Kesätyövinkit: Näin naulaat videohaastattelun!

Kesätyövinkit: Näin naulaat videohaastattelun!

Eeva Louko 7.1.2021

Löysit unelmien kesätyön, mutta mahdollinen videohaastattelu aiheuttaa puistatuksia? Ei hätää. Kokosimme vinkit siihen, mitä videohaastattelusta pitää tietää ja miten siinä menestyy!

Kesätyörekytointeihin saattaa tulla satoja hakemuksia lyhyessä ajassa ja hakijoiden jaottelu sopiviin kandidaatteihin on aikaa vievää ja työlästä. Videohaastattelua käytetään yhä useammin ensimmäisenä, karsivana vaiheena ennen henkilökohtaiseen haastatteluun kutsumista.

Videohaastattelu saattaa jännittää, jos esiintyminen ei ole sinulle luontevaa. Unelmien kesätyötä ei kuitenkaan kannata jättää väliin, vaikka tiedossa olisi videohaastattelu. Ota tästä vinkit talteen, ja hanskaat videohaastattelun kiitettävin pistein!

1. Karista jännitys

Videohaastattelu on jännittävä tilanne, mutta kannattaa muistaa, että sitä se on kaikille muillekin hakijoille. Kuten tavallisessa haastattelussa, myös videohaastattelussa tärkeintä on olla oma itsensä ja antaa persoonansa näkyä. Kauhun sijaan siis onnittele itseäsi jatkoon pääsystä. Olet jo askeleen lähempänä kesäduunia! 

2. Etene rauhallisesti ja mieti vastauksia huolella

Yleisin tapa videohaastatteluiden toteuttamisessa on verkkosivuilla toimiva palvelu, johon työnantaja nauhoittaa kysymykset ja kutsuu valitut hakijat. Tämän jälkeen hakijat pääsevät sivuille kuvaamaan vastauksensa (tekniikasta lisää kohdassa 3).

Tässä vaiheessa maltti on valttia! Kysymykset voi selata etukäteen läpi ennen niihin vastaamista.  Tutustu siis ensin rauhassa siihen, mitä työnantaja haluaa sinusta tietää. Mieti, miten tiivistät osaamisesi ja kykysi mahdollisimman selkeästi. Kirjoita pääpointit ylös vaikka ranskalaisin viivoin.

3. Videohaastattelun tekniikka kuntoon 

Testaa, että kamerasi ja mikrofonisi toimivat. Varmista että olet valoisassa, rauhallisessa tilassa. Huomioi asentosi, että näyt riittävän hyvin ja keskellä kuvaa. Laita vaikka kirjoja kameran alle, jos kuva on liian alaviistossa. Jos käytät haastattelun tekoon kännykkää, aseta puhelin vaakatasoon tasaiselle alustalle. Mikään ei häiritse yhtä paljon kuin tärisevä, heiluva ruutu!

Videohaastattelu on ihan oikea työhaastattelu, eli muista siisti ja asiallinen pukeutuminen, kun kuvaat vastauksiasi! Tsekkaa myös, ettei taustalla loju tavaroita tai petaamaton sänky.

4. Videohaastattelussa muistiinpanoja harkiten

Aloitit videoiden teon? Hyvä. Muista vielä muutama juttu. Käytä tekemiäsi muistiinpanoja tukenasi, mutta muista katsoa kameraan vastatessasi. Jatkuva paperin vilkuilu on häiritsevää ja antaa epävarman kuvan. Puhu ytimekkäästi mutta rauhallisella tempolla ja pysy annetussa vastausajassa. 

Menikö sanat solmuun ja unohdit vastatessasi puolet siitä, mitä sinun piti sanoa? Videohaastattelussa se ei haittaa, sillä videoita saa tehdä yleensä useita kertoja uudelleen. Älä kuitenkaan hinkkaa vastauksia loputtomiin. Yleensä luonnollisin versio syntyy ensimmäisen viiden videon aikana.

Ole oma itsesi ja kesätyö on sinun!

Nyt voit keskittyä haastattelussa menestymiseen. Muista nauttia, unohda turha perfektionismi ja näytä oma mahtava persoonasi rekrytoijalle! Sen jälkeen voit rentoutua ja odottaa jatkoon pääsyä.

Tsemppiä videohaastatteluun!