Barona Future Day 2022
Vastuullinen kasvu. Osaajapula. Työelämän murros. Tulevaisuutta tehdään nyt kovaa vauhtia. Miten ratkotaan liiketoiminnan haasteita ja kuinka johdetaan kasvua, jotta ollaan future-proof – valmiita tulevaan?
Barona Future Day 10.5.2022
Tulevaisuutta sanoittivat
Kaisa Hietala
Kaisa Hietala on ympäristö- ja ilmastohaasteiden sekä liiketoiminnan yhdistämiseen erikoistunut johtaja ja Exxon Mobilin hallituksen jäsen. Hietalalla oli keskeinen rooli Nesteen muutoksessa maailman suurimmaksi uusiutuvan dieselin tuottajaksi, minkä Harvard Business Review on listannut yhdeksi vuosikymmenen parhaimmista bisnestransformaatioista.
Peter Nyman
Peter Nyman on karismaattinen ja tilannetajuinen yritystapahtumien juontaja sekä Suomen parhaimpia moderaattoreita. Hänellä on satojen isojen seminaarien kokemus ja tv-uransa aikana hän on voittanut lukuisia Telvis- ja Venla-palkintoja.
Jyri Häkämies
Jyri Häkämies on Elinkeinoelämän toimitusjohtaja, joka on suomalaisille tuttu myös elinkeinoministerinä, puolustusministerinä ja valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.
Elina Pylkkänen
Elina Pylkkänen on työllisyysasioista vastaava alivaltiosihteeri työ- ja elinkeinoministeriössä. Hän on taloustieteilijä, joka on toiminut myös taloudellisen tutkimuslaitoksen johtajana ja valtiovarainministeriössä finanssineuvoksena.
Ilkka Halava
Ilkka Halava on eturivin tulevaisuustutkija, työyhteisön kehittäjä ja suomalaisen puhujataivaan kestotähti. Ilkka on lukuisien organisaatioiden luottosparraaja yli 400:n organisaation ja 200:n johtoryhmän kokemuksella.
Elina Koskela
Elina Koskela vastaa Baronan kansainvälisten osaajien palveluista. Elinalla on lähes 20 vuoden mittainen laaja-alainen kokemus HR-alalta, ja on käynnistänyt rekrytointeja niin EU:n sisäisesti kuin kolmansista maista lukuisten yritysten kanssa.
Pasi Tolppanen
Pasi Tolppanen on YIT:n Infrasegmentin johtaja ja konsernin johtoryhmän jäsen. Pasilla on kokemusta hallitustyöstä, johtamisesta, asiantuntijatehtävistä, projektitoiminnasta sekä opetus-, tutkimus- ja kehitystyöstä.
Ansu Lönnberg
Ansu Lönnberg on Mainframe Industriesin Head of Studio ja yksi 13:sta perustajasta. Mainframe on pelistudio, joka kehittää massiivista monen pelaajan verkkopeliä 70:n pelikehittäjän voimin Suomessa, Islannissa ja Ranskassa.
Ilkka Kivimäki
Ilkka Kivimäki on Maki.vc:n perustajaosakas, joka on perustanut kasvuyhtiöitä ja tuntee pohjoismaisen start-up-maailman erinomaisesti. Ilkka on esimerkiksi Woltin ensimmäinen sijoittaja ja entinen hallituksen puheenjohtaja.
Mikko Mursula
Mikko Mursula on Ilmarisen varatoimitusjohtaja ja sijoitusjohtaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä Mikko on toiminut muun muassa FIM Oyj:n ja varainhoidon toimitusjohtajana sekä useissa pääomamarkkinoihin liittyvissä johtotehtävissä.
Taru Tujunen
Taru Tujunen on tehnyt pitkän uran suomalaisen politiikan ytimessä. Viime vuodet Ellun Kanojen toimitusjohtajana hän on työskennellyt suomalaisen yrityselämän ja yritysjohdon tukena ja apuna. Taru on myös Baronan hallituksen puheenjohtaja.
Lassi Määttä
Lassi Määttä aloitti Baronan toimitusjohtajana syyskuussa 2021 mutta on pitkän linjan baronalainen, joka työskenteli vuodet 2004–2018 Baronan liiketoiminnan johtotehtävissä. Välissä Lassi toimi eri yhtiöiden hallituksissa sekä Bravedo-yhteisön kehityshankkeissa.
Iltapäivän teemat
- Vastuullinen kasvu
Mahtuvatko sanat ”vastuullinen” ja ”kasvu” samaan lauseeseen? Miten luodaan vastuullista kasvua, jossa palveluiden ja tuotteiden kehityksessä on huomioitu vastuullisuuden eri ulottuvuudet? Vai onko kasvu edes mahdollista – saammeko Suomeen tarpeeksi investointeja? Miten maailman tilanne vaikuttaa tulevaisuuteen? Näkökulmia räjähtävästi kasvavasta scale-upista sekä sijoittajan näkökulmasta.
- Osaajapula
Ilman osaavaa ja riittävää työvoimaa Suomen tulevaisuus ei ole turvattu. Huoltosuhde heikkenee, mutta ratkaisuja on. Tartummeko niihin ja voivatko ne toimia jopa menestyksen tekijänä? Miten kilpailemme työntekijöistä kansainvälisillä markkinoilla? Näkökulmia eläkeyhtiön kannalta ja keskustelua tunnistetuista keinoista sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista niin ison perinteisen yrityksen kuin tech scale-upin näkökulmasta.
- Työelämän murros
Työn tekeminen muuttuu, ja se haastaa työn sisältöä ja rakenteita. Olemmeko valmiita muutokseen? Millaista työelämää luomme? Mitä osaamista meillä tulee olla? Miten pidämme siitä kiinni? Miten diversiteetti ja inklusiivisuus näkyvät työyhteisöjen arjessa, kun uusi sukupolvi astuu johtoon? Voiko muutosta ja kannattavaa bisnestä tehdä samaan aikaan? Näkökulmia arvoketjusta liiketoiminnassa.