Case HOK-Elanto: Osaavat ravintola-alan ammattilaiset löytyvät kansainvälisellä rekrytoinnilla

Case HOK-Elanto: Osaavat ravintola-alan ammattilaiset löytyvät kansainvälisellä rekrytoinnilla

  1. Haaste

    HOK-Elannolla on yli 70 ravintolaa pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudenmaan alueella. Suomessa ravintola-alan henkilöstön saatavuus on kuitenkin varsin heikkoa, ja työvoimasta on kova kilpailu. Pelkällä kotimaisella työvoimalla HOK-elanto ei pystyisi ylläpitämään toimintaansa nykyisessä muodossaan.

  2. Ratkaisu

    Ratkaisuna osaajapulaan HOK-Elanto aloitti kansainvälisen rekrytoinnin yhdessä Baronan kanssa vuonna 2009. HOK-Elanto löysi Baronasta asiansa osaavan ja vastuullisen kumppanin, ja toiminnan varmistava yhteistyö on kestänyt jo 12 vuoden ajan. Pitkäaikainen yhteistyö on hionut kansainvälisen rekrytoinnin toimintamallit mutkattomiksi ja ammattitaitoiset kokit ovat tuoneet turvaa ravintolatoiminnan jatkuvuuteen.

HOK-Elanto on Suomen suurin alueosuuskauppa, joka toimii osana S-ryhmää. Meillä on paljon päivittäistavaratoimintaa, minkä lisäksi pyöritämme yli 70 ravintolaa pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudenmaan alueella. Aloitimme kansainväliset rekrytoinnit Baronan kanssa vuonna 2009, jolloin rekrytoimme ensimmäisen kerran kokkeja Filippiineiltä. Nyt jo 12 vuotta kestäneen yhteistyön aikana olemme tuoneet Filippiineiltä yli 100 työntekijää Suomeen, HOK-Elannon ravintolatoimialan henkilöstöpäällikkönä työskentelevä Satu Vennala kertoo.

Kansainvälinen rekrytointi tarjoaa ratkaisun ravintola-alan osaajapulaan

HOK-Elannon ja Baronan pitkäaikainen kumppanuus kansainvälisissä rekrytoinneissa on keskittynyt filippiiniläisiin kokkeihin, sillä Suomessa ravintola-alan ammattilaisista on kova kilpailu. Kansainväliset työntekijät ovat päässeet rakentamaan HOK-Elannolla omannäköistä urapolkua, ja useimmat heistä ovatkin edenneet esihenkilötehtäviin tai keittiömestareiksi organisaation sisällä.

– Lähdin mukaan ensimmäiselle rekrytointimatkalle tammikuussa 2009 varmistaakseni, että rekrytointi on eettistä ja kaikki hoituu sovitulla tavalla. Kokemus oli upea ja vakuutti meidät siitä, että Filippiinit on meille sopiva kohdemaa ja Barona asiansa osaava rekrytointikumppani. Saimme tällöin ensimmäiset 10 kokkia palkattua ja he tekivät välittömän vaikutuksen meihin sekä toimipaikkoihin, joihin he työllistyivät. Yhteistyömme on jatkunut katkeamatta siitä päivästä lähtien, Satu kertoo.

Satu Vennala, HR-päällikkö, HOK-Elanto

”Tosiasia on, että jos emme olisi aloittaneet kansainvälistä rekrytointia, emme pystyisi nykyisessä muodossa ylläpitämään toimintaamme.”

Satu Vennala, HR-päällikkö, HOK-Elanto

Kansainväliset osaajat tuovat iloa ja arvostusta keittiötyöhön

HOK-Elannon pitkäaikainen yhteistyö Baronan kanssa on hionut kansainvälisen rekrytoinnin toimintamallit mutkattomiksi. Satun mukaan filippiiniläiset työntekijät ovat tuoneet HOK-Elannon ravintoloihin hyvää fiilistä ja lujaa työmoraalia, johon kuuluu myös ylpeys ja arvostus keittiötyötä kohtaan.

– Keskustelemme Baronan kanssa tarpeista aina syksyisin, ja keväällä voimme luottaa saavamme heiltä upeita, ihania, ja ammattitaitoisia ravintola-alan ammattilaisia. Ensimmäisen vuoden ajan kansainväliset osaajat työskentelevät Baronan kautta, koska Barona huolehtii myös heidän kotoutumisesta sekä Suomeen sopeutumisesta. Kokemuksemme mukaan filippiiniläiset ovat päässeet todella hyvin mukaan työyhteisöön ja he ovat tuoneet mukanaan paljon huumoria ja iloa työpäiviin, Satu iloitsee.

Kansainväliset rekrytoinnit mahdollistavat toiminnan ylläpitämisen

Ammattitaitoiset kokit ovat tuoneet turvaa ravintolatoiminnan jatkuvuuteen, minkä lisäksi oikein mitoitetut henkilöstöresurssit ovat vähentäneet työntekijöiden painetta ravintoloiden kiireisessä arjessa. Satun mukaan kaikki HOK-Elannon 70 ravintolaa ovat vahvasti riippuvaisia kansainvälisestä työvoimasta.

– Suomessa ravintola-alan henkilöstön saatavuus on varsin heikkoa, joten meille kansainväliset rekrytoinnit ovat olleet korvaamaton apu. Tosiasia on, että jos emme olisi aloittaneet kansainvälistä rekrytointia, emme pystyisi nykyisessä muodossa ylläpitämään toimintaamme. Filippiiniläisillä osaajilla on merkittävä rooli meidän ravintoloissa, minkä lisäksi he ovat avanneet tien Suomeen myös muille kansainvälisille työntekijöille. Esimerkiksi tänä kesänä meidän toimipaikkoihin työllistyi ensimmäistä kertaa filippiiniläisiä tarjoilijoita, joista olemme hyvin iloisia, Satu kertoo.

Satu Vennala ja Baronan asiakkuuspäällikkö Carmela Siimeslahti ravintolassa

Kansainvälinen rekrytointi toiminut alusta alkaen

HOK-Elanto on tyytyväinen välittömään yhteistyöhön Baronan kanssa. Laadukkaan rekrytointiprosessin ansiosta ravintoloihin löydetään tarvittavat tekijät sovitun aikataulun puitteissa, mikä mahdollistaa toiminnan ennustettavuuden ja kehittämisen. Satun mukaan menestyksekäs yhteistyö Baronan kanssa perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja avoimeen vuorovaikutukseen.

– Kansainvälinen rekrytointi toiminut alusta alkaen todella hienosti Baronan kanssa. Olemme heidän kanssaan olleet koko ajan kumppaneita, pystymme puhumaan avoimesti ja meillä on erittäin matala yhteydenottokynnys. Barona on ehdottomasti Suomen vahvimpia osaajia kansainvälisissä rekrytoinneissa ja heillä on asenne ja osaaminen kunnossa, Satu kiittelee.

Myös Baronalle pitkäaikainen kumppanuus HOK-Elannon kanssa on ollut arvokas ja opettavainen matka, joka kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Erityisesti kansainvälisten rekrytointien saralla yhteistyötä kehitetään vuosi vuodelta.

– Olemme tehneet HOK-Elannon kanssa todella pitkään yhteistyötä. Yhteinen matkamme on saanut alkunsa Ravintola Kappelin ensimmäisestä työvuorosta ja kansainväliset rekrytoinnit aloitimme puolestaan vuonna 2009. Yhteistyö HOK-Elannon kanssa pitää sisällään monipuolisia henkilöstöpalveluita, kuten kansainvälistä rekrytointia, henkilöstövuokrausta ja -arviointeja. Meillä on HOK-Elannon kanssa erittäin tärkeä kumppanuus, jota kehitetään jatkuvasti Viimeisimpänä olemme rekrytoineet tarjoilijoita Filippiineiltä, kertoo Barona HoReCan asiakkuuspäällikkö Carmela Siimeslahti.

Kiinnostaako kansainvälinen rekrytointi?
Kiinnostaako kansainvälinen rekrytointi?Tutustu kansainvälisen työvoiman palveluihimme. Saat meiltä palvelut aina uuden työntekijän rekrytoinnista asettautumispalveluihin sekä kieli- ja kulttuurikoulutuksiin.Kansainvälinen rekrytointi