Elämää ja etätukea Espanjassa — Elina nauttii arjesta Fujitsun IT-tuessa

Elämää ja etätukea Espanjassa — Elina nauttii arjesta Fujitsun IT-tuessa

Veera Kaukoniemi 1.12.2021

Pohjois-Savon Maaningalta on pitkä matka Fuengirolaan. Baronan palvelukeskuksessa Fujitsun IT-tuessa työskentelevän Elina Pekkarisen tie onkin kulkenut Etelä-Espanjaan monen mutkan kautta. Alun perin matkailun restonomiksi valmistunut Elina on aikaisemmin sekä työskennellyt että reppureissannut maailmalla, joten ulkomaille muuttaminen työn perässä tuntui lopulta helpolta askeleelta kohti leppoisampaa arkea.

– Kun aikoinaan palasin maailmalta Suomeen, aloin työn ohessa opiskella tradenomin tutkintoa. Päädyin työskentelemään haastaviin HR-tehtäviin robotiikka-alan yritykseen, ja aloin lopulta kaivata työtä rennommassa ympäristössä. Kun muutama Fuengirolassa asuva ystäväni kannusti minua, päätin hypätä oravanpyörästä ja kokeilla elämää Espanjan auringon alla Baronan palveluksessa.

Elina aloitti työt Fuengirolassa vuonna 2019 Baronan pyörittämässä Traficomin asiakaspalvelussa. Maisemanvaihto ei aiheuttanut mainittavaa stressiä, sillä Barona tarjosi Elinalle tukea muuttamiseen liittyvissä pohdinnoissa ja käytännön asioissa.

– Tein jonkin verran omaa taustatyötä muuttamiseen ja asumiseen liittyen, mutta Baronan HR-ammattilaiset ovat olleet minulle kullan arvoisia. He ovat aina halukkaita auttamaan kaikessa. Moni pitääkin täälläpäin Baronaa yhtenä parhaista työnantajista, sillä pystymme aina luottamaan siihen, että kaikki hoituu ajallaan kuten kuuluukin.

Elina sai Baronalta apua myös Espanjan erilaisessa toimintakulttuurissa luovimiseen. Esimerkiksi veroasiat hoidetaan Espanjassa eri tavalla kuin Suomessa.

– Onneksi Baronan kautta voi pyytää vaikka espanjaa osaavan yhteyshenkilön mukaan kaupungintalolle tai terveyskeskukseen auttamaan lomakkeiden täyttämisessä.   

Työ ulkomailla toi uusia ystäviä ja hauskoja haasteita

Moni ulkomaille töihin lähtevä miettii käytännön asioiden lisäksi myös verkostojen puutetta uudessa kotimaassa. Elina kuitenkin lohduttaa kaikkien työkavereiden olevan samassa tilanteessa ja kertoo uusiin ihmisiin tutustumisen olleen yllättävänkin helppoa.

– Alkuun Barona järjesti meille ohjelmaa, jonka kautta pääsi tapaamaan muita Fuengirolan baronalaisia. Moni ystäväni täällä onkin joko nykyinen tai entinen tiimikaverini töistä. Tärkeää on olla itse aktiivinen ja harkita vaikkapa harrastuksen aloittamista, sillä harrastusten parista löytyy myös saman henkisiä ihmisiä.

IT-palveluiden parissa työskenteleminen alkoi kiinnostaa haasteista innostuvaa Elinaa etenkin tulevaisuuden uramahdollisuuksien vuoksi. Myös yritysasiakkaiden pariin hyppääminen tuntui mielenkiintoiselta vaihtelulta. Kun Fuengirolan palvelukeskukseen vuonna 2020 perustettiin uusi tiimi IT-puolelle, näki Elina mainion mahdollisuuden kehittää uraansa haluamaansa suuntaan. Aikaisempaa kokemusta IT-alalta ei vaadittu, ja Elinan mukaan erityisen tärkeää IT-tuessa työskentelyssä onkin halu oppia uutta.

– Vinkkinä antaisin, että tietokoneita ei kannata vierastaa ja pitää uskaltaa kokeilla erilaisia tapoja ratkaista ongelmatilanteita. Lisäksi pitää osata etsiä tietoa. Tärkeintä on kuitenkin olla hyvä tyyppi.

Elinan työpäivät koostuvat asiakaspalvelusta puhelimessa, asiakkuusvastaavan tehtävistä sekä tiimin tukemisesta. Rooliin kuuluu paljon ongelmanratkontaa ja tiimin perehdyttämistä.

– Parasta työssäni on se, että saan olla sekä asiakkaaseen että loppukäyttäjään yhteydessä. Näen koko ketjun päätösten syntymisestä saakka. Haastavinta taas on se, että uusia asioita ja muutoksia tulee koko ajan. Työnkuvani elää paljon ja siihen kuuluu mielenkiintoisia erilaisia vastuita ja tehtäviä. Työ on hektistä, mutta kollegat, asiakkaat ja loppukäyttäjät ovat mukavia. Meillä on todella hyvä tiimihenki ja kaveria autetaan aina. Ihmiset tykkäävät viettää yhdessä aikaa myös töiden ulkopuolella ja järjestämme kerran kuussa after-workeja.

Elämää Espanjassa: Huikeat vapaa-ajanviettomahdollisuudet vuoristossa, metsissä ja hevostalleilla

Tasapainoa ja t-paitakelejä vuoden ympäri

Työskentely Espanjassa tuntuu Elinasta erityisen mukavalta työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon sekä leppoisan ilmaston takia. Jopa talven kylmimpinä kuukausina selviää kesävaatetuksella ja valoa riittää pitkälle iltaan. Elina onkin huomannut, että ihmiset tuntuvat voivan keskimääräistä paremmin, kun kaamosmasennus loistaa poissaolollaan. Ilmasto myös mahdollistaa ulkona harrastamisen läpi vuoden.

– Aloin harrastaa ratsastusta ensimmäistä kertaa sitten lapsuuden. Vuorilla vaeltaminen ja trekkaaminen on mahtavaa, reittejä ja upeita näköaloja riittää loputtomiin.

Elinan mukaan monet Espanjaan töihin tulevista suomalaisista haluavatkin Fuengirolaan juuri tästä syystä. Moni on lähellä loppuunpalamista jatkuvan työnteon takia, joten Fuengirolaan muutto tuo heidän elämäänsä tarvittavaa balanssia.  

– Lähtökohtaisesti tänne ei muuteta uran tai rahan takia, vaan hyvinvoinnin. Täällä voi elää mukavaa elämää, ja toki elintaso on Suomea aika paljon halvempi. Fuengirola on suomalaiselle helppo paikka elää arkea, sillä täältä saa palvelua suomeksi ja myös tuttuja kotimaisia tuotteita kaupasta. Minulta kysytään usein, koska palaan Suomeen, mutta olen päättänyt olla Espanjassa niin kauan, kun se tuntuu hyvältä. Pidän työstäni paljon ja voin täällä hyvin, joten mitään kiirettä takaisin Suomeen ei ainakaan tällä hetkellä ole.

Haaveiletko työstä ulkomailla? Tutustu avoimiin paikkoihin >>

Töihin ulkomaille? Hae nyt! Toteuta unelmasi helposti suomen kielellä