Kesätyövinkit: Myy osaamisesi ja menesty

Kesätyövinkit: Myy osaamisesi ja menesty

Eeva Louko 24.1.2024

Kesätyön etsimisessä tärkeää on tunnistaa oma osaaminen ja myydä se houkuttelevana pakettina rekrytoimisesta vastaaville henkilöille. Rekrytoijien mieleen jää taatusti tyyppi, joka osaa kiteyttää ja tiivistää osaamisensa, kykynsä ja persoonansa lyhyeksi myyntipuheeksi. Lue vinkit, miten rakennat itsestäsi parhaan mahdollisen myyntivaltin!

Oman osaamisen myyminen on tärkeä taito kesätyöhaussa, sillä rekrytoijat kohtaavat lyhyessä ajassa valtavan määrän hakemuksia ja kilpailu kesäduuneista on kova. Siksi oman osaamisen tiivistäminen yhdeksi hyväksi puheenvuoroksi jää rekrytoijien mieleen ja antaa etulyöntiaseman kesätyömarkkinoilla.  Mutta miten koota itsestään mielenkiintoinen kokonaisuus? Ota tästä vinkit talteen!

1. Kartoita, missä olet hyvä

Kesätyönhaussa jokainen kohtaaminen on myyntitilanne. Siksi tärkein tehtäväsi on tietää omat vahvuutensa, kykynsä ja kiinnostuksen kohteensa. Kuulostaa helpolta, mutta on yllättävän vaikeaa. Aloita siis miettimällä ja listaamalla ylös, missä oikeasti olet hyvä, missä olet kokenut, mitkä asiat sinua kiinnostavat ja mihin tähtäät. Lisäksi mieti, millainen persoona ja työntekijä olet.

2. Miksi osaaminen pitää myydä?

Kesätyönhaussa videohaastattelut ovat yleisiä ensimmäisen kierroksen haastattelutapoja. Videolla vastausaika on yleensä lyhyt ja siksi tiivistämisen taito on oleellinen.  Myöhemmin kasvokkain tapahtuvassa haastattelussakin on tärkeää pystyä kertomaan itsestään lyhyesti ja ymmärrettävästi.   Jännittävässä paikassa etukäteen mietitty avaus pysyy mielessä, etkä unohda kertoa olennaisia asioita itsestäsi. Myöhemmin sitä pystyy myös soveltamaan, vaikkapa esittäytyessä kesätyökollegoille.

3. Pidä se kuitenkin lyhyenä

Mietitty esittely antaa vaikutelman, että tiedät kuka olet ja mitä haluat. Parhaassa tapauksessa se myös välittää jotain persoonastasi ja tavoistasi tehdä asioita.  Tämä kaikki pitäisi saada kuitenkin saada välitettyä lyhyessä ajassa. Maksimissaan oman osaamisen tiivistys on noin minuutin mittainen mutta mieluummin vielä lyhyempi. Kirjallisena taitava itsensä esittely koostuu jopa vain yhdestä lauseesta.

4. Miten tämä oikeasti tehdään?

Kun tiedostat, mitä osaat ja haluat, tarvitaan strategia sen viestimiseen. Mieti, millä argumenteilla vakuuttaisit kesätyönantajan arvostasi juuri heidän yritykselleen. Mieti asiaa esimerkiksi näiden kohtien kautta:

  • Mitkä ovat kesätyönantajan toiveet työntekijälle? 
  • Oma motivaatio: Miksi haluat juuri tämän kesätyöpaikan, miksi yritys on kiinnostava? Miten osaamisesi ja tulevaisuuden tavoitteesi nivoutuvat tähän tehtävään?
  • Oma osaaminen: Mitä ammatillista osaamista sinulla on, mistä kyseinen yritys hyötyisi? Millaiset ovat työelämätaitosi ja erityisosaamisesi? Mitkä ovat persoonallisuutesi vahvuuksia?

5. Ja mistä elementeistä se koostuu?

  • Ytimekäs aloitus: Kerro, kuka olet ja mikä on keskeinen osaamisesi. Mieti, missä olet erityisen hyvä!
  • Mitä työtehtäviä etsit: Kerro konkreettisesti, millä alalla loistat ja mitä työtehtäviä haluaisit tehdä.
  • Millainen olet luonteeltasi: Avaa persoonaasi kiinnostavilla adjektiiveilla ja mieti, miten pärjäät esimerkiksi stressitilanteissa. Miten erotut muista? Tähän voi keksiä myös hyvän esimerkin siitä, millainen olet työntekijänä tai miten sinua on kuvailtu aiemmissa työpaikoissasi
  • Ytimekäs lopetus: Miksi juuri sinä olisit sopiva hakemaasi tehtävään? Tässä saa kehua itseään!

Tsemppiä työnhakuun! Alta pääset tutustumaan Baronan avoinna oleviin kesätyöpaikkoihin ⬇️

Katso avoimet kesätyöpaikat »