Palkka saa vaihtamaan, muttei pysymään – näin rekrytoit asiantuntijan

Laura Helander 16.3.2023

Tarjoa asiantuntijalle hänen arvoistaan palkkaa, mutta kiinnitä huomiota myös muihin pitotekijöihin.

Luuletko tehneesi työtarjouksen, josta asiantuntija ei voi kieltäytyä? Älä ole niin varma. Jos keskityit tarjoamaan pelkkää parempaa palkkaa, voi olla, ettei hän viihdy uudessa pestissään pitkään.

Vaikka työmarkkinoilla tapahtuukin vähemmän liikehdintää epävarmoina aikoina, Baronan työelämätutkimus paljastaa yli kolmanneksen työssäkäyvistä pohtivan työpaikan vaihtoa. Trendi huolestuttaa työnantajia syystäkin, sillä osaajia ei riitä kaikkien tarpeisiin ja uusien asiantuntijoiden rekrytointi on aina ylimääräinen ponnistus.

Jopa 71 % perustelee lähtöaikeitaan palkalla. Se on syy myös monelle asiantuntijalle.

– Vaikka lähdön syyt ovatkin henkilökohtaisia, vaihdon yhteydessä halutaan yleensä vastaavat tai paremmat ehdot työsuhteen osalta kuin nykyisessä työssä, sanoo Baronan HR- ja taloushallinnon toimialojen palvelujohtaja Antonio Mikkonen.

Monelle palkka on suora osoitus siitä, kuinka korkealle työantaja arvottaa hänen työpanoksensa. Kun oma arki ja elämä ovat lisäksi usein rakentuneet tietyn tulotason varaan, harva on valmis siitä merkittävästi tinkimään. Työnantajalla ei siis ole varaa väheksyä palkan merkitystä – muuten asiantuntija saattaa viedä osaamisensa muualle.

– Palkalla voi olla vaikutuksia työntekijän itsensä ohella myös esimerkiksi perheen talouteen. Silloin se, että toinen työnantaja on valmis maksamaan samasta työstä pari tonnia enemmän, houkuttelee luultavasti enemmän kuin se, että toisella toimistolla on paremmat säkkituolit tai biljardipöytä, Mikkonen huomauttaa.

Kilpailukykyinen palkka on suhteellista

Vaikka asiantuntijat eivät hakisikaan aktiivisesti töitä, suorahaun kautta hekin kiinnostuvat hyvistä mahdollisuuksista. Kysynnän keskellä asiantuntijan on tosin helppoa kieltäytyä paikoista, joissa palkka ei vastaa hänen toiveitaan – myös nuoremmat asiantuntijat näyttävät rohkaistuneen laittamaan työpaikkansa vaihdolle melkoisen hintalapun.

– IT-alalla konsulttipuoli onnistuu vetämään tekijöitä hyvällä palkalla, mutta isoissa tuotetaloissa peruspalkan päälle voi saada valtavat bonukset. Riippuu paljon asiantuntijan sen hetkisestä tilanteesta, arvostaako hän vakaampaa tulotasoa bonuksia korkeammalle, Baronan IT-toimialan seniorikonsultti Arja Martikainen toteaa.

Ottaen huomioon, kuinka tärkeänä asiana palkka näyttäytyy työelämätutkimuksen perusteella työnhakijoille, yllättävän moni yritys muotoilee työpaikkailmoitukseen ympäripyöreän tarjouksen kilpailukykyisestä palkasta. Se, onko palkka sitä todellisuudessa, on useamman asian summa.

– Hyvä lähtökohta on, että palkka on vähintään roolia ja työtehtävää vastaavalla tasolla. Vaikka yrityksellä olisikin hyvä kuva omaan liiketoimintaansa liittyvien tehtävien palkkauksesta ja hakijamarkkinasta, sormi voi mennä suuhun, kun taloon tarvitaan esimerkiksi HR-päällikkö. Rekrytointeihin erikoistunut kumppani voi auttaa oikean palkkatason määrittelyssä, Antonio Mikkonen sanoo.

Löydä oikeat asiantuntijat – lue lisää

Kokonaispaketin on oltava kunnossa – muuten kovakaan palkka ei riitä pitovoimaksi

Urakehitystään silmällä pitäen asiantuntija voi olla valmis siirtymään aiempaa pienemmällä palkalla työpaikkaan, joka vie hänet kohti toivottua suuntaa. Pitkässä juoksussa tällaiset valinnat voivat merkitä myös parempaa tulotasoa.

– Tosiasia kuitenkin on, että arjessa työntekijä unohtaa palkkansa ja muut asiat saavat enemmän painoarvoa. Asiantuntijat eivät nykyään välttämättä edes lähtökohtaisesti tavoittele huippupalkkaa, vaan miettivät enemmän sitä, mitkä konseptit pärjäävät tässä ajassa, Arja Martikainen toteaa.

Usein arvoa annetaan sille, että yrityksessä tehdään asioita modernisti, kehitytään ja opitaan – tällä on vaikutusta paitsi viihtymiseen, myös siihen, kuinka haluttua asiantuntijan osaaminen on työmarkkinoilla jatkossa.

– Työn merkityksellisyys, yrityksen arvomaailma ja se, miten tiimi toimii yhteen ovat nousseet tekijöiksi, joiden perässä ollaan valmiita vaihtamaan työpaikkaa, vaikka kyseessä olisi pienempikin brändi, kertoo Baronan luovien alojen rekrytointien liiketoimintajohtaja Jaana Kaarela.

Koska työtä on tällä hetkellä asiantuntijoille myös hyvin tarjolla, juuri rekrytoitu asiantuntija saattaa toisinaan vaihtaa maisemaa jo koeajalla.

– Asiantuntijan nopea paluu työnhakuun kielii yleensä siitä, ettei työn todellisuus kohdannutkaan sen kanssa, mistä oli puhuttu. Työnantajan kannattaa olla rekrytoidessaan rehellinen, sillä kovakaan palkka ei yksin riitä pitotekijäksi, Kaarela huomauttaa.

Vaihtoaikeet voivat yllättää yrityksen – selvitä, olisitko voinut tehdä jotain toisin

Jos tilanne omalla työpaikalla on huono, asiantuntijalle saattaa riittää, että uudessa työssä palkka on suunnilleen samassa haarukassa kuin aiemmin. Parempi palkka voi silti toisinaan olla sinetti uuden ja vanhan välillä empivän asiantuntijan lähtöpäätökselle.

Työntekijän menettäminen on yritykselle aina ylimääräinen kustannus, joka halutaan välttää. Työnantaja saattaa tosin kuulla asiantuntijan lähtöaikeista vasta siinä vaiheessa, kun tämä on jo saanut houkuttelevan tarjouksen tai jopa tarttunut siihen.

– Siinä vaiheessa kelkkaa voi olla vaikea kääntää – varsinkin, jos työpaikan vaihdon taustalla vaikuttavat ensisijaisesti palkasta riippumattomat tekijät, Arja Martikainen toteaa.

Uuden tekijän rekrytointi tulee luonnollisesti kalliimmaksi kuin kilpailijoilla, jos onnistumisen eteen pitää ensin korjata epäkohtia, joita kilpailijalla ei ole. Työntekijätyytyväisyyskyselyiden tulokset antavat suuntaa yrityksen pitovoimatekijöistä ja exit-keskustelut auttavat tunnistamaan, miksi yrityksestä lähdetään. Aina syyt eivät kuitenkaan tule yritysten tietoon.

– Baronalla katsomme rekrytointien ammattilaisina hakijamarkkinaa 3500 asiakkaan näkökulmasta ja pystymme tarjoamaan yrityksille tietoa siitä, kuka liikahtaa milläkin motivaatiolla. Se voi auttaa yritystä hahmottamaan, mitä asioita sen kannattaa muuttaa jatkossa vetääkseen asiantuntijoita paremmin puoleensa ja myös pitääkseen heistä kiinni, Jaana Kaarela muistuttaa.

Kasvu vailla asiantuntijaa? Lue lisää

Rekrytoi asiantuntija »

Horizontal line

Laske rekrytoinnin hinta-arvio ja pyydä tarjous

Kiinnostaako, paljonko rekrytointi Baronan avulla voisi maksaa? Laske hinta-arvio asiantuntijan rekrytoinnin kustannuksista ja pyydä tarjous.

Horizontal line

Horizontal line

Lassi Määttä
Maailma muuttuu ja halu vaihtaa kasvaa – kirous, siunaus vai jotain siltä väliltäOn kyse kokonaisvaltaisesta muutoksesta, kirjoittaa Baronan toimitusjohtaja Lassi Määttä. Yritykset joutuvat miettimään toimintaansa nyt tarkasti.Lue Lassin blogi

Horizontal line