Aura on osa-aikainen freelancer päivätöidensä ohella – kuinka kahden työn yhdistäminen onnistuu?
Aura Suviranta on tehnyt freelancer-työtä lähes aina työsuhteisen työn ohella ja on oppinut osa-aikaisen freelanceriyden olevan erilaista kuin täysin freelancerina itsensä työllistäminen.
Freelancerina aloittaminen oli helppoa
Auran ensimmäinen freelance-toimeksianto oli projekti, johon opiskelijakaveri tarvitsi tekstituotantoa. Tästä alkoikin tapahtumasarja: Auran osaamisen kysyntä on lähtenyt omista verkostoista ja myöhemmin kilvoittanut ajatuksen työskentelystä freelancerina - hänen osaamisestaanhan voisi joku maksaa jotain.
– Freelanceriksi lähteminen ei vaadi aluksi oikein mitään ihmeempiä toimenpiteitä, jos ei aio heti kättelyssä alkaa tehdä hommaa täyspäiväisesti. Itse päädyinkin tekemään töitä kevytyrittäjänä. Tulee toki miettiä, miten laskuttaa, kun ei ole omaa Y-tunnusta tai toiminimeä, mutta onneksi erilaisia laskutuspalveluita on nykyisin monia, Aura pohtii.
– Toki, jos olisi tarkoitus työllistää itsensä kokonaan freelancerina, myös mainostamiseen ja oman osaamisen myymiseen tulisi panostaa. Olen toisaalta siitäkin hieman poikkeava freelancer, etten koskaan ole juuri mainostanut palvelujani, vaan olen saanut toimeksiantoja word of mouth -tyyppisesti.
Aura kertoo freelanceriyden alkuaikoina esimerkiksi oikolukeneensa tuttaviensa väitöskirjoja, joihin on tarvittu kielenhuoltoa. Kun yksi väitöskirja oli oikoluettu, sana alkoi kiirimään ja seuraavaksi Aura sai kaverin kaverilta väitöskirjan oikolukupyynnön. Aura ajatteleekin, että hänellä on ollut myös hieman onnea matkassa toimeksiantojensa suhteen.
– Kerran sain kontaktin, jonka kanssa oli tarkoitus keskustella avoimesta työpaikasta. Työtehtävän speksit eivät kuitenkaan ihan natsanneet, mutta tehtävään lopulta valittu henkilö otti minuun yhteyttä, koska oli kuullut minusta. Lähdin tekemään heille sisällöntuotantoa palveluna, Aura muistelee.
Hiljalleen Auralle on selkeytynyt se, minkälainen freelance-tekeminen hänelle sopii.
– Olen oivaltanut, että haluan olla mielenkiintoisessa päivätyössä, josta tulee säännöllinen palkka ja joka on sellainen, että lisätöiden tekeminen ei kuormita. Esimerkiksi väitöskirjat ovat hyvin mielenkiintoisia, niiden haastattelut ovat kiinnostavia ja tekemisestä oppii aina jotain uutta.
Mitä tulisi huomioida, jos haluaisi yhdistää palkkatyön ja freelancer-työn?
– Ainakin se, mitä työsopimuksessa lukee. Esimerkiksi IT-alalla ei todennäköisesti voi freelancerina tehdä tilaustöitä muille IT-firmoille. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että omat resurssit riittävät päivätöiden ohella ja että tekeminen on aidosti itselle kiinnostavaa. Freelancerina tehtyjen projektien kannattaisi olla riittävän erilaisia päivätöihin verrattuna. Onkin helpompaa saada toimimaan esimerkiksi sellainen kombo, että päivätöissä toimisi vaikkapa viestintäkonsulttina ja freelancerina tekee jotain aivan muuta, vaikka asuntostailausta. Silloin ei tulisi astuttua kenenkään varpaille ja työn tekeminen säilyy mielekkäänä. Kannattaa kuitenkin pohtia realistisesti, ovatko ne kaikkein siisteimmät jutut kuitenkaan niitä kaikkein kannattavampia töitä, Aura pohtii.
– Toisaalta, jos huomaat tekeväsi sekä päivätöissä että freelancerina samaa työtä, kenties siinä olisi selvästi tälle kyseiselle osaamiselle kysyntää ja voisi miettiä, lähtisinkö kokonaan yrittäjäksi? On myös tärkeää saada itse säädellä omaa tekemistä ja huolehtia siitä, ettei ota liikaa töitä. Oma kertynyt työ- ja elämänkokemus helpottaa oman jaksamisen arviointia. Ja toisaalta, mitään ei voi etukäteen tietää, ennen kuin kokeilee, Aura summaa.