Perinteinen Barona Day hoituu tyylikkäästi myös virtuaalisesti

Riikka Mantere 15.2.2022

Ali Jahangiri roustasi Baronan johtoa uudesta strategiasta

Helmikuun 11. päivä koitti yksi odotetuimpia hetkiä pitkään aikaan: vuotuinen Barona-päivä, viralliselta tunnisteeltaan #baronaday2022. Päivään monesti liittyy hurjia ennakko-odotuksia, ripaus hypeä, traditioita ja ennen kaikkea aitoa karnevaalihumua. Vaikka päivää vietettiin ruudun välityksellä, se ei tunnelmaa haitannut!

Tapahtuman suunnittelu käynnistyi viime syksynä ja vielä vuodenvaihteessa toivottiin kaikki sormet kyynärpäitä myöten ristissä, että saisimme tavata toisemme vihdoinkin kasvotusten. Valitettavasti pandemia näytti jälleen voimansa ja vain kuukautta ennen h-hetkeä jouduttiin tekemään päätös virtuaalisesta ohjelmasta.  

Lannistiko se baronalaisia, kun valmiit suunnitelmat lensivät romukoppaan ja kortit jaettiin uudestaan? Ei todellakaan! Lyhyessä ajassa myllättiin kaikki puitteet, ohjelmat ja kommunikointi päälaelleen, tuttuun tyyliin hyvällä tekemisen meiningillä. Kompaktin puristuksen jälkeen tuotanto Luovan Jaana Kaarelan luotsaamana sekä päivään vahvasti sitoutunut johto saivat yhdessä organisoitua koko konsernin levyisen, kansainvälisen ja ennen kaikkea päräyttävän tilaisuuden, jonka kruununa kimmelsi pitkään viimeistelty, timanttisen kova strategia.  

Näissä tilaisuuksissa konkretisoituu niin vastustamattomalla tavalla se, miten suureksi olemme kasvaneet. Parhaimmillaan meitä oli linjoilla yli 600, pienemmiltä näytöiltä striimaten kisastudioita oli järjestetty eri puolilla Eurooppaa Espanjasta Turkuun. Olemme jo rutinoituneita virtuaalikokoustajia kahden vuoden harjoittelun jälkeen, mutta oli selvää, että tällä kertaa ilmassa väreili jotain erityistä. Tulevaisuus tehdään tänään – yhdessä! 

Pääviesti oli merkityksellinen ja tunteita herättävä

Päivän juontajana toimi stand up -koomikko Ali Jahangiri, joka toi tapahtumaan jännitystä ja vatsalihaksia koettelevaa naurua. Hänen roastaamanaan sai hyväntuulisesti osansa niin päivän esitysmateriaalit kuin johtoporraskin. Koko Barona Day Extraa kannatteli Baronan uusittu strategia – saimme kolmituntisen aikana tuhdin katsauksen kiinnostavia puheenvuoroja sekä pieteetillä mallinnettua isoa kuvaa. 

Barona Dayn studiossa

Puheenvuoroja studiomme välityksellä pitivät toimitusjohtaja Lassi Määttä, klusterien johtajat ja muutosryhmien vastaavat Anne Issakainen, Harri Alamäki, Vesa Karjalahti, Henrik Rantala, Mikael Nuotio, Juho-Pekka Nojonen sekä Jussi Ropo. Tämä kokoonpano oli keskeinen kattaus Baronan strategiatyössä mukana olleita luotseja, jotka ensimmäisen kerran tulivat päivänvaloon tällä agendalla ja pitkän työpajarupeaman jälkeen. Vaikka strategiasta onkin puhuttu viimeisten kuukausien aikana pienemmillä toteutuksilla säännöllisesti, mittakaava oli tällä kertaa toinen. Pieni jännitys saattoi väreillä ilmassa ja oli vain sympaattista.

Muutos rakentuu sille mistä tulemme ja mitä olemme nyt 

Baronassa olemme juurillemme uskollisia, ansaitusti ajoittain nostalgiaankin taipuvaisia fiilistelijöitä. Päivän pääpaino oli vahvasti tulevaisuudessa, mutta käytimme silti hetken aikaa kerraten yli kaksikymmenvuotista historiaamme koosteen kautta. Vuosiin on mahtunut lukuisia näyttäviä käänteitä, lehtiotsikoita ja upeita aluevaltauksia. 

Historiikin jälkeen pureuduimme maailmalla vallitsevaan muutokseen. Lassi Määttä osuvasti totesikin, että ympäröivän maailman antaessa toiminnallemme viitekehyksen, vaihtoehtomme on joko odottaa mitä tapahtuu ja reagoida ympärillämme tapahtuviin muutoksiin tai vaihtoehtoisesti istua kuskin paikalle ja ottaa aktiivisempi rooli muutoksessa. 

Kaiken uuden kivijalkana on nykyinen toimintamme, se vakaa ja kestävä pohja, jonka päälle pystymme luottavaisin mielin rakentamaan uutta. Tätä käsiteltiin useilla puheenvuoroilla, näyttäen Baronan asemaa esimerkiksi datan valossa, yhteiskunnallisena vaikuttajana sekä ratkaisijana. Elämään jää varmasti nosto, jonka mukaan meillä logistiikassa käsitellään kuukausittain 160 sinivalaan painon edestä tavara-aineksia. 

Ainutlaatuinen strategiaprosessi rakentuu arvojen päälle 

Koko prosessi, joka edelsi strategian osalta helmikuista perjantaipäiväämme, on ollut poikkeuksellinen. Tehty työ on kannatellut sisäistä viestintää jo pitkään – sitä on iteroitu kierros kierrokselta eteenpäin, haastateltu sidosryhmiä, kartoitettu erilaisia näkökulmia. Palattu takaisin aikaisempaan, kaivettu ehkä jo jotain kertaalleen hylättyä uudestaan esiin, työstetty ja täsmennetty. Määttä totesi, että tässä ei menty todellakaan helpoimman kautta. Olisimme voineet lopettaa työn jo paljon aiemmin, tyytyä johonkin aiemmista vaiheista ja julkaista perinteisen strategian. Me emme tehneet sitä. Ja yksi merkittävistä päivän sanomista on se, että työ jatkuu edelleen.  

Ilahduttavimpia Barona Day Extran johtotähtiä oli inhimillisyys. Se näkyi puheenvuoroissa, materiaaleissa ja videoissa. Yksi ohjelmakokonaisuus oli varattu arvoille ja tärkeälle roolillemme arvonmuodostuksessa. Baronan toimialajohtaja Mikael Nuotio esimerkiksi totesi: 

”Aika on arvokkain valuuttamme ja meillä on suorastaan velvollisuus käyttää se hyvin.” 

Päivän aikana tapahtuman virtuaalialusta mahdollisti chat-keskustelun ja sisältöjen reaaliaikaisen kommentoinnin. Aktiivista kanssaelämistä nähtiinkin ja esimerkiksi video Baronalaisista mahdollistajista, ihmisistä kaiken muutoksen takana, aiheutti hymiövyöryn. Samoin linjat suorastaan sähköistyivät, kun iltapäivän kahvipöytäkeskusteluissa mainittiin kulttuurikeskustelun yhteydessä henkilöstökerhot. Johan huudeltiin kaiken maailman av:t ja yv:t kun innokkaat osallistujat haistoivat mahdollisuuden. Baronalaiset viininmaistajat, padel-jengi, elokuvakriitikot tai kirjakonklaavi saattavat olla hyvinkin lähitulevaisuuden arkea. 

Yhteinen tulevaisuus, yhteinen tahtotila 

Saimme päivän päätteeksi myös hyvän näkemyksen strategiamme isosta kuvasta ja niistä asioista, joiden varaan se rakentuu. Tähän liittyvä video maalasi vaikuttavaa ja innostavaa kuvaa yleisölleen ja selvästi monet päivän aikana puhutut asiat resonoivat. Kysymyksiin siitä, mitä voimme tehdä jo nyt, vastattiin ja samalla muistutettiin siitä, miten otamme välillä pieniä askeleita ja toisaalla suurempia loikkia eteenpäin. 

Muutos lähtee liikkeelle ennen kaikkea muutoksesta ajattelutavoissa ja tätä työtä olimme yhdessä päivän aikana tehneet, muodostaneet uusia näkemyksiä ja lähestymistapoja päivän aiheisiin. Baronan seuraavan vaiheen aika on nyt, ja se tulee olemaan jotain, joka koskettaa ja yhdistää ihmisiä. 

Se on Barona, josta olemme entistäkin ylpeämpiä. 

#baronaday2022