Työ superbakteerien vastaisen taistelun eturintamassa

Työ superbakteerien vastaisen taistelun eturintamassa

Hanna Puro 3.11.2021

Kaikki alkoi varovaisesta vilkuilusta parkkipaikan yli maaliskuussa 2013. Anna-Kaisa Piippo oli suorittanut laboratorioalan perustutkinnon ja tullut valituksi mieleiseensä työpaikkaan Orion-konserniin kuuluvalle Fermionille. Tarve hyväksi osoittautuneelle ja ahkeralle tekijälle oli kuitenkin vain väliaikainen. Parkkipaikan toisella puolella kohoava Aidian (silloinen Orion Diagnostica) kiinnitti välittömästi Anna-Kaisan huomion, ja jokin vaisto veti häntä sinne.

– Silloin ajattelin, että voi kun vielä joskus pääsisin tuonne töihin! paljastaa Anna-Kaisa.

Intohimona työ

Kun määräaikaisuus päättyi, Diagnosticalle aukesi vakituinen prosessilaborantin tehtävä, ja loppu onkin historiaa. Tällä hetkellä Anna-Kaisa on työskennellyt prosessilaboranttina Aidianilla jo yli seitsemän vuotta, ja alusta lähtien paikka on tuntunut täysin omalta. Kuluneiden vuosien aikana voimakkaat kehityksen tuulet ovat puhaltaneet diagnostiikkateollisuudessa, ja muutoksen myllerryksessä ovat olleet niin metodit, laitteet kuin työnantajan nimikin. Yksi on kuitenkin pysynyt: intohimo terveysteknologian kehittämistä ja omaa työtä kohtaan.

Anna-Kaisa Piippo

Työtään Anna-Kaisa tekee osana säteilyryhmää ja valmistaa muun muassa komponentteja ja testaa niitä. Hän on useissa hankkeissa mukana, ja on päässyt vuosien varrella kartuttamaan kokemusta myös mikrobiologisesta ja immunologisesta tuotannosta. Prosessilaboranttina hän syöttää näytteitä, suorittaa testejä ja tekee laadunvalvontaa.

– Meillä on äärimmäisen mukava tiimi, loistava annostelu- ja pakkauspuoli ja mahtava kemisti, joka toimii operatiivisena esimiehenämme, kertoo Anna-Kaisa. 

Tarkkuus on valttia

Prosessilaborantin työ on monipuolista ja vaatii tekijältään tarkkuutta: kahdeksan tunnin testauspäivätkin hujahtavat ohi kuin silmissä, kun tehtävää ja muistettavaa on paljon. Työtehtävät ovat yhdistelmä haastavaa ongelmanratkaisua ja suoraviivaisempaa tuotannon työtä. Tarkkuutta vaaditaan niin testauksissa kuin laadunvalvonnassakin. Tuloksia ei voi vain silmäillä läpi, koska huippulaatu on joskus pienistäkin desimaaleista kiinni.

– Mielenkiinto ja motivaatio työtä kohtaan pysyvät korkealla, kun yksikään päivä ei ole samanlainen. Tämä työ todella tarjoaa vaihtelua ja mahdollisuuksia kehittää itseä, sanoo Anna-Kaisa.

Monessa mukana

Seitsemän vuoden aikana Anna-Kaisa onkin kehittänyt monipuolisesti osaamistaan ja hypännyt moneen mukaan. Anna-Kaisan monipuolinen osaaminen on pantu merkille, ja hän onkin saanut yhä enemmän vastuuta laajenevalla tontillaan. Tällä hetkellä oman laborantintyön lisäksi Anna-Kaisa on mukana mm. ylläpito- ja paloturvallisuustyössä sekä ohjepäivityshankkeessa. Seuraavaksi hän alkaa tehdä ostoja laboratorioon.

– Aidianilla aidosti luotetaan ja annetaan vastuuta työntekijöille. Meillä ei ole merkitystä sillä, oletko toimitusjohtaja, kemisti, assistentti vai tuotantotyöntekijä – olemme kaikki samalla lähtöviivalla. Arvostan sitä hirveästi. Koko ajan tulee uusia juttuja, joihin on mahdollisuus osallistua. Kun on näin monta tiimiä, voi aina jutella omasta kehittymisestä myös osana jotain toistakin tiimiä, iloitsee Anna-Kaisa.

Aidosti tärkeä työ

Anna-Kaisan työpöydältä lähtevät tuotteet, näytteet ja ohjepäivitykset eivät päädy minne tahansa, vaan niitä käytetään aseina yhtä ihmiskunnan pahinta vihollista – antibioottiresistenssiä – vastaan. Anna-Kaisa pääsee jokapäiväisessä työssään kehittämään entistäkin parempia diagnostiikkamahdollisuuksia, ja edesauttamaan sitä, että antibiootteja määrättäisiin vain oikeaan tarpeeseen. Anna-Kaisan voikin sanoa työskentelevän superbakteerien vastaisen taistelun eturintamassa.

– On todella motivoivaa nähdä, miten hienosti koko diagnostiikkakehityksen kenttä menee eteenpäin. On myös mahtavaa olla mukana kasvussamme ja päästä näkemään, missä olemmekaan viiden vuoden päästä! Anna-Kaisa sanoo. 

Yhteistyötaidot valttia

Tarkkuuden lisäksi taistelutyö laboratoriossa vaatii hyviä tiimityötaitoja, sillä prosessin täytyy soljua saumattomasti yhteen. Anna-Kaisan tiimissä vallitseekin tiivis yhteishenki. Vaikka työtä saa tehdä omaan tahtiin, tiimille on vakiintunut yhteinen kahviaika, jolloin kokoonnutaan yhteiseen pöytään juttelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Vapaa-ajalla järjestetään myös monipuolista virkistystoimintaa, johon kaikki työntekijät saavat osallistua. Työpaikalta Anna-Kaisa on löytänyt myös tärkeän ystävän, jonka kanssa iloja ja suruja jaetaan vapaallakin.

– Olemme kaikki erilaisia persoonia, ja se on rikkaus. On kuitenkin hyvä olla avoin, rehellinen, tarkka ja tiimihenkinen, jotta tässä työssä pärjää. Pitää tietää, mitä tekee ja jos ei tiedä, apua pitää osata pyytää. Meillä sitä saa kyllä aina, hymyilee Anna-Kaisa.

Monipuolista hyvinvointia

Monipuolisten tehtävien, kehittymismahdollisuuksien ja hyvän työyhteisön lisäksi Anna-Kaisa arvostaa työssään erityisesti joustavia työaikoja, etätyömahdollisuutta tehtävien salliessa sekä helppoa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Kertaakaan Anna-Kaisan koko 7 vuoden työhistorian aikana ei ole tullut vastaan tilannetta, etteikö jotakin vapaapäivää tai menoa olisi saatu järjestymään. Anna-Kaisalle on myös tärkeää, että työnantaja huolehtii jokaisen jaksamisesta: työt saa jättää työpaikalle, ja hyvinvointia tuetaan monipuolisin työsuhde-eduin.

– Rohkaisen sinua lämpimästi hakemaan juuri meille töihin! Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, vaan täällä opit kyllä tekemään monenlaista, ja työhösi saat erinomaisen perehdytyksen. Itse tekeminen on kuitenkin lopulta se, joka meitä kaikkia työssämme eniten kehittää! Anna-Kaisa summaa. 

Kiinnostuitko? Katso teollisuuden avoimet työpaikat