Reloven esihenkilöt osallistuivat Baronan Koutsien järjestämään valmennukseen.

Case Relove & Koutsit: Esihenkilövalmennus toi ryhtiä tekemiseen ja tukee kasvua

  1. Haaste

    Relove on tehnyt Baronan kanssa yhteistyötä rekrytointien osalta jo vuodesta 2017 alkaen ja onnistunut vuosien varrella kasvattamaan liikkeidensä ja henkilöstönsä määrää nopealla tahdilla. Samalla vastuullisempiin rooleihin on haluttu nostaa hyviä tyyppejä, joilla ei kuitenkaan välttämättä ole ollut aiempaa esihenkilötaustaa.

  2. Ratkaisu

    Relove otti avukseen Baronan Koutsien esihenkilövalmennuksen, jonka sisältö räätälöitiin yrityksen tarpeisiin sopivaksi. Valmennusta järjestettiin keväällä 2022 kaikille Reloven senhetkisille esihenkilöille ja loppuvuodesta yrityksen johto sai sparrausta liiketoiminnan valintoihin. Valmennus antoi Reloven henkilöstölle tärkeitä työkaluja vastuulliseen toimimiseen ja loi uskallusta omaan tekemiseen.

”Se, että esihenkilöt tietävät vastuunsa, luottavat paremmin omaan osaamiseensa ja uskaltavat viedä asioita tarvittaessa eteenpäin on helpottanut tekemistä paljon ja tuonut ryhtiä toimintaan. Koutsien avulla olemme saaneet esihenkilöporukkamme valmennettua sellaiseen kuntoon, että meillä on hyvät edellytykset mennä yhdessä eteenpäin.”
Eero Ukkonen, toimitusjohtaja, Relove
Eero Ukkonen, toimitusjohtaja, Relove

Relove on Noora Hautakankaan 2016 perustama, second hand -myymälät ja kahvilat konseptissaan yhdistävä yritys, joka on laajentunut kovaa vauhtia ja onnistunut Baronan rekrytointiosaamisen avulla reilussa vuodessa lähes tuplaamaan henkilöstömääränsä. Viimeisimpänä yritys avasi myymälänsä marraskuussa 2022 Tampereen Stockmann-tavarataloon.

Reloven toimitusjohtajana toimiva Eero Ukkonen kertoo kasvusuunnitelman olevan myös tulevaisuutta ajatellen kunnianhimoinen. Yritys pyrkii jatkuvasti kehittämään palveluitaan, mutta on nopean kasvun keskellä halunnut pitää pääosaamisestaan kiinni ja keskittyä ensisijaisesti sisäisten prosessiensa parantamiseen.

– Tiedostamme, että kasvumme on kiinni hyvästä henkilöstöstä ja mitä paremmin henkilöstö tietää omat vastuunsa ja uskaltaa ne kantaa, sitä paremmin pystymme viemään toimintaamme eteenpäin. Henkilöstömäärän kasvun myötä olemme iloksemme pystyneet tarjoamaan työntekijöillemme myös mahdollisuuksia edetä urallaan, Ukkonen kertoo.

Reloven perustanut yrittäjä noora Hautakangas ja Reloven toimitusjohtaja Eero Ukkonen.

Reloven perustanut yrittäjä Noora Hautakangas ja toimitusjohtaja Eero Ukkonen haluavat panostaa Reloven henkilön kehitykseen.

Ukkosen mukaan moni lähteekin mielellään etenemään, muttei aiemman esihenkilökokemuksen puuttuessa välttämättä täysin hahmota, mitä kaikkea uusi titteli tuo mukanaan. Lisätäkseen esihenkilöidensä ymmärrystä rooliinsa liittyvästä vastuusta ja taatakseen näille alusta asti paremmat edellytykset menestyä tehtävissään, Relove päätti kääntyä Koutsien valmennusverkoston puoleen.

Relove sai vaikuttaa kokonaisvaltaisen valmennuspaketin sisältöön

Koutsit järjesti keväällä 2022 esihenkilövalmennuksen kaikille Reloven pääkaupunkiseudun toimipisteissä työskenteleville esihenkilöille. Valmennuspaketin sisältö räätälöitiin yhdessä Koutsien Markus Apulin kanssa, joka vastasi myös sen toteutuksesta.

– Alusta asti oli selvää, että Markuksella on todella kova kokemus ravintolapuolesta. Hän laati yhteisen aloituspalaverimme pohjalta ehdotuksen kokonaisuudesta ja onnistui sisällyttämään siihen meille aidosti tärkeimmät asiat, Eero Ukkonen kertoo.

Valmennuspäivien aikana käytiin läpi ravintola-alan ja kaupan alan työehtosopimuksia ja pureuduttiin tarkemmin siihen, miten kukin kokee itsensä esihenkilönä ja kuinka tiimi saadaan toimimaan tuloksellisesti yhdessä. Viimeisenä etappina toimi syksyn 2022 aikana Ukkoselle ja Hautakankaalle järjestetty yritysvalmennus, jossa tarjottiin sparrausta liiketoiminnan valinnoissa.

– Meillä Relovella on keskiössä lempeän rohkea johtamiskulttuuri ja haluamme kouluttaa itseämme muun henkilöstön rinnalla, jotta pysymme ajan hermolla ja osaamme toimia oikein. Koimme tärkeäksi, että valmennuksesta saatiin leivottua kokonaisvaltainen paketti paitsi meidän esihenkilöille, myös meille yrityksen johdolle, Ukkonen kertoo.

Esihenkilöt saivat rohkeutta ja ryhtiä tekemiseensä

Eero Ukkonen toteaa, että varsinkin uusi esihenkilö voi kokea epävarmuutta roolissaan, vaikka siihen liittyvää osaamista olisi runsaastikin. Valmennuksen ansiosta työntekijöillä jo valmiina olevia taitoja saatiin paremmin kaivettua käyttöön.  

– Se, että esihenkilöt tietävät vastuunsa, luottavat paremmin omaan osaamiseensa ja uskaltavat viedä asioita tarvittaessa eteenpäin on helpottanut tekemistä paljon ja tuonut ryhtiä toimintaan. Koutsien avulla olemme saaneet esihenkilöporukkamme valmennettua sellaiseen kuntoon, että meillä on hyvät edellytykset mennä yhdessä eteenpäin, Ukkonen iloitsee.

Ravintola-alan koulutukset
Ravintola-alan koulutuksetHoreca-alalla riittää jatkuvasti uutta opittavaa. Räätälöitävät valmennukset ovat kustannuksiltaan järkevä tapa ylläpitää henkilökunnan ammattitaitoa.Lue koulutuksista

Ukkosen mukaan kaikki esihenkilöt ovat suhtautuneet valmennukseen innolla. Koutseilta saadut työkalut auttavat jatkossakin palauttamaan mieleen esihenkilötyön kannalta tärkeitä asioita.

– Yksi tärkeä asia, joka sieltä nousee esille, on itsensä johtamisen taito. Oma pakka pitää pystyä pitämään kasassa, jotta voi johtaa muita. Sen kautta meillä on porukka havahtunut priorisoimaan tehtäviään aiempaa tehokkaammin.

Sujuva yhteistyö saa todennäköisesti jatkoa tulevaisuudessa

Barona on ollut Relovelle henkilöstöasioita ajatellen kokonaisvaltainen kumppani jo vuodesta 2017 alkaen ja tällä hetkellä kaikki yrityksen rekrytoinnit tapahtuvat Baronan kautta. Koutsien valmennus vahvisti tyytyväisyyttä kumppaniin entisestään.

– Yhteistyömme on sujunut kuin vettä vaan ja iloitsemme siitä, että meille on löytynyt kumppani, jonka kanssa pystymme kasvamaan. Baronan toiminnassa asioita tehdään asiakaslähtöisesti ja yhdessä. Yhteyshenkilöt ovat lisäksi kiinnostuneita seuraamaan, mihin suuntaan asiat kehittyvät ja millaisia tuloksia saadaan, Ukkonen kiittelee.

Marraskuussa 2022 Tampereelle avatun liikkeen osalta työntekijöitä päästiin valikoimaan 780 hakijan joukosta. Ukkonen toteaa, että uudessa myymälässä on otettu vahva startti, mutta lisäkoulutuksen tullessa ajankohtaiseksi Koutsien osaamiselle on taas takuuvarmasti käyttöä.

– Henkilöstön kouluttaminen ei ole yritykselle missään nimessä pieni asia, mutta sillä on todella merkittävä arvo kasvun kannalta. Uskon siihen, että jokainen euro, joka me laitetaan henkilöstöön, saadaan myös moninkertaisesti takaisin, Ukkonen huomauttaa.

Noora Hautakangas x Samasta vai erikseen? -podcast
Noora Hautakangas x Samasta vai erikseen? -podcastJohtamiskulttuuri ja itsensä johtamisen teema olivat pöydällä myös Reloven perustaneen Noora Hautakankaan vierailessa Barona Horecan ravintola-alan ilmiöihin keskittyvässä Samasta vai erikseen? -podcastissa.Kuuntele jakso
Onnistumisia rekrytoinneissa
Onnistumisia rekrytoinneissaBarona on auttanut Relovea rakentamaan kasvutarinaansa vuodesta 2017 asti. Lue myös tästä yhteistyöstä!Lue juttu