Näin työllistät Ukrainasta paenneita

Näin työllistät Ukrainasta paenneita

Suomeen saapuu nyt Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä, jotka haluavat elää tämän ajanjakson elämässään mahdollisimman normaalisti ja taloudellisesti itsenäisesti. Jo sadat ukrainalaiset ovat hakeneet töitä Baronalta ja ilmoittaneet innokkuudestaan aloittaa työt niin pian kuin suinkin.

Kokosimme näille sivuille tietoa, miten palkkaat yritykseesi ukrainalaisia työntekijöitä joko suoraan tai Baronan kautta.

Viiva osioiden välissä

Oletko työllistämässä? Huomioi nämä

Onko teillä valmiina paikka, johon voisi sopia Ukrainasta Suomeen tullut työntekijä? Tai suoraan tiedossa ukrainalainen, jonka haluatte palkata? Voitte käyttää palkkaamisessa apuna Baronaa tai voitte huolehtia tarvittavista asioista itse.

Jos työllistätte itse, nämä asiat kannattaa ottaa huomioon:

 1. Työnteko-oikeus

  Ukrainasta sotaa paenneet saavat työnteko-oikeuden heti, kun heillä on vireilläolotodistus tilapäisen suojelun hakemuksesta. Työn­antajan velvollisuus on varmistua työnteko-oikeudesta tarkastamalla vireillä­olo­todistuksen voimassa­olo. Oleskelu­lupa­kortin saa myöhemmin.

 2. Osaaminen ja kielitaito

  Suomeen saapuneilla ukrainalaisilla on hyvin monen alan ja vaatimustason osaamista, joten osaajia voi löytyä kaikenlaisiin tehtäviin. Monella on hyvä englannin kielen taito, jotkut puhuvat vain ukrainaa tai venäjää.

 3. Palkka

  Ukrainalaiselle työntekijälle tulee maksaa samaa palkkaa kuin kelle tahansa vastaavasta työstä työehtosopimuksia sekä Suomen lakeja ja asetuksia noudattaen.

 4. Majoitus

  Työnantajan kannattaa tarvittaessa auttaa työntekijää löytämään sopiva asunto mahdollisimman läheltä työpaikkaa. Jos palkkaat työntekijät Baronalta, apuna on työntekijän oma yhteyshenkilö.

 5. Päivähoito ja perusopetus

  Kaikilla lapsilla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Tilapäinen suojelu ei tuo automaattisesti oikeutta päivähoitoon, mutta monet kunnat ja vastaanottokeskukset pyrkivät auttamaan päivähoidossa.

Jos tiedossasi on jo ukrainalainen työntekijä, mutta hänellä ei ole tilapäistä suojelua, hänen tulee hakea sitä henkilökohtaisesti poliisilta tai rajaviranomaiselta. Hän voi aloittaa työt heti saatuaan vireilläolotodistuksen tilapäisen suojelun hakemuksesta. 

Viiva osioiden välissä

Haluatko apua? Barona on ratkaisu

Jos haluat hoitaa työllistämisen helposti, voit jättää kaiken meidän huoleksemme. Me autamme työntekijöitämme kaikissa lupa-asioissa ja varmistamme, että heillä on turvalliset ja luotettavat lähtökohdat elää elämäänsä Suomessa. Voimme hoitaa rekrytoinnin tai vaikka koko työsuhteen toiveidenne mukaan. Jo sadat sotaa paenneet ukrainalaiset ovat hakeneet töitä Baronan kautta – ja odottavat nyt innokkaasti mahdollisuutta aloittaa.

Ota yhteyttä

Elina Koskela
Elina Koskela
Johtaja, kansainvälinen henkilöstöelina.koskela@barona.fi