Saitko kutsun erikoiskaupan työhaastatteluun? Tällainen näytön paikka on edessäsi
Onnistuitko tavoittamaan erikoiskaupan puolelle suunnatulla työhakemuksellasi rekrytoijan huomion ja nyt sinusta halutaan kuulla lisää? Mahtavaa – ja varmasti myös aikamoisen jännittävää!
Edessäsi on nimittäin todennäköisesti vielä yksi tai useampi näytön paikka, jossa pääset rekrytoijan juttusille joko yksin tai osana isompaa ryhmää. Kyllä, kyse on haastattelusta!
Vaikka työnhaku olisikin muuten tuttua kauraa, oma tie ei välttämättä ole aiemmin edennyt haastatteluvaiheeseen asti ja sen sisältö on saattanut jäädä mysteeriksi. Mitä haastattelutilanteelta oikein on odotettavissa ja miten voisit valmistautua vakuuttamaan rekrytoijan siitä, että juuri sinä olet paras valinta haussa olevaan tehtävään?
Pohdi jo valmiiksi, mitä haluat haastattelussa itsestäsi viestiä
Haastatteluvaiheessa hakupapereiden perusteella kiinnostavaksi katsotun hakijan persoona halutaan päästää parrasvaloihin. Samalla hakijalle tarjoutuu mahdollisuus osoittaa häneltä todella löytyvän työn kannalta keskeisiä ominaisuuksia, jotka ovat siihen asti olleet vain sanoja paperilla.
Haastatteluun voi kuulua useampikin vaihe riippuen siitä, millaiseksi rekrytoija on hakuprosessin muotoillut. Oli haastattelun muoto mikä tahansa, tärkeintä on tuoda sen aikana esille, että olet aidosti kiinnostunut työtehtävästä ja haluat tehdä parhaasi siinä menestyäksesi!
Baronan henkilöstökonsulttina ja erikoiskaupan puolella itsekin pitkään työskennelleenä muistuttaisin, ettei työkokemuksen puutetta kannata haastatteluun valmistautuessa liikaa jännittää – CV:si ja hakemuksesi lukeneella rekrytoijalla on jo valmiiksi tieto siitä, millaista työkokemusta sinulla on taustallasi.
Videolla hakupaperilta tutun hakijan persoona herää eloon
Toisinaan rekrytoija saattaa pyytää potentiaalisia hakijoita videoimaan vastaukset muutamaan työtä koskevaan kysymykseen. Videot voivat toimia rekrytoijan apuna hänen tehdessään päätöstä siitä, kenet hakijoista kutsutaan varsinaiseen haastatteluun.
Vaikka juteltavaa ei tarvitsekaan keksiä tyhjästä, kuvaustilanne on silti monelle jännittävä asia ja kameralle puhuminen voi tuntua epäluontevalta. Miten videon välityksellä voisi esiintyä edukseen?
Jo pelkästään se, että uskaltaudut esiintymään videolla osoittaa sinulla olevan kaupan alalla vaadittavaa reipasta asennetta, varsinkin jos pyrit puhuessasi katsomaan kameraan ja muistat välillä myös hymyillä. Hyvää jälkeä syntyy yleensä, kun muistaa lisäksi rauhoittaa kuvaustilanteen ja miettii jo valmiiksi ennen rec-nappulan painamista, mitä aikoo sanoa. Vastaustesi ei tarvitse olla pitkiä – hyvin kiteytetyllä vastauksella osoitat, että olet sisäistänyt kysymyksestä olennaisen.
Videohaastattelua ei sitä paitsi tarvitse saada yhdellä otolla purkkiin, vaan kuvata voi useammankin oton, jos tulokseen ei heti ole tyytyväinen. Samalla oma olemus rentoutuu usein juuri sopivalla tavalla ja vastauskin tulee annettua luontevammin. Videohaastattelupyyntöön on silti hyvä pyrkiä reagoimaan mahdollisimman nopeasti – tällöin rekrytoija näkee sinun olevan aidosti kiinnostunut paikasta.
Henkilökohtainen haastattelu on tilaisuus tutustua puolin ja toisin
Varsinaisessa haastattelutilanteessa on yleensä suhteellisen lyhyt hetki aikaa tehdä vaikutus rekrytoijaan. On aina positiivista, jos hakija on nähnyt hieman vaivaa selvittääkseen haun kohteena olevasta yrityksestä edes perusasiat tai miettinyt työpaikkailmoituksen pohjalta valmiiksi, mitä asioita haluaa haastattelun aikana tuoda itsestään esille.
Erikoiskaupan puolella on tarjolla pitkälti asiakaspalvelutehtäviä, joissa vaaditaan uskallusta lähestyä asiakasta ja kykyä reagoida hektisessä ympäristössä vaihteleviin tilanteisiin. Itselläni on erikoiskaupan rekrytointeja tehdessä tapana pyytää hakijoita kuvailemaan, millainen on hyvä asiakaspalvelija. Sen kautta selviää, kohtaavatko hakijan odotukset ja työnkuva toisensa ja miten hän näkee mahdollisuutensa työssä menestyä.
Olisi väärin sanoa, että jokaiseen erikoiskaupan asiakkuuteen sopisi tasan yksi tietty tyyppi. Haastattelussa kannattaakin pyrkiä olemaan niin oma itsensä kuin vain pystyy, mutta omaa asiakaspalveluhenkisyyttä on silti hyvä viestiä olemuksellaan – nyrpeästi ja lyhytsanaisesti vastaileva työnhakija tuskin voittaa rekrytoijaa puolelleen.
Muista, ettei henkilökohtainen haastattelu ole mikään ristikuulustelu, vaan tutustumista tehdään sen aikana molemmin puolin. Parhaimmillaan haastattelu etenee luontevasti jutustellen aiheesta toiseen ja haastattelusta voi muotoutua todella paljon hakijan itsensä näköinen.
Ole siis itsekin valmiina esittämään kysymyksiä! Ne osoittavat, että olet todella kiinnostunut työstä ja voivat kertoa rekrytoijalle, mitä asioita työnantajassa arvostat tai mitä pidät oman kehityksesi kannalta tärkeänä. Mieti mielellään jo valmiiksi kysymys, jolla voisit jättää haastattelijalle parhaan mielikuvan itsestäsi.
Ryhmähaastattelussa tarkkaillaan, miten yhteispelisi toisten kanssa toimii
Vaikkei avoimeen paikkaan lähtökohtaisesti vaadittaisikaan aiempaa kokemusta kaupan alalta, osalla hakijoista sitä saattaa löytyä jo rutkasti. Varsinkin ryhmähaastattelussa tuleekin helposti verranneeksi itseään muihin.
Miten siis kannattaisi valmistautua mahdolliseen ryhmähaastatteluun, jotta siellä voisi antaa parastaan taustasta riippumatta?
Ensiksikin kannattaa muistaa, ettei haastattelukutsua lähetetä, jos hakijan työkokemus ei rekrytoijan mielestä ole CV:n perusteella riittävä – jokainen haastatteluun kutsuttu on paikkansa siellä ansainnut. Ryhmähaastattelussa ei sitä paitsi niinkään keskitytä vertailemaan hakijoiden kokemuksia tai motivaatiota, vaan oman soveltuvuutensa alalle voi osoittaa konkreettisesti taidolla toimia yhdessä muiden kanssa, yleisenä reippautena ja ratkaisukeskeisyytenä.
Ryhmähaastatteluun sisältyy nimittäin usein jonkinlainen ryhmätehtävä, jonka aikana hakijoiden pitää esimerkiksi laittaa työhön liittyviä asioita tärkeysjärjestykseen ensin itsenäisesti ja sen jälkeen pohtia asiaa yhdessä ryhmän kanssa.
Haastattelijan tarkkailun kohteena on ryhmän dynamiikkaa ja se, kuinka hakijat haluavat omalla panoksellaan vaikuttaa ryhmän tuloksiin. Liikaa ei kannata jäädä pohtimaan sitä, mikä vastaus miellyttäisi parhaiten työnantajaa – valintoihin heijastuvat nimittäin hakijoiden arvot, odotukset ja toiveet, joista rekrytoija on myös kiinnostunut.
Luota itseesi – hyvä hakija erottuu kyllä joukosta jännityksestä huolimatta
Hyvästäkin valmistautumisesta huolimatta haastattelu on aina eri tavalla paineinen tilanne kuin työ. Vaikket olisikaan haastattelussa parhaimmillasi, todellisissa asiakaspalvelutilanteissa saatat olla täyttä timanttia. Rekrytoijakin ymmärtää hakijan jännityksen, eikä sen ääneen sanominen laske kenenkään pisteitä.
Vaikka haastattelu menisikin omasta mielestä superhyvin, rekrytointi ei silti aina omalla kohdalla etene. Valitsematta jääminen ei ole kuitenkaan epäonnistumisen merkki – rekrytoija on vain sillä kerralla sattunut pitämään toisen hakijan lähtökohtia menestyä työssä parempina.
Jos haastattelun tulos jää kuitenkin kaivelemaan, haastattelijalta kannattaa kysyä palautetta siitä, miten haastattelu on omalta kohdalta mennyt. Tieto siitä, mistä työn saaminen on jäänyt kiinni saattaa auttaa valmistautumaan seuraavaa haastattelukertaa varten.