorille tulee tarjota esimerkiksi kouluissa ajantasaista tietoa ja päivitettyjä mielikuvia siitä, mitä työtä ja elämän jatkuvuutta Etelä-Pohjanmaa voi tarjota.” 

Viitala jatkaa: “Nuoret on tavoitettava jo ennen kuin valintoja omasta tulevaisuuden alasta ja opiskeluista tehdään.”

Etelä-Pohjanmaalle tarvitaan rohkeutta ja pokkaa 

Nykyisillä väestöennusteilla työntekijöitä ei ole tarpeeksi paikallisesti tai edes kansallisestikaan ratkaisemaan Etelä-Pohjanmaan työvoimahaasteita. Pohjanmaalainen rohkeus, suoruus ja häpeilemättömyys, jotka ovat kulkeutuneet osaajien mukana maailmalle, voitaisiin valjastaa nyt osaajien houkuttelemiseksi Etelä-Pohjanmaalle. Baronan toimitusjohtajan ja seminaarissa puhuvan Minna Vanhala-Harmasen mukaan tekijöitä voidaan löytää Suomessa mihin tahansa, kunhan tunnetaan oikeat keinot, kanavat ja yhteistyömahdollisuudet:

”Rekrytointi on paljon muutakin kuin työpaikkojen markkinointia – pakettiin kuuluu myös työntekijän perheen sekä kulttuuristen ja yhteisöllisten vaikutusten huomioiminen. Baronalla on pitkät perinteet kansainvälisestä rekrytoinnista ja olemme osoittaneet monta kertaa, että myös Suomeen saadaan osaavaa työvoimaa”, Vanhala-Harmanen toteaa.

Työvoiman kohtaanto-ongelman ennusteisiin ei tarvitse lannistua. Etelä-Pohjanmaalta löytyy lukuisia onnistumisia sekä sektorirajat ylittävää yhteistyötä:

“Seudulla on vahva usko tulevaisuuteen. Asukkaiden hyvinvointi on kehittämisen keskiössä ja seudulta voidaan tunnistaa myös uusia kehityspolkuja, jotka päivittävät vahvaa yrittäjyyttä ja siitä nousevaa elinkeinoelämää. Uudenlaiset kehityskulut tekevät seudusta vetovoimaisemman niin asumisen kuin työntekemisenkin näkökulmasta”, kuvaa Siirtolaisinstituutin erikoistutkija Mika Raunio

“Myös työperäisen maahanmuuton käytäntöjen kehittämiselle on nyt otollinen hetki, kun alueellisella tasolla viedään aktiivisesti käytäntöön jo useita vuosia kehitettyä Suomen mallia.”

Pohjalaista vetovoimaa -seminaarin hyväntekeväisyyskohteina ovat Vimpelin Veto ja Seinäjoen Jalkapallokerho

Pohjalaista vetovoimaa - rohkeuden vaikutukset alueen kehittymiseen ja tulevaisuuteen -seminaari kokoaa Etelä-Pohjanmaan toimijat yhteen yli kuntarajojen löytämään ratkaisuja Pohjanmaan nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Koko päivän seminaari järjestetään tiistaina 11.2.2020 Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Puhujina tapahtumassa ovat muun muassa Jukka HildénMatti AlahuhtaElina Viitanen (marketing & communication specialist), työelämäprofessori Vesa Vihriälä sekä Tomi Mäkipelto (teknologiajohtaja, LeaseGreen). Seminaarin päättyy iltaohjelmaan OmaSp Stadionilla.

Pohjalaista vetovoimaa -seminaari on hyväntekeväisyyshanke. Lahjoittamalla tänä vuonna paikallisen urheilun hyväksi, Pohjalaista vetovoimaa -toimijat haluavat nostaa myös nuorille esiin alueen vetovoimaisuutta ja tukea heidän osallistumistaan yhteisön toimintaan. Vimpelin vedossa ja SJK:ssa tiivistyy, mikä myös Pohjanmaalla on arvokkainta: sisu, yhteisö ja paikallisylpeys. 

Seminaarin mahdollistaa Barona ja tuottaa RCFF Elokuvafestivaali Oy. 

Medialle
Lisätiedot seminaarista: Jaana Kaarela, tapahtuman projektijohto, 040 557 5866, jaana.kaarela@barona.fil
Haastattelupyynnöt: Hanni Vakkilainen, 041 533 8364, hanni@pinkeminence.fi

Pohjalaista vetovoimaa -– rohkeuden vaikutukset alueen kehittymiseen ja tulevaisuuteen
klo 9.00–16.00 tiistaina 11.2.2020
Seinäjoen Rytmikorjaamolla
Iltaohjelma jatkuu päivän jälkeen OmaSp Stadionilla