Maastohiihdon nuori yllättäjä Remi Lindholm: ”Pitää nauttia matkasta huipulle”

Katriina Sahlman 20.2.2023

Remi Lindholm, maastohiihtäjä, Suomi

”Jos on kymppejä tai tällaisia, käyn hiihtämässä pois ja jatkan reenaamista”, totesi Remi Lindholm Iltalehden haastattelussa (20.1.2023). Tämä kuvaa ulkopuoliselle tiivistetysti, miten kovaa ja tavoitteellisesti Suomen hiihtäjälupaus Remi Lindholm treenaa ja miten hän suhtautuu huippu-urheiluun yhtä tavanomaisesti, kuin tavallinen työntekijä työpäiväänsä. Loviisasta kotoisin oleva Remi tiesi jo nuorena haluavansa maailman huipulle. Matka sinne on voinut julkisuudessa näyttää helpolta, mutta takana on lukematon määrä harjoittelua ja kovaa työntekoa perheen ja taustajoukkojen tuella.

25-vuotias Remi Lindholm ei ole turhaan tuore yleisen sarjan Suomen mestari ja tuleva mitalitoivo helmikuun Planican MM-kisoissa. Remistä huokuu jäätävä itsevarmuus ja samalla teeskentelemätön nuoren ihmisen into, jolla hän on lähtenyt tavoittelemaan paikkaa huippu-urheilun kärkisijoilta.

– Nuorempana unelmoin hiihtäväni maailman huipulla, mutta ennen sitä pelasin futista ja halusin olla seuraava Ronaldinho. Uskon, että kaikki unelmat eivät toteudu koskaan, mutta silti pitää unelmoida isosti.

Remi teki jo nuorena rohkean päätöksen ja lähti opiskelemaan Vuokatin urheilulukioon kauas perheestään. Vuosien kuluessa unelmat kasvoivat ja samalla myös vaatimukset unelmien ja tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Pitää nauttia matkasta kohti tavoitteita. Uskon, että kannattaa tavoitella niitä unelmia, joiden eteen on valmis tekemään töitä. 

Energia on suunnattu oikeanlaiseen tekemiseen

Remi tosiaan on tehnyt töitä unelmiensa eteen – tavoitteet ovat myös olleet koko ajan selkeät ja kirkkaat. Omien sanojensa mukaan hän pitää treenaamisesta ja itsensä äärirajoille laittamisesta. Mistä hän saa tähän kaikkeen energian ja motivaation?

– Teen tätä siksi, että tämä on se asia, minkä osaan. Vaikka en pidä itseäni maailman lahjakkaimpana, olen valmis tekemään todella paljon työtä sen eteen, että pääsen maailman top 10 -hiihtäjien joukkoon.

Kovat tavoitteet vaativat luonnollisesti hyvää paineensietokykyä. Kisojen alla Remi pyrkii rauhoittumaan ja jättämään ylimääräiset asiat pois. Pettymyksiä hän pyrkii käsittelemään rauhallisesti, eivätkä hiihtosauvat lennä nurkkaan edes huonon kisamenestyksen jälkeen.

Itse kisatilanteessa Remi elää vahvasti hetkessä ja pyrkii tekemään kuten ennalta on mietitty ja toisaalta lukemaan tilannetta ja toimimaan sen mukaisesti. Paitsi kovaa fysiikkaa, kilpailutilanteessa tarvitaan myös jäätävää hermojen hallintaa.

Matka huipulle pitää sisällään sekä ylä- että alamäkiä

Moni nuori kokee tänä päivänä valtavasti paineita onnistumisten suhteen, mutta Remille onnistuminen on muutakin kuin sitä, että saavutetaan haluttu tavoite. Se on onnistunut matka, jossa on ylä- ja alamäkiä.

– Välillä puhutaan, että olet juuri niin hyvä, kuin sun edellinen kisa, mutta ei se nyt ihan niin mene. Pitää osata siirtyä eteenpäin ja nähdä asiat laajemmin. Muuttaa juttuja esimerikiksi harjoittelussa, jos joku ei toimi.

Remin elämään mahtuu muutakin kuin huippu-urheilu, kuten esimerkiksi mökkeily ja kalastus. Silti unelmat kulkevat koko ajan mukana. Tavoitteet ovat kirkkaat ja niihin pyritään määrätietoisesti.

Minkä neuvon Remi antaisi muille nuorille, jotka eivät ehkä tavoittele unelmiaan huippu-urheilussa, mutta esim. unelmaduuneja?

– Aina voi yrittää tehdä kaikkensa, että pääsee niihin unelmiin, mutta ennen kaikkea pitää tykätä tästä kaikesta, mitä se vaatii.

Se on hyvin sanottu nuorelta kestävyysurheilijalta, jonka matka huipulle on vasta alussa.

Barona on Suomen maastohiihtomaajoukkueen pääyhteistyökumppani. Kuva Suomen Hiihtoliitto.

Jussi Piirainen
Tulokset saavutetaan inhimillisyydelläMiten huippu-urheilussa saavutetaan tuloksia? Otimme haastatteluun Suomen hiihtomaajoukkueen valmentajan Jussi Piiraisen.Lue juttu