Tavoitteiden asettaminen työssä – 5 vinkkiä, miten pistät tavoitteet kuntoon

Tavoitteiden asettaminen työssä – 5 vinkkiä, miten pistät tavoitteet kuntoon

Eeva Louko 11.11.2020

Tuntuuko toimivien tavoitteiden asettaminen hankalalta? Toimivien tavoitteiden asettaminen ei onneksi ole rakettitiedettä. Toimivien tavoitteiden pohtimisen ja asettamisen kautta työn etenemisen seuranta ja työn tulokset nousevat seuraavalle tasolle. Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaa kertoo, miten se onnistuu.

Hyvät ja laadukkaat tavoitteet ovat kaiken tehokkaan työskentelyn peruslähtökohta. Hyvin asetetut tavoitteet ohjaavat toimintaamme määrätietoisesti haluamaamme suuntaan ja synnyttää tuloksia.

Ilman tavoitteiden miettimistä ja niiden asettamista tekeminen jää usein puolitiehen. Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaan mukaan siksi on ensisijaisen tärkeää miettiä, millaisia tavoitteita asettaa työlleen ja toiminnalleen.

- Toimivien tavoitteiden löytäminen lisää oman tekemisen ja työn mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä. Ylipäätään omien tavoitteiden pohtiminen on tärkeässä osassa tehokasta työskentelyä sekä merkityksellisyyden työelämän merkityksellisyyden luomisessa, Sahimaa kuvailee.

Päätavoitteet selkeäksi

Mutta mistä lähteä liikkeelle omien tavoitteiden määrittelyssä ja mistä edes tietää, ovatko ne edes tavoittelemisen arvoisia? Sahimaan mukaan ensimmäisenä on hyvä pysähtyä miettimään, kuinka paljon tavoitteita itsellään ylipäätään on. Hyvä nyrkkisääntö on selkeyttää itselleen kaksi tai maksimissaan kolme tärkeintä tavoitetta tällä hetkellä ja lähteä niistä liikkeelle.

- Yleensä ihmiset eivät pysty satsaamaan laadullisesti ja ajallisesti kovin moneen isompaan tavoitteeseen samaan aikaan. Siksi kannattaa miettiä omaa ajankäyttöään ja sitä, kuinka moneen realistisesti pystyy panostamaan. Kannattaa myös selkeyttää itselleen, mitkä tavoitteet ovat itselleen tärkeimpiä.

Tavoitteiden laadun pohtiminen on myös oleellista. Sahimaan mukaan laadukkuuden varmistamiseen kannattaa pohtia viittä eri tekijää. Nämä SMART-työkalustakin löytyvät tekijät varmistavat, että tavoitteet ovat varmasti laadukkaita ja tehokkaita.

- Mieti, ovatko tavoitteet selkeästi määriteltyjä, helposti mitattavissa olevia, aikaan sidottuja, realistisia ja itselleen tavoittelemisen arvoisia, Sahimaa linjaa.

Palastele ja jaa osiin

Isot tavoitteet saattavat kuitenkin tuntua vuoren korkuisilta. Siksi Sahimaa vinkkaakin palastelamaan isoimpia tavoitteita osatavoitteisiin ja välitavoitteisiin. Tällä tavalla kokonaisuus pysyy hallittavampana.

- Lisäksi tällä tavalla tavoitteisiin tarttuminen muuttuu helpommaksi ja toisaalta tavoitteiden saavuttamisesta mielekkäämpää.

Kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki tavoitteet pelkästään suoriutumis- ja lopputulostavoitteita. Voisiko niiden lisäksi olla tarpeen miettiä itselleen myös niin kutsuttuja prosessitavoitteita.

- Eli sen sijaan, että tavoittelet esimerkiksi uuden kielen oppimista ja sen täydellistä hallintaa, niin sen sijaan ottaisitkin tavoitteeksi, että opiskelet uutta kieltä, vaikka kaksi tuntia viikossa. Tällä tavalla tekemisestä ja opiskelusta tuleekin tavoite itsessään, joka johtaa kohti isompaa kokonaistavoitetta, Sahimaa kuvailee.

Katso Sahimaan vinkit videolta

Hyvin määritellyt tavoitteet auttavat saavuttamaan tuloksia. Jaakko Sahimaa vinkkaa parhaat tavat asettaa  tavoitteita.