Itsetuntemuksen avulla omannäköinen työura – näin pääset alkuun
Itsetuntemus on hyvä lähtökohta työssä menestymiseen ja siitä nauttimiseen. Omien vahvuuksien
hahmottaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaa esittelee yhden erinomaisen mallin löytää ja nimetä omia vahvuuksiaan.
Omien vahvuuksien tunnistaminen on tärkeää työelämästä nauttimiseen, siellä pärjäämiseen ja menestymiseen. Vahvuuksiaan kartoittamalla pystyy myös kehittämään itseään haluamaansa suuntaan.
- Itsetuntemus tarkoittaa kiteytettynä ymmärrystä kuka minä olen, miten minä toimin, minkälaisissa konteksteissa minä toimin parhaimmillani – ja mitä haluan työelämältä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa linjaa.
Sahimaan mukaan tekemällä omien vahvuuksiemme mukaista työtä pidämme yllä motivaatiota – ja se puolestaan lisää työssä koettuja onnistumisen tunteita.
- Keskeisin työkalu työelämässä, jonka kanssa jokainen meistä operoi alusta loppuun asti – on minä itse. Minä, minun persoonallisuuteni ja osaamiseni. Tästä syystä itsetuntemus ja itsensä johtaminen ovat keskeisiä työkaluja tehokkaan työskentelyn työkalupakissa, Sahimaa avaa.
Miten tunnistaa omat vahvuutensa?
Omien vahvuuksien tunnistaminen voi kuitenkin tuntua haastavalta. Onneksi itsetuntemusta voi lähteä kehittämään muutaman yksinkertaisen kysymyksen avulla.
- Mieti omia vahvuuksiasi näissä neljässä eri kategoriassa: osaaminen, kiinnostuksen kohteet, luonteenvahvuudet ja arvot.
Sen jälkeen pilko jokainen kategoria vielä konkreettisimpiin alakysymyksiin.
- Kirjaa ylös esimerkiksi, minkälaista sisältö- ja metatason osaamista sinulle on työvuosien aikana kertynyt, mistä asioista olet kiinnostunut ja mitkä asiat saavat sinut motivoitumaan. Entä onko sinulla jotain erityisiä intohimon kohteita?
- Entä millainen olet ihmisenä, persoonana? Minkälaisia luonteenpiirteitä laskisit omaksi vahvuuksiksi? Ja viimeiseksi, mitä asioita pidät arvokkaina ja tärkeinä? Sahimaa jatkaa.
Syvennä omien vahvuuksien tuntemusta
Neljä kategoriaa auttaa avaamaan omia vahvuuksiaan konkreettisella tavalla. Parhaimmassa tapauksessa niiden avulla paljastuu itselleenkin uusia kiinnostuksen kohteita. Mutta jos tuntuu siltä, ettei tämä vielä riitä, voi omien vahvuuksien kartoittamista voi syventää entisestään.
Sahimaan mukaan ihmiset ympärilläsi ovat varmasti tietoisia vahvuuksistasi - jopa niistä, joita et itse välttämättä edes ole kartalla.
- Kysy kolmelta ihmiseltä ympärilläsi nämä samat asiat. Yhdeltä kollegalta, yhdeltä läheiseltä ja yhdeltä ystävältä. Tällä tekniikalla saat monipuolista kuvaa siitä, minkälaisia vahvuuksia ihmiset ympärilläsi näkevät ja miten oma käsitys on linjassa niiden kanssa, Sahimaa vinkkaa.
Katso Sahimaan vinkit videolta
Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa avaa videolla, miten itsetuntemustaan voi kehittää ja miten omia vahvuuksiaan voi oppia tunnistamaan.