Työkokeilun avulla raksalta nuorten ohjaustyöhön

Työkokeilun avulla raksalta nuorten ohjaustyöhön

Henna Kauppila-Domnick 30.3.2021

Vesa Viitanen-Gerstlerin, 53, yli 20 vuoden työura rakennusalalla koki käänteen, kun olkapää alkoi vihoitella ja niskavaivat pahentuivat. Kun jatko nykyisessä työssä ei ollut enää mahdollista, astui ammatillinen kuntoutus peliin. Rakennusalan kokemus ja kiinnostus nuorten parissa työskentelyyn veivät Vesan työkokeilun kautta ohjaustyöhön.

Kun työterveyslääkäri totesi Vesan työkyvyn alentuneen, olivat vaihtoehtoina kevennetty työ nykyisen työnantajan palveluksessa tai ajatusten suuntaaminen uusille urille.

Esihenkilön kanssa käydyssä kehityskeskustelussa kävi kuitenkin ilmi, ettei Vesalle ollut tarjota fyysisesti kevyempää työtä. Vesan oli siis aika kääntää katse toisaalle, ja työeläkeyhtiön kautta järjestyikin nopeasti mahdollisuus Baronan ammatillisen työeläkekuntoutuksen valmennuspalveluun.

Piilevän intohimon löytäminen

Huhtikuussa 2020 Vesa ja Baronan työkykypalveluiden työuravalmentaja Krista Puhakka aloittivat kuntouttavan valmennuksen. Poikkeuksellisista oloista johtuen yhteydenpito ja tapaamiset hoidettiin sujuvasti puhelimitse koko kuntoutuksen ajan.

– Ensimmäisessä keskustelussamme kerroin Kristalle historiastani ja harrastuksistani. Olo oli kuin peruskoulun jälkeisellä nuorella – en tiennyt yhtään mitä haluan tehdä. Jossain kohtaa taisin mainita, että vapaa-ajallani teen vapaaehtoistyötä kehitysvammaisten lasten ja nuorten parissa ja nuorisotyö on muutenkin aina kiinnostanut. Siihen Krista tarttui heti, kertoo Vesa.

Myös soveltuvuustestien tulokset kertoivat samaa – nuorten parissa työskentely voisi olla Vesan tulevaisuuden suunta.

Työkokeilun kautta virkasuhteeseen

Kesäkuussa Kristan rohkaisemana Vesa otti yhteyttä Järvenpään ammattiopisto Keudaan ehdottaakseen työkokeilua ammattiohjaajan tehtävissä. Paikka järjestyi ja työkokeilu alkoi syyskuussa uuden lukukauden myötä.

– Työkokeilu lähti kivasti liikkeelle. Pääsin ohjaamaan nuoria, jotka peruskoulun jälkeen ovat hakeutuneet opiskelemaan rakennusalaa. Täällä on hieno työyhteisö ja kivat työkaverit, jotka ottivat minut hyvin vastaan, Vesa kertoo.

Puolitoista kuukautta työkokeilun aloittamisen jälkeen Keudaan aukesi hakuun ammattiohjaajan virkasuhde. Työkokeilupaikan esimiehen ja Kristan rohkaisemana Vesa haki paikkaa ja tuli valituksi tehtävään.

– Hakuprosessi eteni ihan normaalisti hakemuksineen ja haastatteluineen. Se, että minulla oli työkokeilu alla ja olin jo ehtinyt tutustumaan työkavereihin ja taloon, oli selkeä etu minulle. Todennäköisesti ilman työkokeilua en olisi tullut valituksi. Tuskin olisin edes hakenut paikkaa, Vesa summaa.

Työkokeilu on yksi ammatillisen kuntoutuksen väylä, jolla voi olla suurikin merkitys kuntoutujan työllistymisen kannalta, kuten Vesan tarinasta käy ilmi.

– Vesan kanssa oli upeaa nähdä, kuinka hän otti muutoksen omaksi projektikseen. Hän asetti itselleen tulevaisuuden tavoitteeksi opettajuuden, ja nyt jo näemme, että ammatillinen kuntoutus voi olla on väylä kohti suurempaa tavoitetta. Vesan oma aktiivisuus ja palava halu muutokseen olivat avainasemassa. Valmentajana minun tehtävänäni on rohkaista ja löytää väyliä uusien töiden pariin, mutta kuntoutujalta vaaditaan uskallusta ottaa riski ja kokeilla uutta suuntaa uralleen, Baronan työkykyvalmentaja Krista summaa.

Kaikki on mahdollista

Vesan ja Kristan suunnitelmiin oli kirjattu jatkokoulutus työkokeilun jälkeen, mutta haaviin tarttunut virkasuhde muutti suunnitelmaa. Jatkokouluttautuminen ei kuitenkaan kokonaan jäänyt, vaan alkuvuodesta 2021 Vesa on aloittanut töiden ohessa rakennusalan ammattitutkinnon ja suunnitelmissa on vielä erikoisammattitutkinto ja mahdollisesti pedagogiset opinnot. Ajatuksissa siintää pitkän rakennusalan uran varrelta kertyneiden oppien jakaminen nuorille opetustyön kautta.

– Työkokeilu oli onni, joka mahdollisti tämän polun. Kristan rooli valmentajana oli ensisijaisen tärkeä. Hän toimi minulle kannustajana, innostajana ja tukijana. Kristan innostus tarttui minuun myös puhelimen välityksellä. Hän oli tarpeellinen tuuppari, joka laittoi minut liikkeelle ja ohjasi oikeaan suuntaan, Vesa kertoo.

– Valmentajana minulla on etuoikeus päästä kulkemaan tätä upeaa muutoksen matkaa toisen ihmisen rinnalla ja nähdä se polku, jonka asiakas kulkee kohti uusia työmahdollisuuksia. Paras palkinto minulle on se, että Vesa on päässyt työkokeilun kautta luomaan itselleen uutta uraa ohjaustyön parissa, iloitsee Krista.

Ammatillinen kuntoutus sai onnellisen lopetuksen, kun Vesa solmi virkasuhteen.