Logistiikka-alalta lukkosepäksi – työurahuolto auttoi Rasmusta umpikujassa

Laura Helander 7.5.2023

Kun Rasmus Tidenberg joutui pitkälle sairauslomalle logistiikka-alan tehtävistään, oli selvää, ettei työskentely fyysisesti raskaassa ympäristössä ollut enää vaihtoehto. Keskustelut Baronan työuravalmentajan kanssa auttoivat oivaltamaan, millaisia muita töitä Rasmus voisi osaamisellaan tehdä.

Rasmus kertoo päätyneensä logistiikka-alalle pian ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen, osittain sattumankin kautta. Jo lyhyessä ajassa hän ehti tykästyä alaan.

– Aloitin loppuvuodesta 2018 valokeräilyn ja satunnaisen inventoinnin merkeissä. Olen työskennellyt myös lähettämön puolella ja viimeisimpänä tein huonekaluliikkeen varastolla tavaran vastaanottoa, Rasmus summaa.

Saapuva tavara oli lähtökohtaisesti painavaa ja vajaan vuoden jälkeen homma alkoi tuntua ykköstyypin diabetesta sairastavasta Rasmuksesta liian raskaalta. Työhön liittyvää haastetta pyrittiin aluksi ratkomaan työnantajan kanssa Rasmuksen työtehtäviä muokkaamalla.

– Pääsin tekemään matalakeräilytrukilla keräilyä, joka oli vähän vähemmän fyysistä hommaa. Olkapääni meni kuitenkin keräilyn yhteydessä huonoon kuntoon, jolloin tartuin työnantajani väläyttämään mahdollisuuteen osallistua Baronan työurahuoltoon, Rasmus kertoo.

Uutta suuntaa lähdettiin etsimään työuravalmentajan avulla

Baronan työurahuolto on matalan kynnyksen palvelu, jonka tarkoituksena on tuoda ratkaisuja työelämän eri tilanteisiin ja haasteisiin. Kyseessä on työnantajan tarjoama työsuhde-etu, jossa työntekijä saa henkilökohtaisen uravalmentajan, jonka kanssa hän käy tilannettaan ja eri ratkaisuvaihtoehtoja läpi.

Rasmus kehuu työurahuollon valmennusprosessia kaikilta osin sujuvaksi. Hänen ilmaistuaan esihenkilölleen halukkuutensa lähteä mukaan valmennukseen, Baronalta otettiin häneen nopeasti yhteyttä ja yhteistyö valmentaja Antti Filppulan kanssa alkoi.

– Homma toimi alusta asti hyvin ja Antti oli mielestäni hyvä, mukava ja rento valmentaja. Koin hänen olevan todella ammattitaitoinen tyyppi, joka todella osasi hommansa, Rasmus sanoo.

Antti Filppula toteaa, että työurahuollon tehtävänä on auttaa valmennukseen hakeutuvaa henkilöä löytämään juuri hänelle paras ratkaisu ja suunta, jota kohti lähteä pyrkimään. Baronan työuravalmentajat tuovat tätä ajatellen pöytään laajan työmarkkina-asiantuntijuuden sekä tietämyksen erilaisista koulutusratkaisuista.

– Valmennettavalle laaditaan työurahuollossa urasuunnitelma, joka tähtää joko nykyisen työnantajan tarjoamiin tai ulkoisiin ratkaisuihin. Huomioimme suunnitelmaa tehdessämme aina sen, miksi henkilö on hakeutunut valmennukseen ja millaista ratkaisua hän itse toivoo, Antti kertoo.

Baronan työurahuolto
Tukea työelämän solmukohtiinBaronan työurahuolto tarjoaa avun matkalla kohti mielekästä ja omannäköistä työelämää.Lue työurahuollosta

Valmentajalta saatu tuki ja ohjaus olivat kullanarvoisia

Koska Rasmuksen kohdalla työ logistiikka-alalla oli fyysisten tekijöiden seurauksena poissuljettu, valmennuksessa lähdettiin yhdessä pohtimaan ulkoista ratkaisua uuteen työhön siirtymistä.

– Olin valmennuksen alkaessa aika lailla haavi auki tulevaisuuden suhteen. Toiveenani oli kuitenkin päästä nopeasti uudelleen kiinni töihin, sillä kahden lapsen vanhempana säännöllinen toimeentulo on tärkeää. Antti hahmotti hyvin tilanteeni ja minulla oli koko valmennuksen ajan ymmärretty olo, Rasmus kertoo.

Kun ensimmäisen Teams-palaverin yhteydessä käytiin läpi Rasmuksen työ- ja opintotaustaa, kävi ilmi, että hän oli suorittanut aiemmin turvallisuusalan perustutkinnon. Uusi ammatillinen suunta löytyikin lopulta aikaisempaan tutkintoon läheisesti liittyvältä alalta.

– Antti osasi ehdottaa minulle taustani ja kiinnostuksenkohteeni pohjalta eri työmahdollisuuksia ja sai sitä kautta minut innostumaan lukkosepän työstä, vaikkei homma ollut itselleni entuudestaan tuttua. Hänellä tietämystä tuntui olevan alasta kuin alasta, Rasmus huomauttaa.

Rasmus aloitti lukkosepän työn oppisopimuskoulutuksena keväällä 2022 ja pääsi sen puitteissa opettelemaan uutta työtä konkreettisesti tekemällä. Rasmus kiittelee valmentajaansa Anttia siitä, että löysi itselleen mieleisen paikan ja tuli sitä myös hakeneeksi.

– Sain Antilta sparrausta työhaastattelua varten ja hän soitti vielä koulutuksen alkamisen jälkeen kyselläkseen, miten homma on lähtenyt käyntiin. Saamani ohjaus oli todella kullanarvoista, Rasmus toteaa.

Työurahuollosta saaduista työkaluista on pitkäaikaista hyötyä

Vaikka Rasmus joutuikin luopumaan työstään logistiikka-alalla, työurahuolto sai hänet tuntemaan, että työnantaja haluaa pitää hänestä huolen ja häntä halutaan auttaa eteenpäin.

– Koin sairaslomalle jäätyäni olevani urani kanssa vähän solmussa. Oli hienoa, että pääsin työurahuollon kautta keskustelemaan valmentajan kanssa luottamuksellisesti tilanteestani, Rasmus kertoo.

Valmennuksen yhteydessä saatu tieto eri aloista ja työtehtävistä avarsi Rasmuksen käsitystä työelämästä ja tarjolla olevista vaihtoehdoista. Hänen kokemuksensa työurahuollosta onkin pelkästään positiivinen.

– Sain myös paljon konkreettisia oppeja työhakua ajatellen, mikä oli mielestäni yksi valmennuksen paras juttu. Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole ollut ehkä suurin vahvuuteni, mutta Antti neuvoi, miten hakemus kannattaa rakentaa ja mitä asioita CV:ssä kannattaa tuoda esille. Koenkin saaneeni valmennuksesta työkaluja, joita voin hyödyntää myös tulevaisuudessa, Rasmus iloitsee.

Apunasi uuden äärellä
Apunasi uuden äärelläEtsitkö uutta suuntaa työelämässä? Baronan työkykypalveluiden moniammatillisen tiimin reilut 20 työuravalmentajaa ja asiantuntijaa ovat valmiina auttamaan sinua.Tutustu työuravalmentajiin