Koronasulku on inhimillinen kriisi – työnhaun sparraus ja valmennukset auttavat eteenpäin

Mikael Nuotio 10.3.2022

Hotelli- ja ravintola-alan ammattilaiset ovat kullan arvoisia. Heidän pitäminen alalla on jatkuvuuden elinehto. –Mikael Nuotio

Ravintoloihin asetetut sulut tulivat voimaan osassa Suomea ja alan ammattilaiset jäävät suurelta osin ilman työtä. Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia. Henkilökohtaiset työnhakusparrit ja hyvinvointivalmennukset auttavat hankalassa tilanteessa olevia tekijöitä eteenpäin.

Hallituksen toimeenpanema ravintola-alan sulku vaikuttaa hotelli-ja ravintola-alan tekijöihin kovalla kädellä. Moni tilanteesta huolissaan oleva alan tekijä on jo ideoinut erilaisia hyväntekeväisyyskampanjoita tukeakseen työntekijöitä. Tilanne vaatii paljon luovuutta meiltä kaikilta – ja kykyä auttaa tarvittaessa niitä, jotka ovat heikoimmassa asemassa.

Alan ammattilaiset ovat kullanarvoisia. Heidän pysyvyytensä alalla jatkossakin on koko toiminnan elinehto. Baronan työelämätutkimuksen mukaan tällä hetkellä lähes puolet vastanneista ovat miettineet alan vaihtamista toiseen koronan vuoksi. Tämä on huolestuttava määrä ja iso haaste myös koko hotelli- ja ravintola-alalle. Jotain pitäisi siksi tehdä uudella tavalla, että tekijät pidetään mukana jatkossakin.

Kaikki auttavat siten, miten se on heille luontevinta. Meillä työelämäyhtiönä on luonnollista, että tuemme tekijöitä poikkeusoloissa siinä, missä parhaiten osaamme: työelämässä ja sen kehittämisessä. Sulun aikana Baronan konsultit tarjoavat esimerkiksi työntekijöille henkilökohtaisia työnhaunsparreja. Tämän lisäksi tarjolla halukkaille on myös hyvinvointivalmentajan jaksamiseen liittyviä valmennuksia.

Freesausta jo olemassa oleviin taitoihin

Joku voi silti ihmetellä, että miksi jo palkkalistoilla olevia ammattilaisia opetetaan hakemaan töitä, mutta poikkeuksellinen tilanne vaatii uusia tulokulmia. Koronavuoden aikana konsulttimme ovat huomanneet, että ravintola-alan työntekijöiden työhakutaidoissa on kehittämisen varaa.

Alalla on ollut pitkään vajausta työvoimassa ja osaavat ammattilaiset työllistyvät helposti verkostojen kautta. Ansioluetteloa ja videohaastatteluja ei ole välttämättä aiemmin tarvinnut tehdä.

Majoitus- ja ravitsemisalan osaajilla on kuitenkin hurja määrä osaamista, joka pitää vain osata sanoittaa hieman nykyistä paremmin.

Elämä jatkuu – ehkä jo ihan pian

Maailma on todellakin tällä hetkellä aivan poikkeuksellisessa tilanteessa. Tyypillisesti tässä kohtaa paahtaisimme täysillä kesän rekrytointeja ja tietenkin valmistaudumme yhteiskunnan avautumiseen koko ajan. Mutta myös meille itsellemme on merkityksellistä auttaa alaa ja sen ihmisiä konkreettisin teoin täysin ennenkuulumattomassa tilanteessa.

Elämä kuitenkin jatkuu, ennemmin tai myöhemmin. Normaalit työsuhteen hoidolliset asiat ja rekrytointi jatkuu ennallaan sillä sekunnilla, kun se on taas mahdollista.