Joustavuutta ja optimointia – henkilöstövuokrauksen ABC

Eeva Louko 26.4.2021

Vastaanottotyöntekijä

Henkilöstövuokraus voi olla erinomainen ratkaisu niin vaihteleviin henkilöstötarpeisiin, rekrytointiin kuin resursointiinkin. Silti vuokratyön ympärillä käydään edelleen värikästäkin keskustelua puolesta ja vastaan. Kokosimme yhteen tärkeimmät pointit siitä, mitä henkilöstövuokraus oikeasti tarkoittaa, miten se käytännössä toimii ja miten se hyödyttää yritystäsi.

Mitä henkilöstövuokraus tarkoittaa?

Henkilöstövuokrauksessa yritys ulkoistaa työntekijöiden rekrytoimisen ja henkilöstöhallinnon osaavalle kumppanille. Puolestasi hoidetaan kaikki työhaastatteluista työehtosopimusten tulkintaan. Vuokratyöntekijän työnantaja toimii henkilöstövuokrausyritys, mutta työntekijä työskentelee asiakasyrityksessä. Tilaaja perehdyttää työntekijän sekä antaa työtehtäviä – ja huolehtii työturvallisuudesta ja tarvittaessa asianmukaisista suojavarusteista. Työntekijän palkkaus sovitaan erikseen ja palkka on vähintään työehtosopimuksen mukainen.

Mihin kaikkeen vuokratyövoimaa voi käyttää?

Henkilöstövuokraus tarjoaa joustavuutta vaihteleviin tilanteisiin ja auttaa resursointihaasteissa, kuten päivä-, viikko- tai kuukausikohtaisissa vaihteluissa, kiiresesongeissa, äkillisissä lisääntyneissä työmäärissä, sairaslomapaikkauksissa, mutta myös esimerkiksi pidempiaikaisissa projektitöissä. Henkilöstömäärän optimoiminen vuokratyöntekijöiden tukemana helpottaa omien työntekijöiden kasvanutta työtaakkaa.

Lisäksi henkilöstövuokrauspalvelun avulla rekrytointistressi katoaa, hallinnollinen työ vähenee ja aikaa vapautuu oman liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen. Vuokratyö on siis kaiken kaikkeaan oivallinen vaihtoehto yrityksille osaamisalasta tai työsuhteen pituudesta riippumatta.

Katso videolta, miten Kotipizza-yrittäjä Kati Rusanen hyötyi Baronan henkilöstövuokrauspalveluista. 

Miten valitsen osaavan kumppanin?

Sujuvuuden ja laadun varmistamiseksi kumppani on tärkeää valita huolella. Makuja ja mieltymyksiä on monia, mutta päätöstä tehdessä on syytä pitää mielessä muutama seikka. Tärkein näistä on valita kumppani, joka tuntee yrityksesi toimintaympäristön erityispiirteet ja -haasteet. Lisäksi kumppanin pitää pystyä toimittamaan luotettavasti ja nopeasti osaavia tekijöitä sinne, missä heitä tarvitaan. Varmista myös, että kumppani on vastuullinen toimija, joka pystyy varmistamaan myös työntekijöiden hyvän kohtelun sekä työturvallisuuden.

Kuka tekee mitä – ja miten yhteistyö käynnistetään?

Olet valinnut kumppanin? Hienoa. Sen jälkeen solmitaan kirjallinen palvelusopimus, johon kirjataan osapuolien vastuualueet ja velvollisuudet. Henkilöstöpalvelualan liiton yleiset palveluehdot ovat alalla yleisesti käytetty osana palvelusopimusta. Niissä määritellään keskeisiä pelisääntöjä yhteistyölle. Kiinnitä lisäksi muutamiin seikkoihin erityistä huomiota sopimuksen laatimisvaiheessa:

  • Rekrytointiajan ja -palkkion määrittely. Tämä tarkoittaa sitä aikaa, jolloin työntekijä voi ilman erillistä korvausta siirtyä palvelukseesi. On hyvä sopia myös korvaussummasta, jonka kumppani laskuttaa, mikäli työntekijä halutaan siirtää omille palkkalistoille ennen rekrytointiajan päättymistä.
     
  • Palvelusopimuksen irtisanominen. Yleiset palveluehdot ottavat kantaa tilatun työntekijän irtisanomiseen tilauksen ollessa voimassa. Nämä on hyvä tiedostaa työvoimaa tilatessa.
     
  • Riskien hallinta. Neuvottele myös toimintatavoista, joilla hallitaan riskiä, mikäli työmäärä laskee yllättäen. Isommilla henkilöstövuokrausyrityksillä on usein hyvät edellytykset löytää työntekijöille korvaavia töitä muista asiakasyrityksistään.

Kuulostaa hyvältä – mutta mitä tämä kaikki oikein maksaa?

Hinnoittelu on tavallisesti joko kiinteä tuntihinta tai kerroinhinnoittelu, jolloin sovittu tuntipalkka kerrotaan sovitulla veloituskertoimella. Hintaan luonnollisesti vaikuttaa myös haetun työntekijäprofiilin vaativuus, työpaikan sijainti, sovellettava työehtosopimus, aikataulu sekä tarpeiden kesto ja volyymi. Lisäksi rekrytoinnin alkukustannukseen vaikuttaa se, mikäli rekrytointiin tarvitaan lisäpalveluja kuten kyky- ja soveltuvuustestien toteuttamista tai räätälöityjä rekrytointimarkkinointiratkaisuja.

Henkilöstövuokraus on kokonaisvaltainen palveluratkaisu. Hinnoittelu sisältää niin työntekijän palkan, sen sivukulut, rekrytointityön, työsuhteen hallinnan koko työsuhteen ajalta, kuin sairauslomat. Siksi myös ennustettavuus ja optimointi helpottuu.

Henkilöstö­vuokraus
Henkilöstö­vuokrausJoustoa kasvuun ja kausien vaihteluun. Ennustettavuutta liiketoimintaan ja kustannusten hallintaan. Kaikille aloille kautta Suomen.Lue ratkaisuista