Arki tulee – oletko valmis?
Poikkeuksellisen kevään jälkeen monella koittaa paluu arkeen joko kesäloman tai lomautusten jälkeen tai kokonaan uuden työpaikan muodossa. Paluu töihin voi olla hyvin mieluisaa, mutta on myös ihan ok tuntea itsensä ja työteho tahmeaksi ensimmäisinä päivinä. Mistä kaivaa esiin motivaatiota ja uutta intoa?
Motivaatio saa meidät toimimaan tavoitteitamme kohti ja antaa meille energiaa oikeaan suuntaan siirtymiseen. Motivaatio on kuitenkin luonteeltaan muuttuvaa sekä epävakaata ja voi vaihdella päivittäin. Anna siis itsellesi aikaa, jos ensimmäisinä päivinä tuntuu, että työmotivaatio on hukassa. Motivaatiota voi nimittäin myös keinotekoisesti luoda - tai ainakin huijata itseään toimimaan myös ilman sitä!
Aseta tavoitteet
Motivaation yksi kriittisimmistä rakennuspalasista on tavoitteet: jos et tavoittele mitään, on vaikea motivoitua tekemäänkään yhtään mitään. Tavoitteiden osalta on hyvä muistaa, että niiden tulee olla selkeitä, konkreettisia sekä saavutettavissa olevia juuri sinun resursseillasi. Tärkeää on myös se, että niiden etenemistä voidaan seurata, jotta tietää, ollaanko menossa oikeaan suuntaan.
On selkeästi helpompi motivoitua sellaisista tavoitteista, jotka ovat itselle tärkeitä ja joista saa mielihyvää. Mieti siis, millaisista asioista nautit ja mitä nämä asiat voisivat omassa työssäsi olla. Tietenkään kaikki työtehtävät eivät voi olla yhtä ilotulitusta, mutta pääsääntöisesti työn tulisi olla edes jollakin tasolla mielekästä ja tarjota itselle onnistumisen kokemuksia. Loman tai pidemmän tauon jälkeen pystyy usein arvioimaan uudesta näkökulmasta työtä ja sitä, mitä se tarjoaa sinulle.
Tavoitteisiin liittyy myös se, että niiden saavuttamisesta tulisi saada palkintoja. Onko tämä sitten rahallinen korvaus, kiitos työkaverilta vai vain oma hyvän olon tunne onnistumisesta. Tämänkin osalta voi miettiä, voisinko itse asettaa itselleni palkintoja onnistumisista. Jos ensimmäisinä päivinä töissä tuntuu haastavalle, palkitse itsesi esimerkiksi lempi-TV-sarjasi jaksoilla tai jäätelöllä. Omista onnistumisista saa nauttia ja juhlistaa ihan pieniäkin voittoja!
Pilko tehtäväsi osiin
Voi olla, että pitkän tauon jälkeen tehtävälista tuntuu valtavan pitkälle ja ei oikein saa kiinni mistä aloittaa. Ota rauhassa, kaikkea ei tarvitse saada heti valmiiksi. Lähde liikkeelle tekemällä lista kaikesta, mitä tulee tehdä ja aikatauluta nämä tehtävät eri päiville. Sähköpostin selaaminen voi olla hyvä keino lähteä purkamaan työmäärää ja askel askeleelta palaamaan taas työmoodiin.
Toinen vaihtoehto voi olla lähteä liikkeelle vaikeimmista tehtävistä ja tehdä ne ensin alta pois. Vaikeampien tai epämielyttävämpien tehtävien jemmaaminen jää vain kalvamaan, eikä stressi poistu ennen kuin ne on tehty. Tässäkin on hyvä lähteä liikkeelle pienin askelin. Koko maailmaa tai projektia ei tarvitse saada kerralla valmiiksi, vaan yleensä deadlinet hieman joustavat ja muu tiimi voi tukea tiukassa paikassa.
Entäpä jos tauon jälkeen kokee epävarmuutta oman osaamisen tai tekemisen osalta? Ota yksi pala tai osa-alue kerrallaan, jolloin voit huomata, että kyllähän sinä osaat. Ja jos et kerralla onnistukaan, mikä on pahin asia mitä voi tapahtua, jos epäonnistut. Usein pahempi vaihtoehto on se, että mitään ei tapahdu ja joku muu joutuu paikkaamaan sinun tekemättömyytesi. Näe nämä haasteet ja epävarmuuden kokemukset mahdollisuutena oppia uutta sekä kehittää itseäsi työntekijänä.
Tukeudu kollegoihin
On hyvä muistaa, että harva meistä on oikeasti täysin yksin työpaikallaan. Tiukan paikan tullen kysy apua kollegoilta tai esimieheltä joko vaikean työtehtävän tai liian suuren työmäärän kohdatessa. Kaikkea ei tarvitse osata tai tehdä itse, vaan voi ja kannattaa pyytää apua tai delegoida.
"Yleensä jo pelkät keskustelut kollegojen kanssa voivat antaa uusia näkökulmia ja voi olla, että joku muu on kokenut vastaavaa."
Pidemmän tauon jälkeen motivaation löytäminen voi olla hankalaa, joten tässäkin tilanteessa on hyvä tukeutua muihin. Seuraa kollegojen tai muiden yritysten työntekijöiden tekemistä ja inspiroidu heistä. Vaihda heidän kanssaan kuulumisia ja vietä ensimmäiset päivät hyvällä omallatunnolla vaikka vain positiivisen energian imemiseen ja vertaistuen hakemiseen. Samalla pääset kuin huomaamatta kiinni siihen, mitä poissaolosi aikana on tapahtunut.
Usein isolle osalle meistä kollegat ovat se työn suola, ja arkeen paluun yhteydessä odottaa malttamattomana, että mitenhän sen yhden kollegan talon remontointi on sujunut tai millaista oli toisen kollegan kesälomareissulla Turun saaristossa. Jos motivaatiota itse työhön ei tunnu löytyvän, motivoidu kollegoista ja siitä, että pääset kantamaan kortesi koko tiimin tulokseen.
Elämäntapojen merkitys
On ihan luonnollista, että lomalla tai pidemmällä tauolla esimerkiksi unirytmi karkaa ja arkeen palatessa herätyskelloon herääminen voi tuntua kaukaiselle ajatukselle. Anna tässäkin itsellesi armoa ja töiden sijaan keskity ihan vain unirytmin palauttamiseen normaalimpaan. Voi olla, että ensimmäisten päivien tai viikon jälkeen väsyttää entistä enemmän, mutta parin viikon jälkeen olet jo entistä ehompi versio itsestäsi ja energiaa täynnä.
Loman tai tauon jälkeen jää helposti lomamoodiin, jossa päivät ovat menneet aurinkoa ottaessa tai ystävien ja perheen kanssa grillatessa. On ihan ok, jos tämän jälkeen hieman laiskottaa ja työnteko ei ole ensimmäisenä mielessä. Jokaiselle sattuu välillä huonoja päiviä ja huomenna tilanne voi olla jo toinen. Kun laiskottaa, voi motivaation puutetta pyrkiä kompensoimaan suunnittelemalla päivän aikatauluja. Älä masennu, jos et kuitenkaan saa pidettyä suunnitelmasta kiinni: huomenna on jälleen uusi mahdollisuus.
Kesällä monelle jää helposti päälle myös erilainen ruokailurytmi ja ehkä herkutteluakin tulee tehtyä enemmän. Liikunta voi vaihtua terassilla istumiseen ja veneilyyn kesämökillä. Tämä kaikki on ihan ok ja varmasti tekee hyvää pääkopan kannalta. Siksi ensimmäiset viikot paluun jälkeen voi keskittyä siihen, että pyrkii taas syömään terveellisemmin ja nappaa kiinni liikunnasta pikkuhiljaa. Työhön palaaminen on erinomainen "tekosyy" palata myös omien harrastusten ja rutiinien pariin.
Ulkoinen vs. sisäinen motivaatio
Monesti motivaation osalta puhutaan ulkoisesta ja sisäisestä motivaatiosta sekä niiden paremmuudesta. Ulkoinen motivaatio koostuu ulkoisista palkinnoista ja rangaistuksista, kuten palkasta, bonuksista, uralla etenemisestä sekä maineesta. Sisäisen motivaation osalta työ itsessään motivoi ja on mielekästä.
"Liian usein ajatellaan, että työn pitäisi olla kutsumus ja sisäisesti motivoitunutta tai siitä ei ole mihinkään."
Voi kuitenkin olla, että työ itsessään ei ole se tärkein tai edes viidenneksi tärkein asia elämässä. Voi olla, että sen kautta haetaan vain toimeentuloa sekä mahdollisuuksia viettää itselle mielekästä ja antoisaa vapaa-aikaa. Siksi voi ajatella motivaatiota myös kokonaisuutena ja ajatella, että jos muu elämä tarjoaa itselle onnistumisen elämyksiä ja mielekkyyttä, voi olla, että työssä riittää vähempikin kuin kutsumus. Ja eipä se vapaa-aikakaan tunnu samalle, jos ei ole arkea tasapainottamassa sitä.
Hetkellisesti motivaation lähteellä voi toimia myös ns. ”perseelle potkiminen”. Työtä voi tehdä ilman motivaatiota ja niin sanotusti esimerkiksi velvollisuuden tai pakon edestä. Tee itsellesi välitavoitteita ja rutiinien kautta luo työpäivät valmiiksi. Voi olla, että muutaman työviikon jälkeen työn ilo on taas löytynyt ja tekemistä ei tarvitse pakottaa. Ja jos näin ei käy voi miettiä omaa työtään ja elämäänsä toisesta näkökulmasta.
On hyvä muistaa, että loman tai tauon jälkeen töihin paluu saa olla tahmeaa. Keskity positiivisiin asioihin äläkä yritä saada kaikkea tehdyksi tässä ja nyt. Nauti siitä, että pääset näkemään ihanat kollegat tauon jälkeen ja pääset mukaan mielenkiintoisiin projekteihin. Pieni tauko voi tarjota myös toivottua irtiottoa arkeen ja tämän jälkeen voikin pohtia, mistä motivaation puute johtuu: ahdistaako työpaikalla jokin tekijä ja voiko sille tehdä jotakin?
Näiden ajatusten myötä tsemppiä arkeen paluuseen nyt tai myöhemmin! ☀️