Barona auttoi kenialaista Ryania työllistymään ja kotoutumaan Suomeen.

Elintarvikealalla työskentelevä kenialainen Ryan rakastui Suomen työkulttuuriin

Juha Niemi 27.8.2023

Aiemmin Puolassa siipikarjan lihaa tuottavassa yrityksessä työkokemusta hankkinut kenialainen Ryan Obuyua työskentelee nykyään tuotantotyöntekijänä Naapurin Maalaiskanalla, jolla on elintarvikealan tuotantolaitos Liedossa. Taitojaan ja kokemustaan vastaavan työpaikan Ryan löysi Suomesta Baronan kautta.

– Muutin Suomeen Puolasta vuonna 2023 ystäväni huomattua sosiaalisessa mediassa Baronan työpaikkailmoituksen. Siitä kiinnostuneina päätimme molemmat hakea töihin Naapurin Maalaiskanalle, Ryan kertoo.

Sekä Ryan että hänen ystävänsä saivat hakemansa paikan ja päätyivät sen seurauksena työkavereiksi. Ryan kokee aiemman kokemuksensa elintarvikealalta antaneen hänelle hyvät lähtökohdat työhön sisään pääsemiselle.

– Lisäksi Barona oli valmistellut uusille työntekijöille yksityiskohtaisen perehdytysohjelman, joka valmisti meitä työn alkua ja uuteen kotimaahan asettumista varten. Koen sen olleen mahtava tilaisuus oppia lisää työstä, jota tuotannon parissa täällä teemme, Ryan sanoo.

Hyvä tiimi helpotti uuteen työhön sopeutumista

Naapurin Maalaiskanalla vallitseva rento ilmapiiri ja yhteisöllisyys ovat tehneet vaikutuksen Ryaniin. Hänen mukaansa työyhteisön jäsenet tukevat toisiaan tiukoissakin paikoissa.

– Työkaverini ja esimieheni ovat auttaneet minua paljon. He ottivat minut avosylin vastaan ja saivat minut tuntemaan oloni turvalliseksi muuttaessani ja asettuessani uuteen maahan, Ryan kiittelee.

Suomessa eläminen on ollut Ryanin mukaan alusta asti mutkatonta, sillä useimmat suomalaiset puhuvat englantia ja vieraskielisenä pärjää hyvin arjessa. Ryan on tykästynyt nopeasti myös Suomen ilmastoon ja kauniiseen luontoon – hän iloitseekin siitä, että päätti muuttaa Suomeen ja onnistui saamaan uudesta kotimaastaan nopeasti töitä.

– Asuminen Suomessa on ollut minulle täysin uusi kokemus. On mahtavaa työskennellä täällä, sillä työnteko on sujuvaa ja yhteiskunta on kehittynyt. Työntekijöille maksetaan kilpailukykyistä palkkaa ja edut ovat hyvät, Ryan huomauttaa.

Baronan tuki on ollut tärkeää kotoutumisen kannalta

Barona on ollut Ryanin kokemuksen mukaan avoin ja ammattimainen työnantaja, joka on auttanut häntä pitkin matkaa, sopivan työpaikan löytämisestä alkaen.

– Rekrytointiprosessi oli tehty työnhakijan kannalta vaivattomaksi ja minut pidettiin hyvin ajan tasalla sen etenemisestä, Ryan kuvailee.

Ulkomaisen työntekijän saapumisessa ja asettautumisessa Suomeen on monia vaiheita, joissa apu on tärkeää. Myös niiden yhteydessä Baronan tarjoama tuki on ollut kullanarvoista.

– Barona on auttanut minua esimerkiksi asunnon etsimisessä. Voin suositella Baronaa työnantajana kenelle tahansa, sillä he toimivat vastuullisesti ja todella huolehtivat työntekijöistään, Ryan summaa.

Tulevaisuutensa Ryan näkee Suomessa – hänen unelmiinsa kuuluvat elämän rakentaminen uudessa kotimaassaan ja oman yrityksen perustaminen. Tavoitteensa saavuttamisen kannalta Ryan kokee tärkeäksi ympäriltään jo nyt samaansa tuen sekä mahdollisuuden yhdistää yliopistossa ja työelämässä oppimansa asiat.

Etsitkö työtä?
Etsitkö työtä?Täältä löydät Baronan avoimet työpaikat – valitse sinulle sopiva ja hae vaikka heti!Katso avoimet työpaikat